KAÇAKÇILIKTA YAKALANAN MALZEME TÜRLERİNE GÖRE SUÇLULARIN KÜMELENMESİ: İKİLİ KÜMELEME YÖNTEMİ

Kaçakçılık, ülkemizi ekonomik ve sosyal yönden olumsuz etkileyen, aynı zamanda terör ve suç örgütlerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için finansal destek sağlayan çok boyutlu, çok aktörlü ve değişken yapılı bir süreçtir. Suçlara karşı önlemlerin alınmasında suçlu profillerinin incelenmesi de ayrıca kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı kaçakçılıkla ilgili suçluların yakalandıkları malzemelere göre kümelenmesidir. Bu sayede birbiriyle ilişkili kaçakçılık malzemelerine ilişkin kümeler oluşturulmuş ve bu kümelere ait suçluların ortak özellikleri belirlenmiştir. Bu çalışmada hem kaçakçılık malzemeleri hem de suçlular aynı anda kümelendikleri için klasik kümeleme yöntemlerinden farklı olarak ikili kümeleme yönteminin kullanımı önerilmektedir. İkili kümeleme yöntemi olarak Bimax algoritması kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, birbiriyle ilişkili malzemeler kümelenmiş ve bu kümelerde yer alan suçluların bir araya getirilmesiyle de suçlu profillerine ilişkin bir takım özellikler ortaya çıkarılmıştır.

CLUSTERING OF CRIMINALS ACCORDING TO THE TYPES OF MATERIAL CAUGHT IN SMUGGLING: BICLUSTERING METHOD

Smuggling is a multidimensional, multi-actor and variable structure process that negatively affects to our country in the economic and social aspects and same time provides financial support for terror and criminal organizations to carry on their activities. Investigation of criminal profiles in taking measures against crimes also has a critical importance. The aim of this study is to clusters of smuggling-related criminals according to the material they are caught. In this way, clusters of related trafficking materials were established and common characteristics of the criminals belonging to these clusters were determined. In this study, the use of the bicluster method is proposed as it is different from classical clustering methods because both trafficking materials and criminals are clustered at the same time. Bimax algorithm is used as binary clustering method. According to the results obtained, the related materials were clustered and by bringing together the criminals in these clusters, a number of characteristics related to the criminal profiler were revealed.

___

  • Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, (2017). Haber Bülteni, Sayı:11.
  • Brown, D.E., (1998). The Regional Crime Analysis Program (RECAP): A Framework for Mining Data to Catch Criminals. IEEE, 2848-2853.
  • Bruin, J.S., Cocx, T.K., Kosters, W.A., Laros, J. ve Kok J.N., (2006). Data Mining Approaches to Crimi-nal Career Analysis. In Proceedings of the Sixth International Conference on Data Mining (ICDM’) (ICDM’06), 171-177.
  • Cheng, Y. ve Church, G.M., (2000). Biclustering of Expression Data. Proceedings of the Eighth In-ternational Conference on Intelligent Systems for Molecular Biology 1, 93-103.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı, (2015). 2014 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mü-cadele Raporu, KOM Yayınları, Ankara.
  • Giray, S. (2016). İki Aşamalı Kümeleme Analizi ile Hükümlü Verilerinin İncelenmesi. Ekonometri ve İstatistik, 25, 1-31.
  • Govaert, G., ve Nadif, M., (2008). Block Clustering with Bernoulli Mixture Models: Comparison of Different Approaches. Computational Statistics and Data Analysis, 52 (6), 3233–3245.
  • Govaert, G. ve Nadif, M., (2013). Co-Clustering: Models, Algorithms and Applications. ISTE, Wiley.
  • Hartigan, J. A., (1972). Direct Clustering of a Data Matrix. Journal of the American Statistical Asso-ciation (JASA), 67(337), 123–129.
  • Hofmann, T. ve Puzicha, J., (1999). “Latent Class Models for Collaborative Filtering. In Proceedings of the International Joint Conferenceon Artificial Intelligence, 668–693.
  • Kluger Y., Basri R., Chang J.T. ve Gerstein M., (2003). Spectral Biclustering of Microarray Data: Co-Clustering Genes and Conditions. Genome Research 13, 703-716. Lazzeroni, L. ve Owen, A., (2000). Plaid Models for Gene Expression Data. Technical Report, Stan-ford University, 1-26.
  • Ma, L., Chen, Y. ve Huang, H., (2010). AK-Modes: A Weighted Clustering Algorithm for Finding Simi-lar Case Subsets. IEEE, 218-223.
  • Murali, T. ve Kasif, S., (2003). Extracting Conserved Gene Expression Motifs from Gene Expression Data. Pacic Symposium on Biocomputing 8, 77-88.
  • Nath, S.V., (2006). Crime Pattern Detection Using Data Mining. International Conferences on Web Intelligence and Intelligent Agent Technology-Workshops, IEEE/WIC/ACM, 41-44.
  • Oğuzlar, A., (2005). Kümeleme Analizinde Yeni Bir Yaklaşım: Kendini Düzenleyen Haritalar (Koho-nen Ağları). İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19 (2), 93-107.
  • Polat, C., Eren, H. ve Erbakıcı, F., (2013). Hırsızlık Suçunu Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi ve Geleceğe Yönelik Yaklaşımlar. Güvenlik Bilimleri Dergisi, 2(1), 1-33.
  • Prelic, A., Bleuler, S., Zimmermann, P., Wil, A., Buhlmann, P., Gruissem, W., Hennig, L., Thiele, L. ve Zitzler, E., (2006). A Systematic Comparison and Evaluation of Biclustering Methods for Gene Expression Data Bioinformatics. Oxford Univ. Press, 22, 1122-1129.
  • Raponi, V., Martella, F. ve Maruotti ,A., (2016). A Biclustering Approach to University Performan-ces: An Italian Case Study. Journal of Applied Statistics, 43 (1), 31-45. Reale, K., Beauregard, E. ve Martineau, M. (2017). Sadism in Sexual Homicide Offenders: İdentif-ying Distinct Groups. Journal of Criminal Psychology, 7(2), 120-133.
  • Sea, J., Kim, K. ve Youngs, D., (2016). Behavioural Profiles and Offender Characteristics Across 111 Korean Sexual Assults. Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling, 13, 3-21.
  • Turner, H., Bailey, T. ve Krzanowski, W., (2003). Improved Biclustering of Microarray Data De-monstrated Through Systematic Performance Tests. Computational Statistics & Data Analysis, 48 (2) ,235-254.
  • Tüzüntürk, S., (2009). Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi: Suç İstatistikleri Üzerine Bir Uygulama. Ulu-dağ Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 28 (2), 71-91.
  • Van Mechelen, I., Bock, H.H. ve De Boeck, P., (2004).Two-Mode Clustering Methods: A Structured Overview. Statistical Methods in Medical Research, 13 (5), 363–94.
  • Wang, B., Miao, Y., Zhao, H., Jing, J. ve Chen, Y., (2016). A Biclustering-Based Method for Market Segmentation Using Customer Pain Points. Engineering Applications of Artificial Intelli-gence, 47, 101–109.
  • Zhao, H., Liew, A.W.C., Xie, X., ve Yan, H., (2007). A New Geometric Biclustering Algorithm Based on the Hough Transform for Analysis of Large-Scale Microarray Data. J.Theor. Biol. 251, 264–74.
  • Zhao, H., Chan, K.L., Cheng, L.M., ve Hong, Y., (2009). A Probabilistic Relaxation Labeling Fra-mework for Reducing the Noise Effect in Geometric Biclustering of Gene Expression Data. Pattern Recognit, 42 (11), 2578–2588.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

