BETONARME BİNALARDA GÖZLENEN HASARLAR, NEDENLERİ VE ÖNERİLER

Betonarme yapılar, uygulama alanının geniş olması, ekonomik olması ve işçiliğinin diğer yapı türlerine göre daha kolay olması nedeni ile tercih edilmektedir. Ancak, betonarme elastik ve doğrusal olmayan, gerilmeleri zamana ve yük geçmişine bağlı olmayan bir malzemedir. Dolayısıyla betonarme yapıların imalatında, daha sonra dönülmesi zor hatalar yapmamak için, son derece titiz davranmak gerekir. Ancak, Türkiye’de mevcut olan birçok binanın belirli standartlara uyulmadan sismik kurallar dışında yapıldığı da bilinmektedir. Bu çalışmada, betonarme binalarda bulunan taşıyıcı olmayan ve olan elemanlarda oluşabilecek çatlak ve hasar türleri daha önce yapılan çalışmalar da derlenerek irdelenmiş, oluşan hasarların nedenleri araştırılarak çözüm önerileri getirilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Betonarme yapı, hasar, çatlak

DAMAGES OBSERVED IN REINFORCED CONCRETE BUILDINGS, CAUSES AND RECOMMENDATIONS

Reinforced concrete structures are preferred, because the application field is wide, labor is easy and economic. However, reinforced concrete is elastic and nonlinear and its tension and compression are not depend on time and its load history. Therefore, to avoid making errors difficult to return later, attention is necessary in manufacturing reinforced concrete structures. Nevertheless, it is known that many of buildings are constructed out of existing standarts and seismic rules in Türkiye. In this study, crack and damage types which may occur in structural and non-structural elements in reinforced concrete buildings are considered by rewieving the previous studies, causes of damages are investigated and solutions are suggested.

___

  • Ersoy, U., Betonarme yapıların deprem davranışı ile ilgili bir irdeleme, www.dogateknik.com.tr., 2009, (Erişim tarihi: 06.04.2011)
  • Mertol, A., Mertol, C., Deprem Mühendisliği, Ankara, 2002.
  • Sezen, H., Whittaker, A.S., Elwood, K.J., Mosalam, K.M., Performance of reinforced concrete buildings during the August 17, 1999 Kocaeli, Turkey earthquake, and seismic design and construction practise in Turkey, Engineering Structures, 25, 103–114, 2003.
  • Beklen, C., Çağatay, İ.H., Çerçevelerde dolgu duvar modellerinin incelenmesi, Çukurova Üniversitesi Müh.-Mimarlık Fak. Dergisi, 24, 2009.
  • Sözen, M., Bingöl deprem fotoğrafları., 2003.
  • Bayülke, N., 27 HAZİRAN 1998 Adana-Ceyhan Depreminde Yapısal Hasar, http://angora.deprem.gov.tr/. (Erişim tarihi: 06.04.2011)
  • Arslan, M.H., Korkmaz, H.H., What is to be learned from damage and failure of reinforced concrete structures during recent earthquakes in Turkey?, Engineering Failure Analysis, 14, 1–22, 2007.