Mevduat Hesapları Negatif Reel Getiri Mi Sağlıyor?

Son yıllarda tüm dünyada merkez bankaları politika faizlerini düşürerek negatif faiz oranı politikaları uygulamaya başlamıştır. Bu durum, finansal piyasalarda negatif reel getiri tartışmalarını beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda çalışmada, faiz, nominal faiz, reel faiz ve enflasyon gibi temel kavramlar açıklanmaktadır. Ayrıca çalışma, Türk Lirası ve yabancı para mevduat sahiplerinin reel getirilerini nasıl hesaplayabileceklerine dair örnekler göstermektedir. Farklı enflasyon beklentileriyle 2020 yılı için oluşturulan örnekler, hem Türk Lirası hem de yabancı para mevduatta reel faiz oranlarının negatif veya sıfıra yakın olduğunu göstermektedir. Çalışmada aynı zamanda, hane halkının negatif reel getiri elde etmeleri halinde ortaya çıkabilecek sonuçlar da tartışılmaktadır.

___

  • Aksoy, A. ve Tanrıöven, C. (2014). Sermaye Piyasası Yatırım Araçları ve Analizi (5. Baskı), Ankara, Detay Yayıncılık.
  • Aktaş, A. (2020). Mevduat faizi yedi ay sonra yeniden arttı. https://www.dunya.com/kose-yazisi/mevduat-faizi-yedi-ay-sonra-yeniden-artti/462164 (Erişim tarihi: 10.02.2020).
  • Aktaş, R., Doğanay, M. M., Gökmen, Y. ve Somuncu, K. (2017). Finansal Yönetim, İstanbul, Beta Yayınları.
  • Akyıldız, F. (2017). Göstergeler Ne Anlatır? Türkiye İçin İktisadi Göstergeler Rehberi, İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Aydın, N. (2014). Finans Matematiği (2. Baskı), Ankara, Detay Yayıncılık.