EKONOMİK ÖZGÜRLÜK VE TURİZM İLİŞKİSİ: SEÇİLMİŞ ÜLKELER ÜZERİNE AMPİRİK BİR ANALİZ

Turizm sektörü, dünya ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri olmakla birlikte ülke ekonomilerinin büyüme ve kalkınma süreçlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle bölgesel ve ulusal kalkınmada bir araç olarak görülen turizm sektörü; istihdam ve vergi gelirlerinin artırılması, ödemeler bilançosu açıklarının giderilmesi gibi alanlarda olumlu katkılar sağlamaktadır. Bu bakımdan ülke ekonomilerinin konjonktüründe etkili olan sektörün diğer alanlarla olan etkileşiminin araştırılması önemli hale gelmiştir. Bu çalışma, 1995-2019 dönemi için en fazla turizm geliri elde eden seçilmiş sekiz ülke (ABD, Fransa, Avustralya, Almanya, Japonya, Malezya, Portekiz ve İsviçre) kapsamında ekonomik özgürlük ve turizm gelirleri arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Analizlerde, “yatay kesit bağımlılığını dikkate alan Westerlund (2007) ECM panel eşbütünleşme testi ve Eberhardt & Bond (2009) tarafından geliştirilen Augmented Mean Group (AMG)” tahmincisi kullanılmıştır. Bulgular, seçilmiş sekiz ülkede ekonomik özgürlüğün turizm gelirleri üzerindeki etkisinin istatiksel olarak anlamlı olduğu yönündedir. Elde edilen sonuçlara göre, uzun dönemde ekonomik özgürlüğün bir ülkenin turizm gelirlerini arttırmada önemli etkisinin olduğunu göstermektedir.

THE RELATIONSHIP OF ECONOMIC FREEDOM AND TOURISM: AN EMPIRICAL ANALYSIS ON SELECTED COUNTRIES

Although the tourism sector is one of the most important sectors of the world economy, it has an important place in the growth and development processes of the national economies. The tourism sector, which is seen as a tool in regional and national development, provides positive contributions in areas such as increasing employment and tax revenues and eliminating balance of payments deficits. In this respect, it has become important to investigate the interaction of the sector, which is effective in the conjuncture of the national economies, with other fields. This study analyzes the relationship between economic freedom and tourism revenues for the eight selected countries (USA, France, Australia, Germany, Japan, Malaysia, Portugal and Switzerland) with the highest tourism revenues for the period 1995-2019. “Westerlund (2007) ECM panel cointegration test and Augmented Mean Group (AMG) estimator developed by Eberhardt & Bond (2009)” were used in the analyses. The findings show that the effect of economic freedom on tourism revenues in eight selected countries is statistically significant. The results show that in the long run, economic freedom has a significant effect on increasing the tourism income of a country.

