KİŞİSEL FİNANS KAPSAMINDA AKADEMİSYENLERİN PARA YÖNETİMİ BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İnsanoğlu, sınırsız kabul edilen ihtiyaçlarını kıt kaynaklar ile karşılamak zorundadır. Eldeki kaynakların optimum bir şekilde kullanılması bir çok bilimsel alanın konusunu oluşturur. Her bir birey elde ettiği gelir ile yaşamını sürdürmek ve geleceğe yönelik davranışları için şimdiden adım atmak durumundadır. Bunun için para yönetimi ve parayı kullanma bilgisi gerekir. Günümüz sosyoekonomik koşullarında, çeşitliliği ve karmaşıklığı artan finansal seçenekler ile başa çıkmak için para yönetimi önemli bir konu haline gelmiştir. Bu sayede bireyler hem parasal sıkıntıları için önceden önlem alabilir hem de yaşam kalitesini artırma imkânı bulurlar. Bu çalışma, Dicle Üniversitesi akademisyenlerinin kişisel finans kapsamında para yönetimi becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Anket ölçeği kullanılarak veriler elde edilmiştir. Akademik personelin finansal bilgi ve finansal davranışlarının incelenmesiyle para yönetimi becerileri hakkında değerlendirme yapılmıştır.

___

  • Bakay, M. E. (2018). Devlet Üniversiteleri Lisans Programlarında Kayıtlı Öğrencilerin Para Harcama Davranışları: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Örneği. Turkish Studies Economics, Finance and Politics. 13(30). 63-74.
  • Bayrakdaroğlu, A. ve Bilge, S. (2018). Finansal Eğitimin Finansal Okur-Yazarlık Üzerindeki Etkisi: Muğla İlinde Kadınlara Yönelik Bir Araştırma. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi. C:19. S:42. 97-119.
  • Bayram, S. S. (2014). Finansal Okuryazarlık ve Para Yönetimi Davranışları: Anadolu Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Uygulama. Uluslararası İşletme ve Yönetim Dergisi. C.:2 S.:2. 105-35.
  • Elmas, B. ve Yılmaz, H. (2016). Finansal Okuryazarlık: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. C:2, S:1. 115-140.
  • Hayta, A. B. (2011). Aile Finans Sistemi İlişkileri: Finansman Yönetimi, Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim. Gazi Kitabevi, Ankara. S. 68.
  • Karyağdı, G. N. (2018). Finansal Okuryazarlık Ve Farkındalığının Belirlenmesine Yönelik Bitlis Eren Üniversitesi SBMYO Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. S: 2. 110-126.
  • Karyağdı, N. G. (2018). Bütçeleme ve Para Yönetimine İlişkin Kredi Kartı Kullanım Anlayışının Öğrenciler Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma: Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Örneği. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. C:7, S:1. 123-142.
  • Köksal, S. ve Cihangir, M. (2019). Gençliğin Para Yönetimi Algısı: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Ön Lisans Öğrencileri Üzerine Bir İnceleme. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. C:6. S:11. 70-80.
  • Öztürk, E. (2014). Finansal Okuryazarlık ve Para Yönetimi: Süleyman Demirel Üniversitesi Akademik Personel Üzerine Bir Uygulama. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Öztürk, E. ve Demir, Y. (2015). Finansal Okuryazarlık ve Para Yönetimi: Süleyman Demirel Üniversitesi Akademik Personel Üzerine Bir Uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Sayı 68. SS.113-134.
  • Şarlak, Z. (2012). Aile Bütçesi ve Kaynak Yönetimi. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. 2.Baskı. İstanbul.
  • Turgut, H. (2006). Parasal Zekâ. Varlık Yayınları. İstanbul.
  • Yılmaz, Y. ve Tunce, M. (2017). Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi: Dicle Üniversitesi İİBF Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. C:7, S:14. 311-322.