Kurumsal Aboneler Açısından Türkiye Mobil İletişim Piyasası

Günümüzde mobil iletişim sistemlerinin gelişmesi ve hayatın her alanındaki etkinliği sebebiyle firmalar da mobil iletişim sistemlerinden yararlanmak üzere kurumsal olarak mobil iletişim operatörlerine abone olmaktadır. Özellikle çalışanlarına her an ulaşabilmek ve iş akışının aksamasına engel olabilmek adına çok sayıda firma sadece yöneticilerine değil tüm çalışanlarına mobil hat tahsis etmektedir. Bu nedenle mobil iletişim piyasasının işleyişini ve operatörlerin pazar payı dağılımlarını kurumsal abonelerin tercihleri de yüksek oranda etkilemektedir. Öyle ki elliden az çalışanı olan firmalar da binlerce çalışanı olan firmalar da personeline kurumsal hat imkanı sunabilmektedir. Bu nedenle bu çalışmada Türkiye mobil iletişim piyasasının işleyişine değinilerek piyasa aktörlerinden olan kurumsal abonelerin operatör değişikliği sebepleri üzerinde durulacaktır.

Turkey Mobile Communication Market in Terms of Corporate Subscriptions

Today, because of the development of mobile communication systems and efficiency in all aspects of life, companies are subscribing to mobile communication operators in order to benefit from mobile communication systems. Especially, in order to reach the employees at any time and to prevent the work flow, many companies allocate mobile line to not only the managers but all the employees. For this reason, the behavior of the mobile communication market and the market share distributions of the operators are highly influenced by the preferences of the institutional subscriptions. Firms with fewer employees are able to offer corporate mobile phones to their employees. For this reason, in this study, the operation of the mobile communication market in Turkey will be mentioned and the reasons for the operator changes of the institutional subscribers of market actors will be emphasized

___

  • BTK, 2016 4. Çeyrek Pazar Verileri
  • İhsan Kulalı Ve Dr. Hakan Bilir, Türkiye Gsm Pazarına Genel Bir Bakış: Şebeke Etkisi, Pazar Yapısı ve Sektörel Düzenlemeler, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2012, C.17, S.3, s.415-439.
  • Kemal Yıldırım and Meltem Erdoğan, “Türkiye Gsm Piyasasında Üçüncü Dereceden Fiyat Farklılaştırması Uygulamalarının Refah Ve Çıktı Üzerine Etkilerinin Analizi”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt/Vol.: 10 - Sayı/No: 2, ss. 31–39, 2010.
  • Mustafa Hotamışlı, Ali Eleren, “GSM Operatörlerinde Hizmet Kalitesinin SERVQUAL Ölçeği İle Ölçülmesi: Afyonkarahisar Örneği”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 7, Sayı 13, 2011, ss. 221– 238.
  • Nihal Erginel, Tolga Çakmak, Sevil Şentürk, “Numara Taşınabilirliği Uygulaması Sonrası Türkiye'de GSM Operatör Tercihlerinin Bulanık Topsıs Yaklaşımı İle Belirlenmesi”, Anadolu Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi –A Uygulamalı Bilimler Ve Mühendislik, Cilt/Vol.:11-Sayı/No: 2, ss 81-93, 2010.
  • Onur Demirci, “Türkiye’de İletişim Sektöründe Faaliyet Gösteren Mobil Şirketlerin Piyasa Yapısı”, Ardahan Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 3, Ss. 169-183, Nisan 2016.
  • Rudi Bekkers, Geert Duysters and Bart Verspagen, “Intellectual property rights, strategic technology agreements and market structure: The case of GSM”, Research Policy Volume 31, Issue 7, September 2002, pp.1141-1161
  • Telekomünikasyon Kurumu, “Türkiye Telekomünikasyon Sektöründeki Gelişmeler ve Eğilimler”, 2007 Yılı Faaliyet Raporu, 2007, s.34.
  • AVEA, http://www.avea.com.tr/web/Destek/turk-telekomla-ilgili-merak-edilen-her-sey/Genel/ortakmarka-nedir, Erişim Tarihi: 21.04.2016.