YENİ HİTİT YABANCILAR İÇİN TÜRKÇE 2 DERS KİTABI YAZMA ETKİNLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Özet Yazma becerisi dört temel dil becerisinden anlatmaya dayalı olan bir beceridir. Yazma çalışmaları ile okuma, dinleme, konuşma becerilerinin ve dilbilgisi konularının öğrenci tarafından ne kadar kazanıldığı somut olarak tespit edilebilir. En önemli yabancı dil öğretim materyallerinden olan ders kitapları iyi hazırlanmış yazma etkinliklerinden oluşmalıdır. Bu çalışmamızda yabancı dil olarak yazma eğitimi, yazma eğitiminin aşamaları verilmiş ve çalışmamızda şu sorulara cevap aranmıştır. Yeni Hitit Yabancılar için Türkçe 2 Ders Kitabı’nda yer alan yazma etkinliklerinde hangi yazma yöntemleri kullanılmaktadır? Yeni Hitit Yabancılar için Türkçe 2 Ders Kitabı’nda yer alan yazma etkinliklerinde hangi yazma etkinlikler kullanılmaktadır? Bu soruların ışığı altında Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı 2 yazma etkinliklerinin, Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yazma becerisinin kazandırılmasındaki yeterliliklerini ve eksiklikleri saptanmıştır. Bu kitapta toplam 30 adet yazma etkinliği mevcuttur. Bu etkinliklerde güdümlü yazma, eleştirel yazma, boşluk doldurma, kavram havuzundan seçerek yazma, kontrollü yazma, metin tamamlama, yaratıcı yazma ve özet çıkararak yazma yöntemleri kullanılmıştır. Bunlardan en çok güdümlü yazma tercih edilmiştir ancak yaratıcı yazma yöntemine çok az yer verilmiştir. Yeni Hitit Yabancılar için Türkçe 2 ders kitabı yazma etkinlikleri öğrencilerin daha istekli ve etkili katılımını sağlayacak etkinliklerle ve ekstra materyallerle zenginleştirilmelidir.

A Research on the writing activities of Yeni Hitit Turkish for Foreigners Course Book 2

A Research on the writing activities of Yeni Hitit Turkish for Foreigners Course Book 2 One of the four basic language skills, writing skill is a narration-based skill. Through the writing exercises, the achievement levels of students in terms of reading, listening, speaking and grammar can be determined explicitly. Course books are among the most important materials for foreign language instruction and they should consist of well-thought writing activities. In this study, writing instruction, its phases and sample activities are provided and the answers to the following questions are sought. Which writing methods are included in the writing activities of Yeni Hitit Turkish for Foreigners Course Book 2? Which writing activities are provided in the Yeni Hitit Turkish for Foreigners Course Book 2? In the light of these questions, the efficiency and inadequacy of writing activities in Yeni Hitit Turkish for Foreigners Course Book 2 are determined for the purpose of serving Turkish as a Foreign Language instruction. In the aforementioned book, there are 30 writing activities. Those activities make use of motivated writing, critical writing, gap filling, writing by selecting among the concept pool, controlled writing, text completion, creative writing and summarizing methods. Among them, the most frequent one is motivated writing whereas the least preferred one is creative writing. Yeni Hitit Turkish for Foreigners Course Book 2 needs to be enriched with writing activities and extra materials to ensure efficient and willing participation of the students.

___

  • AKYOL, H. (2006) Türkçe Öğretim Yöntemleri, Kök Yayıncılık: Ankara.
  • BARIN, E. (2004) “Yabancılara Türkçe Öğretiminde İlkeler”, Türkiyat Araştırmaları Sayı 1 s.
  • ÇAKIR, İ. (2010) “Yazma becerisinin kazanılması yabancı dil öğretiminde neden zordur?”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 28(1), 165-176.
  • ÇELENK, S. (2007) İlkokuma Yazma Programı ve Öğretimi, Maya Akademi Yayıncılık: Ankara.
  • DEMİREL, Ö. (2004) Yabancı Dil Öğretimi, MEB Yayınları: Ankara.
  • DEMİREL, Ö. (2008) Yabancı Dil Öğretimi, Pegem Akademi: Ankara.
  • GÖÇER, A. (2010) “Öğrencilerin Yazılı Anlatım Çalışmalarının Türkçe Öğretmenlerince Değerlendirilmesi Üzerine”, V. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Bildirileri, s. 298-312. Bilkent Üniversitesi yayınları: Ankara.
  • GENÇ, B. (2007) “Olusturmacı Yaklasıma Dayalı Yabancı Dil Ögretim Sınıflarında Yazma Becerisi Etkinliklerinin Ögrenci Basarısına Etkisi”, Sosyal Bilimler Arastırmaları Dergisi. 2, s. 1GÜNDÜZ, S. (2003) Öykü ve Roman Yazma Sanatı, Toroslu Yayınları: İstanbul.
  • GÜNEŞ, F. (2013) Türkçe Öğretimi Yaklaşımlar ve Modeller, Pegem Akademi, Ankara.
  • GÜZEL, A. & Karatay, H. (2013) Türkçe Öğretimi El Kitabı, Pegem Akademi, Ankara.
  • HALİS, İ. (2002) Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Nobel Yayınları, Ankara.
  • İŞPİROĞLU, Z. (2006) Yaratıcı Yazma, Morpa Kültür Yayınları: İstanbul.
  • KALAYCI, N. & TEMUR T. (2005) “Dinleme”, Eğitime Bakış Sayı2 s. 55-56.
  • KARABABA, Z. C. (2009) “Yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi ve karşılaşılan
  • Sorunlar”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, s. 265-277 MEB (2006) İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Klavuzu (6,7,8. Sınıflar), MEB yayınları: Ankara.
  • LARSEN-FREEMAN, D. (2003) Teaching Language: From Grammar to Grammaring, Thomson-Heinle: Canada.
  • ÖZ, F. (2006) Uygulamalı Türkçe Öğretimi, Anı Yayıncılık: Ankara.
  • ÖZBAY, M. (2007) Türkçe Özel Öğretim Yöntemleri II, Öncü Kitap, Ankara.
  • ÖZBAY, M. (2013) Anlama Teknikleri: II Dinleme Eğitimi, Öncü Kitap, Ankara.
  • TİRYAKİ, E. (2013) “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Yazma Eğitimi”, Ana Dili Eğitimi Dergisi, 1(1), 38-44.
  • TEMİZKAN, M. (2010) “Türkçe Öğretiminde Yaratıcı Yazma Becerilerinin Geliştirilmesi”, Türklük Bilimi Araştırmaları, XXVII, s.621-643.
  • TOK, M. (2013) “Yabancılara Türkçe Öğretimi Ders Kitaplarındaki Yazma Çalışmalarının Değerlendirilmesi”, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2013 Kış (6/1).
  • YILDIRIM, A & ŞİMŞEK, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınevi: Ankara.