İSLAM’DA CİHAD VE MÜSLÜMANLARA YAPILAN TERÖRİST İTHAMI

İslam dininde önemli bir yeri olan, âyet-i kerîme ve hadîs-i şeriflerde çok defa bahsi geçen cihâd, farklı toplumlar tarafından algılandığı gibi silah, top ve tüfek vb. aletlerin kuşanılarak masum insanların canlarına ve haklarına fütursuz bir tecavüz değildir. Özellikle batı dünyasında bugün insafsızca yapılan saldırılar ve işlenen cinayetlerin Müslüman toplumlara yıkılması İslam’ın imajına karşı yapılmış en büyük yıkım ve karalama projesidir. Şuursuz insanlar tarafından kişilerin intihar etmek sureti ile bombalı saldırılar düzenlemeleri, korku ve huzursuzluk ortamı ile şiddetin yayılmasının İslâm’ın cihad anlayışı ile ilişkilendirmesi mümkün değildir. İslam dinine göre cihad, yaşatmayı hedefleyen, diriltmeyi amaçlayan, sabrı ve hakkı müdaafayı ön planda tutan bir kavramdır. Cihad, insanın fıtratına aykırı olan her türlü olumsuzluğu engellemek için başvurulan yol olmuştur. İnsana yaratılışı itibari ile verilen değerin karşısında masum insanların canlarının ve mallarının İslam ve Müslümanlar tarafından güvence altına alındığı bilinmelidir. Her kim olursa olsun, sebebi ne olursa olsun yapılan haksız saldırılar İslam’ın cihad kavramı ile anlatmak istediği mücadele ile bağdaşmamaktadır. 

___

  • Referans1 BEKİ, Niyazi, “İslam’da Cihad Kavramının Kapsamı”, AKEV Akademi Dergisi, Yıl: 21 Sayı: 70, Bahar 2017, ss.85-100
  • Referans2 Haydar, Sünen-i İbni Mace Tercemesi ve Şerhi, Kahraman Yayınları.
  • Referans3 KAVAL, Musa, “Büyük Cihad’ı Anlamaya Dair Bir Değerlendirme”, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 49, Mayıs-Haziran 2015.
  • Referans4 Kur’an Yolu Tefsiri, Ankara, Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Referans5 MÜSLİM, İmam, Sahih-i Müslim ve Tercemesi, Çev. Mehmed Sofuoğlu, İrfan Yayıncılık.
  • Referans6 ÖZEL, Ahmed, “Cihad”, DİA, Cilt:7, İstanbul, 1993, ss.531-534
  • Referans7 PARLIYAN, Abdullah, Süneni Tirmizi Tercümesi, Konya Kitapçılık.