Sınır Jeopolitiği Faktörlerinin İran-Türkmenistan İlişkileri Üzreine Etkisi

Uluslararası sınırlarla ilgili önemli konulardan biri, sınırların farklı rolleri ve işlevleridir. 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Orta Asya’da Türkmenistan’ın ortaya çıkmasının ardından İran’ın kuzeydoğu ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldı. Türkmenistan, İran ile ilişkilerine olumlu bir sınır işbirliği anlayışı temelinde başladı ve İran ile bir dizi dostluk anlaşması ve ekonomik işbirliği imzaladı. Genel olarak, Türkmenistan ile ilişkiler birkaç yönden İran için önemli olmuştur ve önemlidir; Bunun en önemli nedenlerinden biri, Türkmenistan’ın Orta Asya’da İran’ı kara ve deniz sınırında sınırlayan tek Müslüman cumhuriyeti olmasıdır. Ancak iki ülkenin sınır koşulları göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyen zorlukları var.

___

  • AGNEW, John, Geopolitics, Routledge, New York 1998.
  • AHMADI, Seyed Abbas - Elham Sadat Mousavi, “The Impact of Implementation of the Border Crossing Proposal on Iran-Turkmenistan Relations”, Quarterly Journal of South-west Asian Studies, 2(6), 2019, p.51-68.
  • AKHBARI, Mohammad - Mohammad H. Nami, Border Geography with Emphasis on Iran’s Borders, Geography Organization of Iran Publication, Tehran 2009.
  • ATAI, Farhad – Hamidreza Azizi, “The Energy Factor in Iran–Turkmenistan Relations”, Iranian Studies, 45(6), 2012, p.745-758.
  • ATAI, Farhad – Hamidreza Azizi, “The Energy Factor in Iran–Turkmenistan Relations”, Political and International Scientific and Research Quarterly, 2(3), 2010, p.77-106.