İlkokul Öğrencilerinin Tuvaletleri Hijyenik Kullanma Durumlarının Belirlenmesi

Eğitim sisteminin ve alışkanlıkların temeli ilköğretim kademesidir. Özellikle ilkokul, öğrencilere, planlı ve programlı bir şekilde, bilişsel, duyuşsal, sosyal ve psikomotor becerilerin öğretildiği, bireylerin ileride daha kaliteli yaşamaları için gerekli yönlendirmelerin yapıldığı özel alandır. Araştırma, ilkokullarda öğrencilerin tuvaletlerin donanımları hakkındaki farkındalıklarını ve tuvaletleri hijyenik olarak kullanma durumlarını belirlemeye çalışmaktadır. 2015-16 öğretim yılında Ankara Yenimahallle ilçesinde öğrencilerin tuvaletler ve öğeleri hakkındaki görüşlerini kapsamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre,temizlik ve sarf malzemelerinin büyük ölçüde bulunmadığı ve öğrencilerin tuvaletlerin kullanıma ilişkin herhangi bir eğitim almadıkları görülmektedir.
Anahtar Kelimeler:

İlkokul, öğrenci, tuvalet, hijyen

Determining the Status of Elementary Students Hygienic Use of Toilets

The foundation of education system and habits of the students is the elementary education stage. Especially primary education, where students are taught the cognitive, affective, social and psychomotor skills and where individuals are provided with guidance in order to live a better life in the future in a planned and programmed manner, is a special area. This research aims to determine the students’ awareness of toilet equipments and the status of their hygienic use of toilets in primary education settings. Research conducted during 2015-16 academic year in Ankara Yenimahallle district and it covers the students’ views about toilets and toilet equipments. According to research results, students do not receive any training about toilet use and there is a considerable lack with regards to cleaning and toilet supplies.

___

  • Gündüz, S, Çizmeci, N, M, ve Kanburoğlu, M, K, (2013). Okulöncesi Eğitim Kurumlarındaki Öğretmenlerin Çocuk Sağlığı Konusundaki Bilgi Düzeyleri, Türk Çocuk Hastalıkları Dergisi, 1, 21-26.
  • Hammond B, Ali, Y, Fendler, E, Dolan, M, Donovan, S (2000). Effect Of HandSanitiser Use On Elementary School Absenteeism, American Journal of İnfectionContol, 28(5), 340-346.
  • Kaya, M, ve Aslan, D, (2009). Ankara’da Bir İlköğretim Okulunda El Yıkama Konusunda Bir Müdahale Çalışması, Erciyes Tıp Dergisi, 31(2), 135-143.
  • Kitiş, Y, ve Bilgili, N, (2011). İlköğretim Öğrencilerinde El Hijyeni ve El Hijyeni Eğitiminin Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, 4(1), 93-102.
  • MEB, (2010). İlköğretim Okullarında Temizlik ve Hijyen, EARGED, http://www.meb.gov.tr/earged/earged/ilk_ok_temizlik_hijyen.pdf
  • MEGEP, (2007). Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Çocuk Hastalıkları, Ankara. http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/cocukgelisim/moduller /cocukhastaliklari.pdf
  • OSGE Sonuç Raporu (2009). Okul Sağlığı Geliştirme Raporu, Mersin.
  • Önsüz, M, F,ve Hıdıroğlu, S, (2008). İstanbul’da Farklı İki İlköğretim Okulundaki Öğrencilerin Kişisel Hijyen Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 9, 9-17.
  • Özbaş, M, (2010). İlköğretim Okullarında Öğrenci Devamsızlığının Nedenleri, Eğitim Ve Bilim, 35(156), 32-44.
  • Özcan, C, Kılınç, S, ve Gülmez, H, (2013). Türkiye’de Okul Sağlığı Ve Yasal Durum, Ankara MedicalJournal, 13(2), 71-81.
  • Pelen, K, ve Günay, O, (2013). İlköğretim Okulu Öğrencilerine Verilen Sağlık Eğitiminin Öğrencilerin Bilgi, Tutum ve Davranışlarına Etkisi, Sağlık Bilimleri Dergisi, 22(1), 52-63.
  • SEGM, (2008). Eğitimciler İçin Eğitim Rehberi, Bulaşıcı Hastalıklar Ve Korunma Modülleri, No:722, Ankara. http://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/t8.pdf
  • Temel, F, Akın, L, Vaizoğlu, S, A, Kara, A, Kara, Ö, Halas, M, A, Gurunaidu, S, S, Oğur, R, Tekbaş, Ö, F, Güler, Ç, (2006). Altındağ İlçesinde Bir İlköğretim Okulunda Suyun, Tuvalet, Musluk ve Kapı Kollarının Sürüntü Örneklerinin Değerlendirilmesi, Gülhane Tıp Dergisi, 48, 70-74.
  • TUİK, (2014). Eğitim İstatistikleri, www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=1606
  • Usta, İ, (2008). Tokat İli Erbaa İlçe Merkezi İlköğretim Okullarındaki Okul Sağlığı Hizmetlerinin Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı ABD Kayseri.
  • Yıldırım, A, ve Şimşek, H, (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınları, Ankara.
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü