Kültürel Dönüşümler İlişkisinde Fotoğraf ve Sanat Akımlarının Etkileşimi

Fotoğraf genel olarak insanların yaşamlarından kesitler sunan, o an orada olmayan insanlara sonrasında bir anı görüntüsü bırakan görsel kültür öğesidir. Fotoğraf ve sanat akımları birbirleri ile etkileşim içindedir. Fotoğrafın yaygınlaşması ile bilirlikte sanat kavrayışları dönüşüme uğramıştır. Fotoğrafın görüntüyü anında yansıtma potansiyeli sanatçıların da ilgisini çekerek yeni açılımların oluşmasında etkili olmuştur. Fotoğrafın evrensel dili, duyguları aktarabilme potansiyeliyle sanatı etkileyen bir iletişim aracı haline gelmiştir. Sanatsal olarak fotoğraf, birçok sanat akımı ve hareketi içeren yüksek sanat döneminde, bir grup İngiliz tarafından resmi bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Fotoğrafın, sanat akımlarını etkileyen ve ondan etkilenen bir olgu olduğu söylenebilir. Öncelikli olarak konu ve nitelik bakımından ele alınan fotoğraflar resim ile benzerlik gösterdiğinden dolayı kabul görmüştür. Sanatçılar, fotoğrafın anında görüntüyü yansıtma potansiyelinden etkilenerek yeni sanatsal tavrın peşine düşmüştür. Ressamlar çalışmalarında roman, opera gibi diğer sanatsal aktivitelerle paralellik arz eden konulardan doğa ve günlük yaşam temalarını işlerken, fotoğrafçılar yaşamın içerisinde bu tarz anları yakalamak dışında stüdyolarda kendi kurgularını da oluşturmuştur. Fotoğraf çekimi yapanlar içerik ve biçimde daha etkili sonuçlara ulaşma aksiyonunda sanatsal tavra yönelmiştir. Bu safha pictoriolism akımının yani resimci fotoğrafçıların doğmasında önemli yer tutmuştur. Bu süreç sonrasında Dinamizm, Romantizm gibi akımlarla ve Postmodern süreçle etkileşime girmiştir. Bu araştırmanın amacı da kültürel değişimler, teknolojik gelişmeler paralelliğinde dönüşen fotoğraf ile sanat arasındaki etkileşimi açıklamaktır.

Interaction of Photography and Art Movements in the Relationship of Cultural Transformations

Photography is a visual culture element that presents sections of people's lives in general and leaves a memory image for people who were not there at that moment. Photography and art movements interact with each other. With the spread of photography, the understanding of art in knowledge has been transformed. The potential of photography to instantly reflect the image has also attracted the attention of artists and has been effective in the formation of new expansions. The universal language of photography has become a communication tool that affects art with its potential to convey emotions. Artistic photography began to be used officially by a group of Englishmen during the high art period, which included many art movements and movements. It can be said that photography is a phenomenon that affects and is influenced by art movements. First of all, the photographs, which are handled in terms of subject and quality, have been accepted because they are similar to the painting. Artists, impressed by the potential of photography to instantly reflect the image, pursued a new artistic attitude. While the painters work on the themes of nature and daily life, which are parallel to other artistic activities such as novels and operas, photographers have also created their own fictions in studios, apart from capturing such moments in life. Photographers have turned to an artistic attitude in the action of achieving more effective results in content and form. This stage had an important place in the birth of the pictoriolism movement, that is, the painter photographers. After this process, it interacted with movements such as Dynamism, Romanticism and the Postmodern process. The purpose of this research is to explain the interaction between photography and art, which is transformed in parallel with cultural changes and technological developments.

___

  • Antmen, A. (2002). Çağdaş Sanatta Fotoğraf Kullanımı ve Türkiye’de Fotoğraf Temelli Sanat Üzerine Düşünceler. Sanat Dünyamız, Sayı 84, s.131-139
  • Boubat, E. (1984). Fotoğraf Sanatı. çev: M. Nejat Özcan, İstanbul: İnkılap Kitapevi.
  • Gezgin, S. (2002). Basında Fotoğrafçılık. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, Sayı 120. Derman, İ. (1991). Fotoğraf ve Gerçeklik. İstanbul: Ağaç Yayıncılık.
  • Erzen, j. (2004). Fotoğraf Notları, İstanbul: Say Yayın, 1.
  • Grunberg, A. (2002). Modernist Akım Sürecinde Fotoğraf ve Sanat. çev: Kemal Atakay, Sanat Dünyamız, Yapı Kredi Yayınları, Sayı 84, s.115-119.
  • İnankur, Z. (1997). 19. Yy. Avrupa’sında Heykel ve Resim Sanatı. İstanbul: Kabalcı Yayın.
  • Kaskatı, T. ve Öztuna, E. (2020). Fotoğrafçılık El Kitabı. BYS Grup.
  • Konyalı, V. (2009). Fotoğraf Akımları ve Yüksek Sanat Dönemi (High-Art) 1850-1870. 28 Eylül 2022 tarihinde https://vedatkonyali.wordpress.com/2009/10/21/high-art-yuksek-sanat-donemi-1850-1870/
  • Timuçin, A. (2002). Estetik. İstanbul: Bulut Yayınları.
  • Özdemir, B. (1996). Fotoğrafik Dil Yetisinin Evrimi Bağlamında Müdahale Sorunsalı. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, S.B.E.
  • Özendes, E. (-). 10 Eylül 2022 tarihinde https://www.fotografya.gen.tr/TR,1080/sayi-11.html adresinden alınmıştır.