Güreşçilerde Zihinsel Dayanıklılık, Öz Yeterlik İnancı ve Sportif Kendine Güven Düzeylerinin İncelenmesi

Bu araştırmada güreş branşıyla uğraşan erkek ve kadın sporcuların zihinsel dayanıklılıklarının, öz yeterlik düzeylerinin ve sportif kendine güven düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Veriler Edirne Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Kel Aliço Spor Eğitim Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Cebeci Spor Kulübünde bulunan kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 117 erkek 38 kadın toplam 155 sporcudan elde edilmiştir. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak anket aracılığıyla toplanmıştır. Anketin birinci bölümünde zihinsel dayanıklık ölçeği, öz yeterlik ölçeği ve sportif güven envanteri sürekli durumluk ölçeğine yer verilmiştir. İkinci bölümde demografik özelliklere yönelik sorular yer almıştır. Veri analizinde Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Analiz sonuçları güreşçilerde zihinsel dayanıklılık, öz yeterlik, sürekli sportif kendine güven ve durumluk kendine güven ortalamalarında cinsiyet, eğitim durumu ve milli olma durumu değişkenlerine göre anlamlı fark olmadığını ortaya koymuştur. Literatürde bu bulgu ile tutarlılık gösteren araştırmalar olduğu gibi tersi sonucu gösteren çalışmalara rastlamak da mümkündür. Sonuç olarak güreş branşıyla uğraşan sporcuların başarılı sonuçlar elde etmeleri ve sporculuk kariyerlerine devam etmeleri açısından fiziksel becerilerinin yanı sıra mental olarakta kendilerine güvenmeleri dayanıklı olmaları ve her yönden kendilerini gerek özel hayatlarında gerekse spor kariyerleri boyunca yeterli olarak görmeleri gerekmektedir. Bu özellikleri taşımayan ya da bu özelliklerden her hangi birinin eksik ya da yetersiz olduğu durumlarda kişilerin kendilerine olan güvenlerinin sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

___

  • Birsin, Y,. A. (2017). Sporcuların Zihinsel Dayanıklılık ve Öz Yeterlik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgü, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Geliştirilmiş 11. Baskı, Pegem Akademi.
  • Çetinkaya, T. (2015). Takım Sporlarında Sporcu Kimliği ve Sürekli Sportif Kendine Güven İlişkisi, Doktora Tezi, Ankara Gazi Üniversite Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Döklü, S. (2018). Ünilig Tenis Müsabakalarında Yaşam Bağlılığı ile Olumlu Düşünmenin Psikolojik Dayanıklılık Üzerine Olan Etkisinin Araştırılması, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi.
  • Ekinci, N.E. vd. (2014). Spor Yapan Lise Öğrencilerinin Özgüven Düzeylerinin İncelenmesi, Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(1), 36-42.
  • Güvendi, B., Türksoy, A., Güçlü, M. ve Konter, E. (2018). Profesyonel Güreşçilerin Cesaret Düzeyleri ve Zihinsel Dayanıklıklarının İncelenmesi, International Journal of Sports Exercise and Training Sciences, Sayı:2, s.70-78.
  • İleri, M. (2019). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Akademik Öz Yeterliklerinin Gelecek Beklentisi Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Karaman Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karacabey, K. vd. (2017) Ergen Sporcuların Kaygı ve Kendine Güven Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi; Sporcu Eğitim Merkezleri Örneği. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(2/1).
  • Masum R. (2014). A mixed method analysis of mental toughness in elite and subelite male and female tennis players in Pakistan. Advances in Social Sciences Research Journal, 1:110-122.
  • Öcel, H. (2002). Takım Sporu Yapan Oyuncularda Kolektif Yeterlik ile Başarı Algı ve Beklentileri, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstirüsü Psikoloji Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Özen, G., vd. (2014). Kamp Yaşantısı ve Engel Aktivitelerinin Katılıcıların Öz- Etkilik Algılarına Etkisi, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 5(2): 5-12.
  • Öztürk, A. vd. (2016). Judocuların Problem Çözme Becerilerinin ve Sportif Güven Düzeylerinin İncelenmesi (Trabzon Olimpiyat Hazırlık Merkezi Örneği) Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi., 2016 14(2), 145-151.
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Elit Sporcular ile Sedanterlerin Problem Çözme Becerileri ve Karar Verme Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Menderes KABADAYI, Selmani ABIŞ, Ali Kerim YILMAZ, Özgür BOSTANCI, Kenan ŞEBİN

Taekwondo Sporcuları Üzerine Yapılmış Psikolojik Çalışmaların Sistematik Derlemesi

Abdulaziz SELUCİK, Ahmet Naci DİLEK

YENİ MEDYA OKURYAZARLIĞI: SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA

Ali Gürel GÖKSEL, Çağdaş CAZ

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımındaki Fayda ve Yaşam Doyum Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Buse GÜLDÜR, Fatih YAŞARTÜRK

Hadîs Metinlerinin Tedvîn ve Tasnîfinde Önemli Bir Yere Sahip Olan “er-Rıhle fî Talebi’l-Hadîs”in Rolü Üzerine Bir Değerlendirme

Erdoğan KÖYCÜ

Spor Eğitimli Öğrencilerde Sürekli Öfke-Öfke ifade Tarz durumlarının Araştırılması

Ahmet Naci DİLEK, Osman İMAMOĞLU

Basketbol ve Futbol Seyircilerinin Taraftar Özdeşleşme Düzeyi, İletişim Becerisi Ve Saldırganlık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Berna CAN, Kübra KENDİRLİ, Ercan POLAT

Kara Antrenmanı yapan ve Yapmayan Yüzücülerin Öz-yeterlik ve Sportif Kendine Güven Durumlarının İncelenmesi

Canan ERTOĞAN, Serdar KOCAEKŞİ

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne Bağlı Yurtlarda Kalan Üniversite Öğrencilerinin Serbest Zaman Okuryazarlıklarının İncelenmesi

Recep CENGIZ, Sinan Erdem SATILMIŞ

Kitap İncelemesi: Öğretim ve Öğrenme Ortamlarını Çağdaş Teknolojilerle Zenginleştirme

Can GÜLDÜREN