SAKARYA NEHRİ ÜZERİNDEKİ HİDROLİK YAPILARIN NEHİR AKIMI REJİMİNE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Barajlar, üzerine inşaa edildikleri akarsuların Hidrolojik, Morfolojik ve Sediment Taşıma Kapasitesi gibi karakteristik özelliklerinde zaman içinde önemli ölçüde değişiklikler meydana getirmektedirler. Bu çalışmada, Orta Sakarya Havzasında Sarıyar, Gökçekaya ve Yenice Barajlarının ve Pamukova Hidroelektrik Santrali (HES) ve Regülatörünün inşa edilmesinden sonra Aşağı Sakarya Nehrinde meydana gelen hidrolik değişimler araştırılmıştır. Her bir barajın tam kapasite işletmeye alınmasından önce ve sonraki durumlar için nehirdeki akımların değişimi ayrı ayrı incelenmiştir. Aşağı Sakarya Nehri üzerindeki Doğançay ve Botbaşı istasyonlarına ait değerler her bir baraj ve regülatörün işletmeye alındığı tarihlerin öncesi ve sonrası akım değişimleri grafikler halinde gösterilmektedir. Ayrıca, her iki istasyona ait maksimum anlık feyezan akımları kullanılarak gelmesi muhtemel taşkınlardaki değişimler incelenmektedir. Sonuçlar incelendiğinde; Nehirde taşkın pik debileri düşerken, nehir rejiminin düzenlendiği görülmüştür.

INVESTIGATION OF HYDRAULIC STRUCTURES IMPACTS ON SAKARYA RIVER TO RIVER FLOW REGIME

Dams on the rivers they were built give rise to significant changes over time in characteristics such as capacity of Hydrological, morphological and sediment transport. In this study, after being built Sarıyar, Yenice and Gokcekaya demand hydroelectric power plant (hepp) and (weir)in the middle Sakarya Basin, the hydraulic changes occurring in the (lower Sakarya River), were investigated. For the cases before and after operating the full capacity of each dam, changes the flow of the river are examined one by one. The values of Botbaşı and Dogancay on the lower Sakarya river and the current changes of each dam before and after the date of receipt of operating are shown in graphs. In addition, possible changes of flood are studied using maximum instant flood belonging both stations. When the results were analyzed; It has been shown to regulate the river regime while decreasing peak river discharge on the river.

___

  • Parlak, M., Dinçsoy, Y. ve Seyrek, K., Determination of Erosion Risk According to Corine Methodology (A Case Study: Kurtboğazı Dam), International Congress River Basin Management, DSI, Vol. 1, pp. 844-846, Antalya, 2007. Yılmaz, C., Uzun, A., Zeybek, H.İ. ve Kaya, M., Nehir Tipi Hidroelektrik Santrallerinin [11] Coğrafi Ortam Üzerine Etkilerine Bir Örnek: Ayancık Hes, e-Journal of New World Sciences Academy, NWSA-Nature Sciences, Vol. 7, pp. 50-67, 2012.
  • Metcalf and Eddy., Wastewater Engineering: Collection and Pumping of Wastewater, McGraw Hill Inc., New York, 1981.
  • Haestad Methods, Computer Applications in Hydraulic Engineering, Haestad Methods Inc., 2002.
  • Rabah, F., Sewer Hydraulics Lecture Notes, The Islamic University of Gaza, Dept. of Civil Engineering.