AGREGA POROZİTESİNİN HAFİF BETONLARIN FİZİKO-MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Bu çalışmada, doğal ve yapay hafif agregaların fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Bu agregalardan elde edilen hafif betonların görünür ve teorik boşluk oranlarının, hafif betonun birim hacim kütlesine, basınç ve eğilme dayanımı değerlerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 5 farklı kökende doğal ve bir yapay hafif agrega türü ile kireçtaşı agregası kullanılmıştır. Çimento dozajı ve su/çimento oranı sabit tutularak, Portland çimentosuyla hafif beton ve kontrol betonu karışımları hazırlanmış, karışımlar küp, silindir ve prizmatik numune kalıplarına dökülmüş ve eşit kür koşullarında bekletilmiştir. Hafif beton örneklerinin birim hacim kütleleri, görünür ve teorik boşluk oranları, basınç ve eğilme dayanımları belirlenerek, görünür ve teorik boşluk oranlarının beton fiziko-mekanik özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak, hafif betonların birim hacim kütle ve basınç dayanımlarının teorik boşluk oranı ile yakın ilişkisi ortaya konulmuştur. Ayrıca teorik boşluk oranı kullanılarak bu özelliklerin tahminine yönelik eşitlikler de önerilmiştir.

EFFECT OF PROSİTY OF AGGREGATE ON PHYSICO-MECHANICAL PROPERTIES OF LIGHTWEIGHT CONCRETE

In this study, the physical properties of natural and artificial aggregates were determined. The effects of apparent and theoretical pore rates of lightweight concretes obtained from these aggregates on the mass per unit volume, compressive strength and flexure strength of concrete samples were investigated. Five different types of natural LWA, one type of artificial LWA and limestone aggregate were used in this study. Dosage of cement and w/c ratio was kept constant in the mix designs of normal and lightweight concrete samples and Portland cement was used in this mixtures. Prepared fresh concretes were poured into cube, cylinder and prismatic moulds and concrete samples were kept under the same curing conditions. The mass per unit volumes, apparent and theoretical pore rates, compressive strengths and flexure strengths of lightweight concretes samples were determined and the effects of apparent and theoretical pore rates on pyhsico-mechanical properties of samples were investigated. As a result, the close relationship between the mass per unit volume and compressive strength with theoretical pore rate in lightweight concretes were presented. In addition, by using theoretical pore rates, it was also proposed the equations for the estimation of these properties.

___

  • Ateş, E., 2000. Styropor Hafif Betonun ve Betonarme Çatı Plak Elemanları Üzerine Araştırma. Bitirme Ödevi, İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi.(yayınlanmamış)
  • Chandra, S., Berntsson L., 2002. Lightweight Aggregate Concrete Science, Technology, and Applications. Chalmers University of Technology Göteborg, Sweden Noyes Publications William Andrew Publishing Norwich, New York, U.S.A., 409 S.
  • Göltaş Kalite Kontrol Laboratuarı, 2007. Aylık (Kasım) Çimento Analiz Sonuçları, Isparta. (yayınlanmamış)
  • Sarkar, S., L., Chandra, S., Berntsson, L., 1992. Interdependence of Microstructure and Strength of Structural Lightweight Aggregate Concrete. Cement and Concrete Composite, 14, 239–248.
  • Lo, T.Y., Cui, H.Z.; Tang, W.C., 2007. The Effects of Aggregate Properties on Lightweight Concrete, Building and Environment, 42(8), 3025–3029. doi:10.1016/j.buildenv.2005.06.031. Lo, T.Y.; Cui, H.Z., Tang, W.C. Leung, W.M., 2008. The Effect of Aggregate Absorption on Pore Area at İnterfacial Zone of Lightweight Concrete. Construction and Building Materials 22, 623–628.
  • TS 699, 2009. Doğal Yapı Taşları-İnceleme ve Laboratuar Deney Yöntemleri. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS EN 197-1, 2002. Çimento-Bölüm 1: Genel Çimentolar-Bileşim, Özellikler ve Uygunluk Kriterleri. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS EN 206-1, 2002. Beton-Bölüm 1: Özellik, Performans, İmalat ve Uygunluk. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS EN 1097-6, 2002. Agregaların Mekanik ve Fiziksel Özellikleri için Deneyler Bölüm 6: Tane Yoğunluğu ve Su Emme Oranının Tayini. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS 3524, 1980. Yüksek Fırın Cüruf Agregalarında Süngerimsi ve Camsı Tane Oranı Tayini. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS EN 3526, 1981. Sertleşmiş Betonda Özgül Ağırlık, Su Emme ve Boşluk Oranı Tayin Metodu. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS 3530 EN 933-1, 1999. Agregaların Geometrik Özellikleri İçin Deneyler Bölüm 1: Tane Büyüklüğü Dağılımı Tayini-Eleme Metodu. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS EN 12390-1, 2002. Beton-Sertleşmiş Beton Deneyleri-Bölüm 1: Deney Numunesi ve Kalıplarının Şekil, Boyut ve Diğer Özellikleri. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS EN 12390-2, 2002. Beton-Sertleşmiş Beton Deneyleri-Bölüm 2: Dayanım Deneylerinde Kullanılacak Deney Numunelerinin Hazırlanması ve Kürlenmesi. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS EN 12390-3, (2002). Beton-Sertleşmiş Beton Deneyleri-Bölüm 3: Deney Numunelerinin Basınç Dayanımının Tayini. TSE Yayınları, Ankara.
  • TS EN 12390-5, 2002. Beton-Sertleşmiş Beton Deneyleri-Bölüm 5: Deney Numunelerinin Eğilme Dayanımının Tayini. TSE, Ankara.
  • TS EN 12390-7, 2002. Beton-Sertleşmiş Beton Deneyleri-Bölüm 7: Sertleşmiş Betonun Yoğunluğunun Tayini. TSE Yayınları, Ankara.