TÜRKİYE’DE E-FATURA BAŞVURU SÜRECİ VE KULLANIMI

Teknolojik gelişme ve değişim, ticari faaliyetlerini sürdüren işletmelerin iş süreçlerini daha hızlı, güvenli şekilde yürütmelerine katkı sağlamaktadır. Muhasebe açısından ele alındığında ise elektronik uygulama ve işlemlerin sayısının artış gösterdiği söylenebilir. Muhasebe süreci ve kayıtları günümüz iş dünyasında bilgisayarlar aracılığı ile yürütülmektedir. Elektronik fatura (E-fatura) kullanımı da bu gelişimin bir sonucu olmuştur. Tüm dünyada birçok ülke E-fatura standartları oluşturmakta ve ülkelerinde faaliyet gösteren işletmeleri E-fatura kullanımına teşvik etmektedir. Bu çalışmada; öncelikle E-fatura uygulamalarının ortaya çıkış nedeni ve gösterdiği gelişimden bahsedilmektedir. Çalışmanın devam eden bölümünde, Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin E-fatura kullanımı için izledikleri yol ve E-fatura kullanımını ne şekilde yaptıkları örnek olay üzerinden açıklanmaktadır. Bu kapsamda çalışmada işletmeler tarafından kullanılan E-fatura başvuru ve düzenleme süreci açıklanmakta olup, E-fatura örneklerine yer verilmiştir.

E-INVOICE APPLICATION PROCESS AND ITS USE IN TURKEY

Technological development and change contribute to the business processes of the enterprises that carry on their commercial activities in a faster and safer manner. In terms of accounting, it can be said that the number of electronic applications and transactions increased. Accounting process and records are carried out through computers in today's business world. The use of electronic invoice (E-Invoice) has also been the result of this development. Many countries all over the world create E-invoice standards and encourage businesses operating in their countries to use E-Invoices. In this study; the reason for the emergence of e-invoice applications is explained and the development of e-Invoice is mentioned. Afterwards, following guides for their use of e-Invoice and e-Invoice businesses operating in Turkey through the use of case studies describes what they do so. In this context, E-Invoice application and regulation process used by businesses are explained and E-Invoice samples are given.

___

  • Bayar, S. ve Ülkar, M.G. (2015). E-Defter ve E-Fatura Teknik Analizi: Örnek Bir Uygulama. Vergi Sorunları Dergisi, 322, 102-110.
  • Bayar, S., Ülkar, M.G. ve Doğan, U. (2015). Türkiye'de ve Avrupa'da E-Fatura Uygulaması. Akademik Bilişim’15 Konferansı.
  • Doğan, U., Tercan, Y. ve Nalçacı, İ.G., (2015). e-Fatura Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Vergi Sorunları Dergisi, 319, 154-164.
  • Doğan, U. (2015). Vergi Teknolojileri. Vergi Sorunları Dergisi, 322, 9-40.
  • Doğan, U. (2013). 550 Soruda E-Fatura E-Defter, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Doğan, U. (2013). E-Fatura Uygulaması. Vergi Sorunları Dergisi, 300, 84-93.
  • Doğan, U. (2012). 100 Soruda e-Defter. Vergi Sorunları Dergisi, 280, 1-73.
  • Elçin, R., Gerekan, B. ve Usta, M. (2018). E-Fatura, E-Defter Ve E-Arşiv Uygulamalarına Geçiş Sürecinde Yaşanan Sorunlar: Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Üzerine Bir Araştırma. Mali Çözüm Dergisi, (146).
  • Gökçen, G. ve Özdemir, M. (2016). Türkiye’de Muhasebe Uygulamalarından E-Defter ve E-Fatura Uygulaması. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, Cilt 12, Sayı 46, 137-154.
  • Işık, A., Karagöz, Ö. ve Şeren, G.Y. (2014). Türk Vergi Sisteminde Elektronik Fatura ve Uygulaması, Vergi Sorunları Dergisi, 314, 31-40.
  • Marinagi, C., Trivellas, P., Reklitis, P. ve Skourlas, C. (2015). Adoption and use of e-invoicing in Greece. In AIP Conference Proceedings, Vol. 1644, No. 1, pp. 279-286).
  • Nalçacı, İ.G. (2016). Uyumlu E-Fatura Nasıl Olmalıdır? Vergi Sorunları Dergisi, 329, 62-72.
  • Nalçacı, İ.G. (2015). Dünyada E-Fatura Standartları Gelişimi, UBL ve EDI Fatura Karşılaştırması. Vergi Sorunları Dergisi, 322, 86-101.
  • Spoz, A. (2014). A Look At E-Invoices From Enterprises'and Government's Perspective. Research Papers of the Wroclaw University of Economics/Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu, 365, 254-264.
  • Şimşek, M. (2013). E-Fatura ile dünya artık daha düz. https://www.dunya.com/gundem/e-fatura-ile-dunya-artik-daha-duz-haberi-213481 (Erişim Tarihi: 14.02.2019).
  • Tektüfekçi, F. (2017). E-Dönüşüm Sürecinde E-Muhasebe Uygulamaları: Türkiye Örneği. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 12(1), 79-88.
  • Utku, B.D., Dağlı, M.F. ve Doğan, A. (2014). Türkiye’de E-Faturanın Gelişimi ve Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Kapsamında E-Fatura Uygulamasında Özel Entegrasyon Yöntemi. Leges Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1), Sayı 2, 21-38.
  • Yeşil, T. (2013). Elektronik Fatura Kullanımına İlişkin Bir Değerlendirme, Mali Kılavuz, Ekim-Aralık, 125-129.
  • Yıldız S. M. (2008). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde (KOBİ) Bilgi Teknolojilerinin Kullanım Düzeyi ve Bilgi Teknolojilerinin Firmalar Üzerindeki Etkileri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergis, 25, 212-239.
  • http://www.gib.gov.tr/vergi-usul-kanunu-genel-tebligi-sira-no454nde-degisiklik-yapilmasina-dair-teblig-taslagi-guncellendi (Erişim Tarihi: 01.03.2019).
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE BÖLGELERARASI GELİR DAĞILIMI YAKINSAMASI: MEKANSAL EKONOMETRİK ANALİZ

