ALİ ULVİ KURUCU’NUN ŞİİRLERİNDE MEHMET AKİF ERSOY

Ali Ulvi Kurucu, ilk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladıktan sonra yükseköğrenim için Mısır’a, Cami’ül-Ezher’e gitmiş, oradan Medine-i Münevvere’ye geçmiş, hayatının büyük bir bölümünü orada geçirmiş ve yine Medine-i Münevvere’de vefat etmiş önemli bir fikir adamı ve şairdir. Çeşitli konularda şiirler yazmış olan Ali Ulvi Kurucu, daha önce dergi ve gazetelerde yayımladığı şiirlerini 1962 yılında Gümüş Tül adlı kitapta bir araya getirmiştir. Kitap daha sonra Gümüş Tül ve Alevler adıyla yayımlanmıştır. Şairin edebi kişiliğinin ve fikir dünyasının oluşmasında Mehmet Akif’in önemli bir tesiri vardır. Bu durumu Kurucu’nun şiirlerine de yansımış ve bazı şiirlerine Mehmet Akif konu olmuştur. Kurucu’nun dört (4) şiiri bu çerçevede değerlendirilebilecek şiirlerdir. Bu makale, Ali Ulvi Kurucu’nun şiirlerinde Mehmet Akif Ersoy’un nasıl ifade edildiğini konu almaktadır. Araştırmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Kurucu’nun Gümüş Tül ve Alevler adlı eserinde yer alan, Akif - İkbâl başlıklı bölümündeki ilk dört şiir araştırmanın dokümanı olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonunda Kurucu tarafından Mehmet Akif'in ulvi bir görev üstlendiği ve Safahat isimli eseriyle insanlığa mürşit olduğu, Akif'in Türk insanını ve tarihini anlatmasıyla ölümsüz kılındığı, Mehmet Akif'in İstiklal Marşı ile Türk milletine manevi bir umut verdiği ve Türk Millî Mücadelesinde önemli bir rol oynadığı, Milli Mücadelenin manevi mimarlarından biri olduğu, bu yönleriyle Pakistanlı Şairi Muhammet İkbal’i çağrıştırdığı ifade tespit edilmiştir.

MEHMET AKIF ERSOY IN ALI ULVİ KURUCU'S POEMS

Ali Ulvi Kurucu completed his primary and secondary education in Konya, and then went to Al-Azhar University in Egypt for higher education. He then moved to Medina, where he spent most of his life and died as an important thinker and poet. Ali Ulvi Kurucu, who wrote poems on various topics, compiled his previously published poems in magazines and newspapers into a book called "Gümüş Tül" in 1962. The book was later published under the name "Gümüş Tül ve Alevler". Mehmet Akif had a significant influence on the literary personality and worldview of the poet. This influence is reflected in Kurucu's poems, and some of his poems are about Mehmet Akif. Four (4) of Kurucu's poems can be evaluated within this context. This article focuses on how Mehmet Akif Ersoy is portrayed in Ali Ulvi Kurucu's poems. The document analysis method was used in the research. The first four poems in the "Akif - İkbâl" chapter of Kurucu's book "Gümüş Tül ve Alevler" were accepted as the document for the research. As a result of the research, it was determined that Kurucu portrays Mehmed Akif as someone who undertook a sublime mission and became a guide for humanity with his work "Safahat". Akif immortalized Turkish people and history by describing them, gave spiritual hope to the Turkish nation with the National Anthem, played an important role in the Turkish National Struggle, and was one of the spiritual architects of the struggle, reminiscent of the Pakistani poet Muhammad Iqbal.

___

  • Amanoğlu, E. (2008). Mehmet Akif’in milli mücadele dönemindeki edebî faaliyetleri üzerine bir inceleme. Uluslararası Mehmet Akif Sempozyumu Bildiriler Kitabı (Ed: Gökay Yıldız, M. Zeki Yıldırım, Şevkiye Kazan, Hülya Yazıcı Okuyan). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi: Burdur.
  • Alyılmaz, C. (2021). Bilge Tonyukuk yazıtları. Ankara: Türk Dil Kurumu.
  • Ciga, K. (2018). Ali Ulvi Kurucu hayatı, sanatı ve eserleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Diyarbakır: Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Cunbur, M. (2006). Ali Ulvi Kurucu. Türk dünyası ortak edebiyatı Türk dünyası edebiyatçılar ansiklopedisi, Cilt 6, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayını.
  • Çetin, N. (2011). İstiklâl Marşı’mızı anlamak. Ankara: Öncü Kitap.
  • Düzdağ, E. (2012). Üstad Ali Ulvi Kurucu hatıralar-1. İstanbul: Kaynak Yayınları.
  • Ersoy, M. Â. (2010). Safahât. Ankara: Berikan Yayınevi.
  • Ersoy, M. Â. (2014). Safahât Gölgeler (Haz. D. Mehmet Doğan). Ankara: Türkiye Yazarlar Birliği.
  • Gürel, Z. (2003). Şairlik mesleğinin piri. Hilâl İslâmî Kültür Gazetesi, 16(111), Mayıs-Haziran/Rebiül Evvel 1424, Üsküp-Kuzey Makedonya.
  • Gürel, Z. (2021). Hakk’ın sesi Mehmet Âkif millî mücadelede. Mehmet Âkif Ersoy İstiklal Marşı ve gerçekler. Ankara: Net Kitaplık Yayıncılık.
  • Kurucu, A.U. (1962). Gümüş tül ve alevler. İstanbul: Maarifet Yayınları.
  • Nedevi, Ebu’l Hasan (2014). Büyük İslâm şairi Dr. Muhammed İkbal, (Ter: Ali Ulvi Kurucu). İstanbul: Marifet Yayınevi. Özkan, U. B. (2021). Eğitim bilimleri araştırmaları için doküman inceleme yöntemi. Ankara: Pegem Akademi.
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-0146
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Cengiz Alyılmaz