SUSANNA TAMARO’NUN “TOMBUL YÜREK” KİTABINDA BÜYÜLÜ GERÇEKÇİLİK

Başlangıçta Alman filozof Novalis tarafından bir sınıflama amacıyla başvurmuş olduğu büyülü gerçekçilik kavramı Latin Amerika’da gelişmiş bir akımdır.  Tam olarak genel-geçer bir tanıma sahip olmasa da büyülü gerçekçi kurgu, gerçek ve gerçeküstünün bir arada, herhangi bir çatışmaya girmeden birlikte yaşadığı kurgu olarak tanımlanmaktadır.  Büyülü gerçekçi kurguları fantastik kurgudan ayıran en önemli nitelik, kahramanların iki farklı düzlemi bir arada sorunsuzca yaşamayı kanıksamış olmalarıdır. Büyülü gerçekçi yazarlar anlatılmak istenenin sadece gerçeklikle anlatılamayacağını iddia eder ve bunun için de gerçeküstüne başvurmayı tercih ederler. Araştırma kapsamında Susanna Tamarro’nun Tombul Yürek adlı kitabının büyülü gerçekçilik akımının niteliklerini yansıtıp yansıtmadığı irdelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. İncelenen kitabın kurgusunda başkahraman Michell ailesiyle kiloları yüzünden problem yaşamış ve kurgu boyunca bu problemi çözmek için çabalamıştır. Çalışmada metnin derin yapısı irdelendiğinde ise yetişkinlerin, çocukların sorunlarına yine çocukların pencerelerinden bakmaları gerektiği tespit edilmiştir. Eserde okura verilmek istenen bu ileti büyülü gerçekçi anlayış aracılığıyla aktarılmış ve böylece sadece gerçek düzlemle verildiğinde yeterli etkiyi gösteremeyecek olan ileti hem gerçek hem de gerçeküstünün aynı anda sunulmasıyla daha ilgi çekici ve çarpıcı bir biçimde sunulmuştur. Sonuç olarak Michelle’nin başından geçen olaylar değerlendirildiğinde “Tombul Yürek” adlı kitabın büyülü gerçekçi akımın özelliklerini yansıttığı görülmüştür.

THE MAGICAL REALISM IN THE BOOK OF SUSANNA TAMARRO “TOMBUL YÜREK”

The concept of magical realism, originally applied by German philosopher Novalis for classification purposes, is a movement which has been developed in Latin America.  Although it does not have a general recognition, magical realistic fiction is defined as a combination of real and surreal together without any conflict.  The most important feature which distinguishes magical realistic fiction from fantastic fiction is that the heroes have got accustomed to live together seamlessly in two different planes. Magical realist writers claim that what is wanted to be told cannot be told with reality and thus,  they prefer to resort to surreal.Within the scope of the research, it has been examined whether Susanna Tamarro's book “Tombul Yürek” reflects the qualities of the magical realism movement. In this study, the method of document review from qualitative research methods has been used. In the fiction of the book examined, the main character, Michell, has had problems with his family because of his weight and struggled to solve this problem throughout the fiction. When studying the deep structure of the text, it has been determined that adults should look at the children's problems from children’s point of view This message, which is intended to be given to the reader, has been conveyed through a magical realistic insight, and so the message, which can not be effective enough when presented only with a real plane, is presented in a more interesting and striking manner by presenting both real and surreal at the same time. As a result, when the events that Michelle has experienced are evaluated, the book "Tombul Yürek" has been seen to reflect characteristics of the magical realistic movement.

___

  • Bars, Mehmet E. (2013). Efsanalerde Büyülü Gerçekçilik Üslubu. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 27, (6), 127-135
  • Dilidüzgün, S. (2012). Çağdaş Çocuk Yazını: Yazın Eğitimine Atılan İlk Adım. Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Dilidüzgün, S. (2013). İletişim Odaklı Türkçe Derslerinde Çocuk Kitapları. Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Emir, D. & Diler, Hatice E. (2011). Büyülü Gerçekçilik: Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm ve Angela Carter’ın Büyülü Oyuncakçı Dükkânı İsimli Eserlerinin Karşılaştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 30, 51-62
  • Erdem, S.(2011). Büyülü Gerçekçilik ve Halk Anlatıları. Milli Folklor, 91, 175- 188.
  • Küçükler Kuşçu, N . (2014). Büyülü Gerçekçilik Ve Çocuk Edebiyatı: “Garajdaki Giz” Örneği. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 11 (1), 119-127.
  • Özsevgeç, Y. (2015). Büyülü Gerçekçi Kurgu Üzerine. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi. 39, (8), 188-194.
  • Özüm, A. (2013). Onat Kutlar’ın İshak ve Bilge Karasu’nun Göçmüş Kediler Bahçesi’ndeki Büyülü Gerçekçi Öğeler. Bilig, 66, 179-204
  • Sever, S. (2012). Çocuk ve Edebiyat. TUDEM, İzmir.
  • Turgut Öktemgil C. (2003). Latife Tekin’in Yapıtlarında Büyülü Gerçekçilik, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Bilkent Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık
  • Yıldırım, C. (2011). Sylvie Germain’in Gecelerin Kitabı ve Amber Gece Adlı Yapıtlarında Büyülü Gerçekçilik.Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.