Uğur ÇAPAR, Nihal YAYLA

OTEL İŞLETMELERİNDE ÇALIŞANLARIN ÖRGÜTSEL POLİTİKA ALGILARI İLE İŞE YABANCILAŞMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİDE İŞ STRESİNİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ: NEVŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ

Korhan KARACAOĞLU, Hilal ARAT

KADIN ÇALIŞANLARDA İŞ-AİLE ÇATIŞMASI, DUYGUSAL EMEK VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Yağmur SAVAŞKAN, Halime GÖKTAŞ KULUALP

İNSTAGRAM FENOMENLERİNİN GÖRSEL VE SÖZEL PAYLAŞIMLARININ MARKA TUTUMU, MARKA DEĞİŞTİRME VE ELEKTRONİK KULAKTAN KULAĞA PAZARLAMA ÜZERİNE ETKİSİ

Emel YILDIZ, İbrahim AVCI

PARTY COMPETITION AND EUROPEAN INTEGRATION: A COMPARISON OF WESTEAST AND CANDIDATE COUNTRIES

Alper Tolga BULUT

TÜRKİYE’DE MOBBİNG İLE İLGİLİ SAĞLIK ALANINDA YAZILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

İlknur ÖZTÜRK

KATILIM BANKALARI İLE GELENEKSEL BANKALARIN ÇKKV YÖNTEMLERİ İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRİLMESİ: TOPSIS VE GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ YÖNTEMLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ

Ümit hasan GÖZKONAN, Füsun KÜÇÜKBAY

KATILIM BANKALARI İLE GELENEKSEL BANKALARIN ÇKKV YÖNTEMLERİ İLE PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ: TOPSIS VE GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ YÖNTEMLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ

Füsun KÜÇÜKBAY, Ümit Hasan GÖZKONAN

KOÇLUK EĞİTİMİ BİR GELİŞİM ARACI MI, POTANSİYEL BİR İŞ Mİ?

Işıl deniz TOKER, Kemal Can KILIÇ

AN APPLICATION OF SWOT ANALYSIS AS A STRATEGIC PLANNING TOOL: A CASE OF CADBURY, INC. IN CONFECTIONERY INDUSTRY

Duygu HIDIROĞLU