Evaluation of the "Carries' Liability" Regime as a PArt of the EU Asylum Policy under Public International Law

Özet: İkinci Dünya Savaşı sonrasında ilticayı bir hukuki müessese haline geti¬ren Avrupa devletleri; dünya konjonktürü ve kendi ekonomik ihtiyaçlarının de¬ğişmesi ile birlikte, bu yaratımdan kurtulmak amacıyla çok çeşitli mekanizmalar üretmiştir. Bunlardan birini günümüze kadar şimdiye kadar Türk doktrininde fazla irdelenmemiş taşıyıcının sorumluluğu rejimi oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, taşıyıcının sorumluluğu rejimini tanıtmak, bu rejimin AB iltica politikası ile bağlantısını kurmak ve rejimi uluslararası kamu hukuku bakımından değerlendirmektir. Bunun için öncelikle, Avrupa'nın iltica anlayışı tarihsel perspektiften kısaca gözden geçirilmiş ve Avrupalı devletlerin iç hukukları ile AB hukukunda bu müessesenin nasıl ortaya çıktığına değinilmiştir. Daha sonra ise taşıyıcının sorumluluğu rejiminin kamu hukukunun çeşitli dalları açısından yol açtığı çeşitli hukuki sorunlar ele alınmış ve olası çözüm yöntemleri tartışılmıştır.

AB İltica Politikasının Bir Parçası Olarak "Taşıyıcının Sorumluluğu" Rejiminin Uluslararası Kamu Hukuku Çerçevesinde Değerlendirilmesi

Abstract: The European States, which transformed asylum into a legal concept in the post-WWII period, produced various mechanisms to eliminate this creation of theirs with the change in the world conjuncture and in their economic needs. Among these mechanisms, one that has not been studied much in Turkish literature is carriers' liability. This study aims to introduce the regime of carriers' liability, to connect the regime with the EU asylum policy and to evaluate the regime within the framework of public international law. Firstly, the European understanding of asylum is briefly reviewed from the historical perspective and afterwards the emergence of the carriers' liability regime within laws of European States' as well as EU law is addressed. Then legal problems that the regime creates and potential ways of recourse are discussed.

___

  • boş