TURİZMDE HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN FİYAT BELİRLEME POLİTİKALARI VE OYUN TEORİSİ UYGULAMASI

Yüksek rekabet koşullarında şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri için bilimsel analizlerden faydalanarak hedef koymaları ve stratejilerini bu analizlere dayanarak belirlemeleri önem taşımaktadır. Farklı seçenekler arasından en iyi faydayı sağlayan stratejinin seçilmesi oyun teorisinin konusudur. Bu nedenle çalışmada rekabetin yüksek olduğu turizm sektöründe hizmet veren iki havayolu şirketinin daha çok kazanç sağlamak için oyun teorisi ile ideal stratejilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada ulusal iki havayolu şirketinin, 2015 yılına ait Antalya (AYT) – Atatürk (IST) Havalimanları seferlerinin günlük yolcu sayıları ve bilet fiyatları ile iki kişili sıfır toplamlı oyun matrisi oluşturularak en ideal fiyat politikaları belirlenmeye çalışılmıştır. Kurulan oyunun denge noktası minmax ve maxmin yöntemiyle hesaplanmış ve elde edilen sonuçlara göre ilgili şirketlerin yüksek rekabet sonucu fiyatlarını çok fazla düşürdükleri tespit edilmiştir. Çalışma ile, şirketlerin daha fazla kazanç sağlamak için aralarında fikir birliğine vararak fiyatlarını birlikte artırmaları ile kazançlarını da artırabilecekleri sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Turizm, Havayolu Şirketleri

___

  • Bekmez, S. ve Çalış, F. (2011). Oyun Teorisi Çerçevesinde Türk Bankacılık sistemi ve Asimetrik Bilgi Problemi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16 (2): 79-96.
  • C. Can Aktan ve A. Burhan Bahçe, Kamu Tercihi Perspektifinden Oyun Teorisi, 2007, (URL:http://www.canaktan.org/ekonomi/oyn-teorisi/makaleler/aktan-abdbahce.pdf) (08.06. 2016).
  • Çebi, Ç. (2014). Türkiye’de Sivil Havacılığın Gelişimi ve Sorunları: THY’de bir Uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çevikkan, N. (2010). Oyun Teorisi ve Sektörel Bir Uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Davis, M. (1997). Game Theory: A NontecnicalIntroduction. New York: DoverPublicationInc.
  • Eser, R. ve Toigonbaeva, D. (2011). Psikoloji ve İktisadın Birleşimi Olarak Davranışsal İktisat. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 6 (1): 287-321.
  • Gedikoğlu, Z.A., (2012). İMKB’de Sektörel Yatırımın Oyun Teorisi ile Analizi.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Kural, H. (2007). Karar Verme Sürecinde Oyun Teorisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Kiracı, A. (2008). Küreselleşme ve Yeni Ekonomik Düzende Piyasa Yapısı ve Şirketlerin Uzun Vadeli Maliyetleri Üzerine Bir Oyun Teorisi Modeli. Bilgi Ekonomisi ve Yönetim Dergisi, 3(2):61-75.
  • Rençber, B. (2012). Karar Vermede Oyun Teorisi Tekniği ve Bir Uygulama. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (3): 97-108.
  • Sheng, L., (2011),Regional competition and sustainable development: A game theory model for tourism destinations. European Planning Studies,19 (4): 669-681
  • Winston, L.W., (1994). Operation Research. California: Duxbury Press.
  • Yang,S.,Huang, GQ., Song, H., Liang L., (2009),Game-theoretic approach to competition dynamics in tourism supply chains,Journal of Travel Research, 47 (4):425-439.
  • Yılmaz, E., (2009), Oyun Teorisi, İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 08.06.2016)
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü http://www.shgm.gov.tr (Erişim tarihi: 08.06.2016)
Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-5823
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Ömer TURUNÇ
Sayıdaki Diğer Makaleler

KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE SİBER AYLAKLIK: ÇALIŞANLARIN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ İLE SİBER AYLAKLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Oğuzhan SERTTAŞ, Güntekin ŞİMŞEK

SOSYAL MEDYA KULLANMA MOTİVASYONLARININ TURİSTİK DENEYİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN BELİRLENMESİ.

M. Oğuzhan İLBAN, Emin GÜLEÇ

TURİZMDE HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN FİYAT BELİRLEME POLİTİKALARI VE OYUN TEORİSİ UYGULAMASI

Fahriye Uysal, Mustafa Gülmez, Hüseyin Avni Çubukcu

YENİ BİR TURİSTİK ÜRÜN OLARAK DÜĞÜN TURİZMİ: ALANYAZIN İNCELEMESİ

Kamil Unur, Bayram Kanca, Çağdaş Ertaş

HELAL TURİZM KAVRAMI VE GELİŞİMİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME

Hüseyin Pamukçu, Mehmet Sarıışık

İŞ-AİLE VE AİLE-İŞ YAŞAMI ÇATIŞMASI İLE İŞGÖREN PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİ: OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA

Murat KIZANLIKLI, Hakan KOÇ

ULUSLARARASI KRUVAZİYER ZİYARETÇİLERİNE AİT ÖZELLİKLERİN BİRLİKTELİK KURALI MODELİ İLE ANALİZİ

Gözde ÖZTÜRK, Abdullah TANRISEVDİ

TÜRKİYE’DE ENFLASYON VE TURİZM GELİRLERİ İLİŞKİSİ ÜZERİNE EKONOMETRİK BİR ANALİZ

Burcu Ilgaz Yıldırım, Furkan Yıldırım, Mustafa Gülmez

ÖRGÜTSEL DESTEK ALGISI, İŞ STRESİ, İŞİN ANLAMLILIĞI VE PROAKTİF KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN ÇALIŞANLARIN YARATICILIĞINA ETKİSİ: BEŞ YILDIZLI BİR OTEL ÇALIŞANLARINDA UYGULAMA

Yilmaz AKGUNDUZ, Ozge ADAN GOK, Ceylan ALKAN

SAĞLIK TURİZMİNDE TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ YERİ VE POTANSİYELİ

Seher Nur SULKU