Bireyin Toplumsallaşması Sürecinde Spor

Sporun ne olduğuna ilişkin olarak birçok tanım yapılmaktadır. Bu tanımların belirli kavramlara vurguda bulunduğu görülmektedir. Bu kavramlar arasında üzerinde uzlaşılan belirlenmiş kurallara sahip olma, genellikle rekabete dayalı olma, bireysel ve kolektif olarak yapılma ve genellikle rekabete dayalı fiziksel aktivite aktiviteleri içerme sayılabilir. Bu özellikleri sporu bireysel bir aktivite olmaktan çıkarmakta ve kültürel bir faaliyete dönüştürmektedir. Bu anlamıyla spor sosyal hayat alanında şekillenen, kültürel aktivitelerin toplamını oluşturmaktadır. Kısaca spor kuralları belirlenmiş kültürel bir aktiviteleri ifade eder. Sporun sosyolojinin çalışma nesnesi olması da buradan kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda bildiride sporcunun sosyalleşme süreci üzerinde durulmakta bunun yanı sıra politik sosyalizasyon sürecinde sporun yeri tartışılmaktadır. Toplumsal yapının varlığını devam ettirmesi toplumsallaşma ile mümkündür. Politik yapılar ise bireyleri politik toplumsallaşma sürecinde tabi tutarlar. Bu kapsamda spor ve spor birlikleri önemli fonksiyon icra eden birer enstrümana dönüşmektedir.

Sport in the Process of Socialization

There are many definitions have been made about what the sport is. These definitions emphasize specific notions. Among these notions, having a certain rules, usually depending on rivalry, performing individually and collectively, can be mentioned. These characteristics take sport out of individual activity and transform it into a cultural activity. In this sense, sport is a sum of cultural activities, formed in social life field. In short, sport states cultural activities that have specified rules. Because of this feature, sport becomes study subject of sociology. In this context, this paper aims to highlight socialization process of athletes and discuses sport in political socialization processes. Continue of society’s social structure depends on socialization, as for political structures subject individuals to political socialization processes. In this context, sport and sport associations transform into a instrument that performs political functions.

___

  • Alkan, T. (1979). Siyasal Toplumsallaşma, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları,
  • Bar-Tal, D., Harel, A. (2002). “Teachers as Agents of Political Influence in the Israeli High
  • School”, Teaching and Teacher Education. England.Pergamon Press. 121-134. Beşirli, H.(2015). Kültürel Kimliğin Bir Unsuru Olarak Geleneksel Sporlar, Türk Halklarının
  • Geleneksel Spor Oyunları Uluslararası Sempozyumu, Kırgızsitan-Türkiye Manas Üniversitesi, Bişkek, s115-118
  • Greenberg, E. (1970). “Consensus and Dissent: Trends in Political Socialization Research”,
  • E.GREENBERG(Ed.), Political Socialization, New York: Atherton Pres, s.1-19. Huizinga, J. (2006). Homo LudensOyunun Toplumsal İşlevi Üzerine Bir Deneme, Çev.
  • Mehmet Ali Kılıçbay, İstanbul. Ayrıntı Yayınları Scott, J. (1995). Sociological Theory, England: Edwaed Elgar,
  • Simmel, G. (2009). Bireysellik ve Kültür, çev. Tuncay Birkan. İstanbul Metis Yayınları
  • Tezcan, M. (1992). “Toplumsal Değişme ve Spor”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri
  • Fakültesi Dergisi, cilt 25, sayı 2, s. 617-625. Türkkahraman M. (2009). Teorik ve Fonksiyonal Açıdan Toplumsal Kurumlar ve Kurumlararası İlişkiler, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.14, S.2 s.25-46.
  • Türkmen, M. (2012). Siyasal Toplumsallaşma Aracı Olarak Beden Eğitimi Ve Spor; İşçi
  • Sporları Ve Türkiye’deki Etkileri (1923-1938), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  • Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Yayımlanmamış Doktora Tezi. Yazıcı, A. G., (2014). “Toplumsal Dinamizm ve Spor”, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür
  • Eğitim Dergisi, sayı 3/1, s. 394-405