___

  • Akar, G. ve Özcan, M. (2020). Ekonomik Özgürlük ve Turizm İlişkisi: Panel Veri Analizi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(3), 958-973.
  • Aydemir, A.H. Atılgan, D. ve Türkmen, S. (2020). N11 Ülkelerinde Enerji Kullanımı ve Ekonomik Büyüme: Panel Nedensellik Analizi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24 (2), 1027-1037.
  • Bahar, O. ve Bozkurt, K. (2010). Gelişmekte Olan Ülkelerde Turizm-Ekonomik Büyüme İlişkisi: Dinamik Panel Veri Analizi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), 255-265.
  • Bai, J. ve Ng, S. (2010). Panel Unit Root Tests with Cross-Section Dependence: a Further Investigation. Econometric Theory, 26(4), 1088-1114.
  • Caetano, J., Calerio, An. (2009). Economic Freedomand Foreign Direct Investment: How Differentarethe MENA Countries from the EU Business, 1, 65-74.
  • Çoban, M. N. (2021). The Impact of Economic Freedoms on Tourism Competitiveness: Empirical Evidence from Latin America Countries. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2), 192-202.
  • Çoban, O. ve Özcan, C. C. (2013). Türkiye’de Turizm Gelirleri-Ekonomik Büyüme İlişkisi: Nedensellik Analizi (1963-2010). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 8(1), 243-261.
  • Eberhardt, M. ve Bond, S.R. (2009). Cross-Sectional Dependence İn Non-Stationary Panel Models: A Novel Estimator. Nordic Econometric Meetings, Sweeden.
  • Farhadi, M., Islam, M. R. ve Moslehi, S. (2015). Economic Freedom and Productivity Growth in Resource-Rich Economies. World Development, 72, 109-126.
  • Gholipour, H. F., Tajaddini, R. and U. Al-mulali. (2014). Does Personal Freedom Influence Outbound Tourism? Tourism Management, 41, 19–25.
  • Gövdeli, T. (2018). Ekonomik Özgürlük, Turizm ve Ekonomik Büyüme: BRICST Ülkelerinde Konya Bootstrap Nedensellik Analizi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, Prof. Dr. Harun Terzi Özel Sayısı, 379-390.
  • Kar, M. ve Ağır, H. (2006). Türkiye'de Beşeri Sermaye ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Eşbütünleşme Yaklaşımı İle Nedensellik Testi, 1926-1994. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 6(11), 51-68.
  • Kubickova, M. (2016). The Role Of Government İn Tourism: Linking Competitiveness, Freedom, And Developing Economies. Czech Journal of Tourism, 5(2), 73–92.
  • Mete, E.(2022). The Relatıonshıp Between Tourısm And Economıc Growth In The Scope Of Economıc Freedom And Freedom Of Investment. Advances in Hospitality and Tourism Research (AHTR) An International Journal of Akdeniz University Tourism Faculty, 10(2), 232-250.
  • Muslıja, A, Satrovic, E. and Colakovic, N. (2019). Dynamic Panel Data Analysis Of The Relationship Between Economic Freedom and Tourism. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 327-343.
  • Ozcan, C. C, Aslan, M. ve Nazlioğlu, S. (2017). Economic Freedom, Economic Growth and International Tourism for Post-Communist (transition) Countries: A Panel Causality Analysis. Theoretical and Applied Economics, 2(611), 75-98.
  • Öcal, O, Altınoz, B. ve Aslan, A. (2020). The Nexus Between Economic Freedom and Tourist Arrivals: Evidence from Mediterranean Countries. İstanbul İktisat Dergisi, 70(2), 287-301.
  • Örnek, İ. ve Türkmen, S. (2019). Gelişmiş ve Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Sürdürülebilir Enerji: Çevresel Kuznets Eğrisi Yaklaşımı. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 28(3), 109-129.
  • Özbay, G. ve Çekin, A. (2020). Turizm, Ulaşım ve Sosyal Medya Etkileşimi: Doğu Ekspresi ve Kars’ taki Konaklama İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 327-344.
  • Pearson, D., Nyonna, D., Kim, Ki. (2012). The Relationship Between Economic Freedom, State Growth and Foreign Direct Investment in US States. International Journal of Economics and Finance, 4(10), 1-7.
  • Pesaran, M. H. (2004). General Diagnostic Tests For Cross Section Dependence In Panels. Cambridge: University Of Cambridge, Working Paper.
  • Pesaran, M. H. ve Yamagata, T. (2008). Testing Slope Homogeneity In Large Panels. Journal of Econometrics, 142(1), 50-93. Pesaran, M. H., Ullah, A. ve Yamagata, T. (2008). A Bias-Adjusted Lm Test Of Error Cross-Section İndependence, Econometrics Journal, 11, 105-127.
  • The Heritage Foundation. (2022). Erişim Adresi https://www.heritage.org/
  • The World Bank (2022). Erişim Adresi https://www.worldbank.org/en/home
  • Westerlund, J., 2007. Testing for Error Correction in Panel Data. Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 69, 709-748.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

1970’LERDE MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKÂR SAĞDAN RADİKAL İSLAMCILIĞA YÖNELİŞLER: PINAR DERGİSİ ÇEVRESİ İLE HAKSÖZ DERGİSİNİN ÖNCÜLLERİ

Ekin Kadir SELÇUK

Finansal okuryazarlığın değerlendirilmesi: işletme öğrencilerinin örnek olay çalışması

Nada SARSOUR, Wael DAYA, Eyad ALDALOU

ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞIN YORDACILARI OLARAK DUYGUSAL ZEKA VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ: HEMŞİRELER ÜZERİNDE KESİTSEL BİR ÇALIŞMA

Havva KAÇAN, İsmail KARAKULLE, Eray AYDIN

Kırsal Topluluklarda Topluluk Kapasitesi ve Sosyal Sermaye İlişkisi: Erzurum Kırsalı Örneği

Şerafettin KELEŞ

ÖRGÜTLERİN STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE HİZMETKAR LİDERLİK İLE ÖRGÜTSEL YABANCILAŞMA ARASINDAKİ İLİŞKİYİ İNCELEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Ercan YAVUZ, Melek BODUR

EKONOMİK ÖZGÜRLÜK VE TURİZM İLİŞKİSİ: SEÇİLMİŞ ÜLKELER ÜZERİNE AMPİRİK BİR ANALİZ

Dilek ATILGAN

TÜRKİYE’DE SOSYAL TRANSFER HARCAMALARI VE YOKSULLUK

Aynur KARAÇOBAN, Sevgi TÜZÜN RAD

SOSYAL NORM, REFERANS GRUP VE BENLİK TUTARSIZLIĞININ TÜKETİM PRATİKLERİNE ETKİSİ: GİZLİ ALKOL TÜKETİMİ

Doğan BAŞARAN, Ayla ÖZHAN DEDEOĞLU

AVRUPA BİRLİĞİ VE SEÇİLİ ÜLKELERİNİN TEKNOLOJİ ÜRETİM ODAKLI VERİLERİNİN ENTROPİ VE GRİ İLİŞKİLER ANALİZ MODELLERİYLE İNCELENMESİ

Murat İsmet HASEKİ, İlker İbrahim AVŞAR

Türkiye’de Doğrudan Yabancı Yatırımlar ile Yenilenebilir Enerji Tüketimi Arasında Eşbütünleşme Var Mıdır?

Hamza ÇEŞTEPE, Havanur ERGÜN TATAR