BULANIK KAPSAMLI DEĞERLEME YÖNTEMİ İLE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNE GÖRE EKONOMETRİ BÖLÜMLERİNİN BAŞARILARININ ÖLÇÜMÜ

Mehmet AKSARAYLI, Osman PALA, Dilayla BAYYURT, Mehmet Akif AKSOY, Ayşegül CENGER

ALTIN FİYATI GÜNLÜK GETİRİLERİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI ALGORİTMASI VE MARKOV ZİNCİRLERİ MODELLERİ İLE TAHMİNİ

Salih ÇAM, Süleyman Bilgin KILIÇ

FINANCIAL PERFORMANCE EVALUATION OF TURKISH AIRLINE COMPANIES USING INTEGRATED FUZZY AHP FUZZY TOPSIS MODEL

Selçuk PERÇİN, Eyad ALDALOU

BÖLGESEL İHRACAT VERİLERİNİN MODİFİYE EDİLMİŞ GENELLEŞTİRİLMİŞ F-TESTİ İLE ANALİZİ

Mustafa ÇAVUŞ, Berna YAZICI, Ahmet SEZER

GELİR GETİRİCİ FAALİYETLERE KARAR VERMEDE KIRSAL KADININ ROLÜ: KUZEYDOĞU ANADOLU TRA1 BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Fahri YAVUZ, M. Sharih SHIWAN, Mustafa TERİN, Bahar AKAY, İrfan O. GÜLER, Kevser AĞSU

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE OECD ÜLKELERİNİN ÇEVRE PERFORMANSININ İNCELENMESİ

Esra ÖZKAN AKSU, Cevriye TEMEL GENCER

MOBİL BANKACILIK KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI: ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNE BİR UYGULAMA

AYHAN KORKULU, Erkan OKTAY, Yusuf AKAN

KONTEYNER TERMİNALİNDE RIHTIM VİNÇ OPERASYONLARININ VERİMLİLİĞİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ

D. Özgün SARIOĞLU, Muhsin ÖZDEMİR

BİTİŞME ANALİZİ FAYDALARININ GENELLEŞTİRİLMİŞ TAHMİN DENKLEMLERİ İLE BELİRLENMESİ

Duygu USTA, Ahmet Mete ÇİLİNGİRTÜRK

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN KIRILGANLIĞI: AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

Ömer Faruk BÖLÜKBAŞI, Emre ÜRKMEZ, Osman KARAMUSTAFA