ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ PAZARLAMASI VE MERSİN İLİNDE TÜKETİCİ EĞİLİMLERİ ANALİZİ

Dünyada ve Türkiye’de organik tarım ürünlerinin ticaret hacmi ve ürün talebi her geçen gün değer kazanmaktadır. Bu çalışmada, Mersin ilinde yaşayan 443 tüketicinin; organik tarım ürünlerine eğilimleri, ürünü neden, hangi durum ve koşula göre tercih ettikleri veya etmedikleri, ürünlere olan tutum ve davranışları incelenmiştir. Katılımcılardan elde edilen verilerden yararlanılarak demografik özellikler ve satın alma eğilimleri arasında Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Çapraz Tablo Analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlere göre, ülkemizde organik tarım ürünlerine olan talebin artırılabilmesi için; tüketicilerin organik tarım ürünleri hakkında yeteri kadar bilgilendirme yapılması, tedarik ve dağıtım alanlarında daha titiz çalışmalar gerçekleştirilmesi, organik ürünlerin tanıtım ve reklamına daha fazla önem verilmesi gerektiği saptanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin organik tarım ürünleri pazarlamasında tüketicilerle dengeli bir arz-talep ilişkisi kurulmasında yardımcı olması, çalışmanın özgünlüğünü artırmaktadır.

MARKETING OF ORGANIC AGRICULTURAL PRODUCTS AND ANALYSES OF CONSUMER TRENDS IN MERSIN PROVINCE

The trade volume and demand for organic agricultural products in the world and in Turkey are increasing day by day. In this study, examined the tendencies of 443 consumers living in Mersin province towards organic agricultural products, why they prefer or do not prefer the product, according to which situation and condition, and their attitudes and behaviors towards the products. Demographic features and Unpaired T-Test among purchase intensions, One-Way ANOVA and Crosstabs Analysis were carried out. According to analysis, to increase the demand to organic products in our country, it was required that consumers should be informed about organic products sufficiently, studies on provision and distribution should be carried out more detailed, advertisement and promotion of organic products should be attached more importance. The fact that the data obtained from the study helps to establish a balanced supply-demand relationship with consumers in the marketing of organic agricultural products increases the originality of the study.

___

  • Aertsens, J. (2011). Organic Food as an Emerging Market: Personal Determinants of Consumption, Supply Governance and Retail Strategies. (pp. 1-219). Doctoral thesis, Ghent University, Belgium.
  • Ağızan, K. (2022). Organik Tarım Ürünlerinde Değer Zinciri Analizi ve Girişimcilik Fırsatları. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Aydoğdu, H. M., Kaya, F., Eren, E. M. & Doğan, P. H. (2018). Organik Ürün Tüketim Nedenleri Üzerine Bir Araştırma: Şanlıurfa Örneklemesi. The Journal of Academic Social Science. (64): 161-170.
  • Büyüköztürk, Ş. (2020). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı İstatistik, Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum. (28. Baskı). Vadi Grup Basım A.Ş., Ankara.
  • Doğan, E. G. (2017). Organik Tarım Ekonomisi ve Tüketici Eğilimleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ.
  • Essoussi L. H., Zahaf M. (2008). “Decision making process of community organic food consumers: An exploratory study”. Journal of Consumer Marketing, 25(2).
  • FIBL The European Market for Organic Food (2013). Erişim Adresi https://www.fibl.org/fileadmin /documents/en/news/2013/willer-etal-2013-02-14-european-market.pdf
  • Gürses, S. T. (2014). Organik ürünlerin tüketim eğilimleri ve tüketici profilinin belirlenmesi: Sakarya ili örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
  • IFOAM Annual Report 2019 (2020). Erişim Adresi https://www.ifoam.bio/about-us/annual-reports
  • Kılıçaslan, S. N. (2015). Türkiye ve AB’de organik tarım mevzuatı, uygulamaları ve değerlendirilmesi. AB uzmanlık tezi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara.
  • Korkmazyürek, Y. (2020). Organik Tarım Ürünlerinde Pazarlama Karması (4P) ve Bu Bağlamda Önemli Kavramlar. Girişimcilik İnovasyon ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 4(7): 60-86.
  • Mavigözlü, G., Güldağ, H., Ata M., Şahin, Ö. & Ünaldı, İ. (2020). 2000’den Bu Yana Küresel Organik Tarım Ürünü Pazarında Satışlar. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomik Forum Dergisi, (312): 18-23.
  • Mclver, H. (2004). Organic hip: popular picks at health food stores. Better Nutrition, 66(2), 58.
  • Organik Tarım Ürünlerinin İthalatı ve İhracatı (2023). Erişim Adresi https://www.tarimorman. gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Urunlerinin-Ithalat-Ve-Ihracati
  • Öztürk, D. & İslam, A. (2014). Türkiye’de Organik Ürünlerin Pazarlanması. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 75-94.
  • Öztürk, E. N. (2012). Organik Tarımın Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale.
  • Sarıkaya, N. (2007). Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler ve tutumlar üzerine bir saha çalışması. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(2), 110-125.
  • Shepherd, R., Magnusson, M., & Sjödén, P. O. (2005). Determinants of consumer behavior related to organic foods. AMBIO: A Journal of the Human Environment, 34(4), 352-359.
  • Taçyıldız, R. (2021). Organik Tarım Ürünleri Pazarlaması ve Mersin İlinde Tüketici Eğilimleri Analizi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Turan, İ., Şimşek, Ü. & Aslan, H. (2015). Eğitim Araştırmalarında Likert Ölçeği ve Likert-Tipi Soruların Kullanımı ve Analizi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (30): 186-203.
  • Yüceboy, B. (2018). Türkiye’de Yetişen Organik Tarım Ürünlerin Dünya Pazarındaki Yeri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul.