MATERYAL UNSURLAR AÇISINDAN “YABAN” ROMANINI ÇÖZÜMLEME DENEMESİ

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Millî Mücadele yıllarında milleti yeniden bilinçlendirmek amacıyla kaleme aldığı Yaban adlı romanında, halk ve aydın tabaka arasındaki kopukluğu, iletişimsizliği ve yabancılığı ortaya koyar. Bu kopukluğu, o dönemdeki insanların düşünsel yapısını, Ahmet Celal’in şahsında simgeleştirerek anlatan yazar Türk milletinin içine düştüğü çıkmazı da aktarmaya çalışır. Yaban, aydın ile halk çatışmasının en samimi biçimde ifade edildiği bir romandır. Yaban’da aydın ve köylünün çatışması okumamışlıktan, cahillikten çok Kurtuluş Savaşı karşısındaki tutumlarından ileri gelmektedir. Buradan hareketle Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban adlı romanının yapı ve tema unsurları açısından inceleneceği bu çalışmada, romanı oluşturan materyal unsurların birbiriyle olan organik bağı üzerinden metnin derin yapısına ulaşılmaya çalışılacaktır. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban adlı romanı, yazarın hayatı ve kişiliğinden de yararlanılarak materyal unsurları açısından incelenmiştir.

AN ATTEMPT TO ANALYZE THE NOVEL “YABAN” İN TERMS OF MATERİAL ELEMENTS

Yakup Kadri Karaosmanoğlu reveals the disconnection, lack of communication and strangeness between the public and the intelligentsia in his novel Yaban, which he wrote in order to raise awareness of the nation during the years of the National Struggle. The author who tells this disconnection and the mentality of the people of that period by symbolizing in the personality of Ahmet Celal, also tries to convey the dilemma that the Turkish nation has fallen into. Yaban is a novel which the conflict between intellectuals and public is expressed in the most sincere way. The conflict between intellectuals and peasants in Yaban isn’t due to ignorance but due to their attitudes towards the War of İndependence. Thus, in this study where Yakup Kadri Karaosmanoğlu’s novel Yaban, will be examined in terms of structure and theme the deep structure of the text wiil be tried to be reached through the organic connection of the material elements that create the novel. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’s novel Yaban has been 33examined in terms of the material elements by utilizing from the author’s life and personality.

