Saha/Yakutlar ve Nikolay Neustroyev'in "Korku" Adlı Hikâyesi

Ülkemizde Saha/Yakutlarla ilgili araştırmalar oldukça az, olanlar da daha çok Yakut Dili ile ilgilidir. Yakutlarla ilgili yayınların ilkini 1930’lu yıllarda Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanmış olan Edouard Pekarsky’nin Yakut Dili Sözlüğü’nün ilk cildi (A-M) oluşturur. Her nedense bu sözlüğün ikinci cildi yayımlanmamıştır. Sovyetler Birliği’nin dağılması sonucu özellikle Türk dil bilimcileri Fatih Kirişçioğlu, Gülsüm Killi, Ümit Şahin, Hüseyin Yıldırım, Nigâr Kalkan ve Muvaffak Duranlı bu alanla ilgili çalışmış ve çalışmalarını sürdürmektedirler. Metin Ergun’un “Yakut DestanGeleneği ve Er Sogotoh” adlı çalışmalarını hatırlamak, söz konusu çalışmalarda rahmetli Yuri Vasilyev (Cargıstay)’in çaba ve gayretlerini de unutmamak gerekir. Yakut kültürü, Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Dil ve edebiyat çalışmaları dışında mutlaka Yakut kültürü ile ilgili akademik anlamda yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapılmalı ve yaptırılmalıdır.
Anahtar Kelimeler:

yakutlar, hikaye, tanıtma

AMGIN, OLEG; Ivan INNOKENTIEV, Lioubov BORISOVA, Emilie MAJ (2018). Des nouvelles de la Taïga/Anthologie des écrivains iakoutes du XXͤsiècle. Borealia

Ülkemizde Saha/Yakutlarla ilgili araştırmalar oldukça az, olanlar da daha çok Yakut Dili ile ilgilidir. Yakutlarla ilgili yayınların ilkini 1930’lu yıllarda Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanmış olan Edouard Pekarsky’nin Yakut Dili Sözlüğü’nün ilk cildi (A-M) oluşturur. Her nedense bu sözlüğün ikinci cildi yayımlanmamıştır. Sovyetler Birliği’nin dağılması sonucu özellikle Türk dil bilimcileri Fatih Kirişçioğlu, Gülsüm Killi, Ümit Şahin, Hüseyin Yıldırım, Nigâr Kalkan ve Muvaffak Duranlı bu alanla ilgili çalışmış ve çalışmalarını sürdürmektedirler. Metin Ergun’un “Yakut Destan Geleneği ve Er Sogotoh” adlı çalışmalarını hatırlamak, söz konusu çalışmalarda rahmetli Yuri Vasilyev (Cargıstay)’in çaba ve gayretlerini de unutmamak gerekir. Yakut kültürü, Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Dil ve edebiyat çalışmaları dışında mutlaka Yakut kültürü ile ilgili akademik anlamda yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapılmalı ve yaptırılmalıdır.

___

  • Yok.