Eski Savaş, Yeni Strateji: Rusya’nın Yirmibirinci Yüzyıldaki Hibrit Savaş Doktrini ve Ukrayna Krizi’ndeki Uygulaması

Şubat-Mart 2014’te Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı bilinen savaş taktikleri yerine ağırlıklı olarak Ukrayna’nın iç güçlerini kullanarak işgal etmiştir. Bu uygulama, Soğuk Savaş sonrası güvenlik ortamında kalıcı değişikliklere işaret etmektedir. Rusya’nın Ukrayna krizi süresince kullandığı taktikler, askerî ve sivil aktörlerin ortak politik amaç için koordineli kullanımını ve hedef ülkedeki iç dinamiklerin manipüle edilmesini öngörmektedir. NATO’nun hazırlıksız olduğu ve hibrit savaş olarak adlandırılan bu savaş türü, Ukrayna ile benzer özellikler taşıyan NATO ülkelerinde endişe oluşturmaktadır. Bu makalede Rusya’nın hibrit savaşı nasıl algıladığı ve Ukrayna krizinde nasıl uyguladığı incelenerek bu yeni savaş türünün genel özelliklerine yönelik değerlendirmeler yapılacaktır.

Old War, New Strategy: Russian Doctrine of Hybrid Warfare for the Twenty First Century and Its Implementation during the Crisis in Ukraine

In February-March 2014, Russian Federation invaded Crimean region of Ukraine not by using any regular war technique, but rather by exploiting Ukraine’s internal powers. This application may denote permanent changes in post-Cold War security environment. Russian tactics require orchestrated use of military and non-military actors and manipulation of internal powers inside the targeted country to achieve a common political objective. This new war technique, commonly referred to as hybrid warfare, is not something NATO has prepared itself for, and hence created concerns for NATO allies, which have similar characteristics as Ukraine. This article will explore general characteristics of hybrid warfare by examining how Russia understands it and how she implemented it in Ukraine.