___

  • Akman, E. (2013). Yakup Kadri Karaosmanoğlu Üzerine Bazı Düşünceler ve Unutulan Bir Makalesi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3(2), 31-60.
  • Aslan, Z. (2019). Merkez Çevre Yaklaşımı Dâhilinde Yaban Romanı. Erişim Adresi: https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=Aslan%2C+Z.%282019%29 Erişim Tarihi: 15.02.2021.
  • Ateş, Ö. F. (2014). Refik Özdek’in Roman ve Hikâyelerinde Yapı ve Tema (Yüksek Lisans Tezi). Erişim Adresi: http://dspace.marmara.edu.tr/handle/11424/23031
  • Biçer, E. (2018). Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Yaban Adlı Romanında Aydın Yozlaşması (Yüksek Lisans Tezi). YÖK Ulusal Tez Merkezi. 523745.
  • Boso Yaman, E. (2014). İskender Pala’nın Roman ve Öykülerinde Yapı ve Tema (Yüksek Lisans Tezi). Erişim Adresi: http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/178
  • Demiryürek, M. (2013). Kurgusal Metinlerde İkinci Kişili Anlatıcı ve Bakış Açısı. FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 2, 119-139.
  • Durukoğlu, S. & Yurttaş, Z. (2016). Bir Düzyazı Ağlatısı/Ağıdı Olan “Toprak Ana” Romanını Çözümleme Denemesi. Akra Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi 4(10), 127-141.
  • Durukoğlu, S. (2005). Materyal Unsurlar Bütünü Olarak Simyacı Romanının Çözümlemesi. Akra Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi 2(2), 211-232.
  • Forster, E. M. (1982). Roman Sanatı. (Çev.). Ü. Aytür. İstanbul: Adam Yayınları.
  • Karaosmanoğlu, Y. K. (2019). Yaban. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Korkmaz, R. & Nakipler, N. D. (2009). Toprak Ana’da Mekân-İnsan İlişkisi. R. Korkmaz içinde Cengiz Aytmatov (s. 199-208). Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Moran, B. (2019). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 1: Ahmet Mithat'tan Ahmet Hamdi Tanpınar'a. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Özkara, O. (2016). Fakir Baykurt'un “Irazca'nın Dirliği” Romanının Yapısal Çözümlemesi. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergisi 18(32), 275-292.
  • Serdar, A. (2002). Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Romanlarında Cinsellik (Yüksek Lisans Tezi). YÖK Ulusal Tez Merkezi. 117389. Stevick, P. (2017). Roman Teorisi. (Çev.). S. Kantarcıoğlu. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Şahin, V. (2007). Roman Tekniği Bakımından Yaban. e-Journal of New World Sciences Academy 2(3), 179-196.
  • Şahin, V. (2011). Kimliksel Değerlerin Çatıştığı Mekan: “Sinekli Bakkal” Romanında Yapı ve İzlek. Electronic Turkish Studies 6(3), 1549-1580.
  • Şengül, M. B. (2011). Romanda Zaman Kavramı. Journal of International Social Research 4(16), 428-435. Tekin, M. (2020). Roman Sanatı: Romanın Unsurları. İstanbul: Ötüken Neşriyat AŞ. Türk Dil Kurumu. (2011). Türkçe Sözlük (11.bs.). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2019
  • Yayıncı: Salim DURUKOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK VETERİNER HEKİMLİĞİNDE DOĞUM VE JİNEKOLOJİ ALANI LİSANSÜSTÜ TEZLERİ BİBLİYOGRAFYASI (1946-2021)

Özgül KÜÇÜKASLAN

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİNDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN SÜREKLİ KAYGI DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Furkan BİLGİLİ

DİJİTAL İLETİŞİM, DİJİTAL EŞİTSİZLİK VE YAŞLANMA: KOVİD-19 SÜRECİ İLE YAŞANAN DİJİTAL BÖLÜME VE UÇURUMLAR ÜZERİNE

Berrin BALAY TUNCER

KUŞAKLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ İLE MÜZİK TERCİHLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BEBEK PATLAMASI VE Z KUŞAKLARI ÜZERİNE PYTHON ANALİZİ

Ece ÜNÜR, Asiye TUNAR

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ, ÇOCUKLARIN ARİTMETİK İŞLEMLERLE İLGİLİ HATALARINI TEŞHİS ETME DURUMLARI VE GİDERİLMESİNE YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ersin PALABIYIK, Neşe TERTEMİZ

‘ÖĞRETMENLERİN MARUZ KALDIĞI MOBBİNG’ İLE İLGİLİ 2000-2020 YILLARINDA YAZILMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN ANALİZİ

Elif Sena KAVLAK, Sait YILDIRIM

CHARLIE’NİN ÇİKOLATA FABRİKASI KİTAP VE FİLMİNİN YENİDEN YAZIM VE YERELLEŞTİRME BAĞLAMINDA ANALİZİ

Ferhan ÖZTÜRK, Derya BENLİ, Muhammed Metin ÇAMELİ, Tülay DAĞOĞLU

KORKU FİLMİ ÖZELİNDE VR SİNEMASI ÇÖZÜMLEMESİ: THE CONJURING 2: VR EXPERIENCE VE THE FOREST – 360 EXPERIENCE

Sercan KULE, Lutfü KAPLANOĞLU

FREUD'UN CHARCOT İLE KARŞILAŞMASI VE EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ

Yunus Anıl YILMAZ

ERİŞİLEBİLİRLİKTE EŞİK DEĞERLER: İZMİR MERKEZ KENT ÖRNEĞİ

İrem AYHAN SELÇUK