ANADOLU’DA GELENEKSEL KONUT YAPILARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: ISPARTA-GÖNEN BEY KONAKLARI

Çalışma kapsamında, Isparta’nın Gönen ilçesinin merkez hariç altı köyünde geleneksel konut dokusunun karakteristik özellikleri araştırılmış; mevcut konut dokusu içinde yapım sistemi, malzeme ve plan tipolojisi olarak özgünlüklerini koruyan evlerden ön plana çıkan on dokuz evin röleveleri alınarak belgelenmeleri sağlanmıştır. Belgelenen bu evler arasında Gönen ilçesine bağlı Gümüşgün, İğdecik ve Koçtepe köylerinde rastlanmış olan bey konakları gerek kütleleri, gerek planları, gerek ise incelikli işçilikleri ile yörenin genel kırsal konut dokusu içinde ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada; planları çizilerek belgelenen bu evler yapım tekniği, malzemesi ve mekânsal organizasyonu açısından incelenmiştir. Bölgenin 1950’lere kadar korunan toplumsal yapısını da yansıtmakta olan bu bey konakları bir dönemin toplumsal yapısının mekânsal izdüşümlerinin anlaşılması için önem taşımaktadır.

A STUDY ON TRADITIONAL RESIDENTIAL BUILDINGS IN ANATOLIA: LANDLORD MENSIONS IN GONEN-ISPARTA

Within the scope of research project, characteristics of traditional housing pattern in the six villages of Gonen,Isparta were studied; and nineteen of the houses that are remarkable for their structural system, material and typology are documented. Among these documented traditional houses, landlord mansions which are discovered in Gümüşgün, İğdecik and Koçtepe villages, stand out in the rural housing pattern with their planimetric organisation, mass, and qualified craftsmanship. In this study, these houses are examined in terms of construction system, material and spatial organization. These landlord mansions are also remarkable as the spatial footprints of social structure and hierarchy perpetuated/preserved until 1950’s in the region.

___

  • Er Akan, A., Some Observations on the Seismic Behavior of Traditional Turkish Timber Buildings, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ, Ankara, 2004.
  • Yürekli, H, Yürekli, F., “Türk Evi, Gözlemler-Yorumlar”, Yapı Yayın, 2005.
  • Eyüce, A., Geleneksel Yapılar ve Mekanlar, Birsen Yayınevi, 2005.
  • Sözen, M., Eruzun, C., Anadolu’da Ev ve İnsan, Emlak Bankası, 1996.
  • Demirci, D., Isparta İlçelerindeki Geleneksel Konut Mimarisi, SDÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Ağustos 2015, Sayı:35, Syf: 217-246.
  • Demirci, D., Isparta Evleri, TC Isparta Valiliği Yayınları 7, Isparta, 2011. Görüşmeler
  • Görüşme No 1: Gümüşgün Köy Muhtarı Görüşmesi, 27/06/2011.
  • Görüşme No 2: İğdecik Köy Muhtarı Görüşmesi, 28/06/2011.
  • Görüşme No 3: Koçtepe Köy Muhtarı Görüşmesi, 29/06/2011.
  • Görüşme No 4: Niyazi Doğan Hane Görüşmesi, 29/06/2011.