KENT KİMLİĞİ VE TURİZMİT PROJESİ

KENT KİMLİĞİ VE TURİZMİT PROJESİ

İzmit şehrinin bugünkü yerine ilk kurucusu, Bithynia Kralı I. Nikomedes’dir (MÖ 279-250). İzmit şehribugün İstanbul ve Bursa’dan sonra Marmara Bölgesinin 3. en büyük şehridir. Fakat MS 4. yüzyıldaki İzmit;Roma, Antakya (Antiokheia), İskenderiye’den (Aleksanderia) sonra dünyanın en büyük 4. kenti idi. MS 284yılında Diokletianus’un resmen başkent yaptığı İzmit, 330 yılında İstanbul’un öne çıkıp Bizans İmparatorluğu’nunbaşkenti olmasına değin 46 yıl, Roma İmparatorluğu’nun doğudaki başkenti olmuştur. Bu süreçte birçok kamuyapısı yapılmış şehir ihya edilmiştir. İzmit şehrinin bu ayrıcalıklı durumu şüphesiz Marmara Denizi’nindoğusundaki karaların içine doğru ilerleyen derin körfezinden gelmektedir. O dönemdeki adıyla Sinus Astacusveya S. Olbianus olarak adlandırılan bu körfez doğal ve korunaklı bir harp limanı ve tersane işlevini mükemmelgörmekteydi. Anadolu’dan Avrupa’ya giden yolların üzerinde kurulmuş olması İzmit’in sürekli önemli bir kentolmasını sağlamıştır.Kent kimliği, bir kenti diğer kentlerden ayırt etmeye, bir anlamda başkalaştırmaya yardımcı olan niteliklerve kente özgü olduğu tartışma götürmeyen ögeler olarak tanımlanmaktadır. Bu ögeleri coğrafi ögeler (körfez,boğaz, dağ vb.), mimari ögeler (Eyfel Kulesi, Kolezyum, Kızıl Meydan, piramitler vb.), iklimsel ögeler (çöl,ılıman, sürekli yağış alan vb.) ve sosyokültürel ögeler (Rio Karnavalı, Las Vegas’ın eğlence ve kumarı vb.) olarakgruplandırmak mümkündür.Tarihi geçmişi prehistorik dönemlere kadar uzanan İzmit (Nikomedia) günümüzde bu geçmişi ile nekadar anılmaktadır? Geçmişinin kıyafetlerini ne ölçüde üzerinde taşımaktadır? Bu çalışmada İzmit Belediyesi’nindüzenlediği Turizmit programı üzerinden, kent kimliğinin oluşturulmasının kent turizmine katkısı üzerindedurulmuştur. Ayrıca tura katılanlar arasından bir anket çalışması yapılmış, sonuçları yine bu çalışmanın içindedeğerlendirilmiştir.

___

  • Çalık Ross, Ayşe (2007). “Nikomedia (İzmit) Arkeoloji Çalışmaları ve Kentin Vizyonu”, 38. Icanas Kongresi, Bildiriler Kitabı, s. 873-893.
  • İzmit Belediyesi, “İzmit Kent Kılavuzu”, [Broşür], 2018, s.1-27.
  • Karakuş, Pelin (2007). TMMOB Kocaeli 1. Kent Sempozyumu Bildiriler Kitabı.
  • Lynch, Kevin (1960). The Image of The City, The M.I.T. Press, s. 8-9.
  • Tekeli, İlhan (1990). Bir Kentin Kimliği Üzerine Düşünceler, Prof. Dr. Mübeccel Kıray’a Armağan, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt.VII, Sayı.1-2, 1990, s.251-259.
  • Tuncel, Metin (2017). “Tarihi Coğrafya Açısından İzmit Şehrinin Ayrıcalıkları”, Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu Bildirileri, s. 37. 2017