KOCAELI ÜNIVERSITESI İKTISADI İŞLETME ÇALIŞANLARININ MEMNUNIYET DÜZEYLERININ BELIRLENMESI

KOCAELI ÜNIVERSITESI İKTISADI İŞLETME ÇALIŞANLARININ MEMNUNIYET DÜZEYLERININ BELIRLENMESI

Gerek hizmet gerekse de üretim sektöründe önemli bir kaynak olan çalışanların iş memnuniyeti çalışmayaşamının en önemli konularından biridir. Çalışan memnuniyeti, çalışanların daha çok somut olarak işletmeiçerisinde onlara sağlanan imkanlar ve hizmetlerden memnuniyeti olarak ifade edilebilir.Bu araştırma iktisadiişletme çalışanlarının memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi ve bu düzeylerin değişkenlere göre istatistiki olarakanlamlı olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır.Betimsel tarama modeli bağlamında yürütülençalışmada araştırma grubu, Kocaeli Üniversitesi iktisadi işletmesinin 145 çalışanından oluşmaktadır.Çalışmadaveri toplama aracı olarak “çalışan memnuniyet ölçeği” (ÇMÖ) kullanılmıştır.Çalışanların memnuniyet ölçeklerineverdikleri cevapların cinsiyetlerine, çalışma yılına ve ünvana göre değişim gösterip göstermediğini araştırmaküzere demografik özelliklerle karşılaştırmalar, t-testi ve ANOVA testi ile yapılmıştır.Araştırma sonucundaçalışanların memnuniyet düzeylerinin düşük olduğu ve bazı değişkenlere göre farklılık gösterdiği görülmüştür.

___

  • Demiralp, Ozan.(2006). Kırklareli İli Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Çalışanların Memnuniyet Düzeyi, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Hackman, J.R., Oldman, G.R. (1975), “Development of the job diagnostic survey”, Journal of Applied Psychology, Vol. 60 ,2, 159-170.
  • Luthans, Fred. (1989).Organizational Behavior, New York: Mcgraw-Hill Bookcompany.
  • Tutum, C. (1979). Personel Yönetimi. Ankara: Todai Yayınları.
  • Uçar, Ali. (1999).İstanbul İli İlköğretim Okul Öğretmenlerinin Performans Değerlendirmesi.
  • Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Vroom, V. (1964), “Work and motivation”, New York, Willey