İklim Değişikliği ile Mücadelede İktisadi Mali Araç: Karbon Vergisi

20. Yüzyılda gelişen sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan çevre kirliliği, yeryüzündeki tüm canlıları etkilemektedir. Ciddi bir tehdit unsuru olan iklim değişikliği faktörü, uluslararası bir sorun haline gelerek en tehlikeli küresel problemlerin başında yer almaktadır. Fosil enerji kaynaklarının kullanılması sonucu ortaya çıkan sera gazlarının giderek artması iklim değişikliğine neden olmaktadır. Küresel bazda hayati bir önem taşıyan, sera gazlarının azaltılmasında ve iklim değişikliğinin önlenebilmesi sürecinde, hükümetler çeşitli sübvansiyon ve ekonomik araçları kullanmaktadır. Uluslararası dışsallıkların vergilendirilmesinde kullanılan karbon vergisi, fosil yakıtların yanması ile oluşan karbondioksit miktarına göre alınan emisyon vergisidir. Karbon vergisi gelirleri hem çevre kirliliğinin önlenmesinde hem de sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi açısından önemli bir rol oynamaktadır. Devlete ek gelir sağlayarak önemli bir finansman aracı olarak da görülen karbon vergileri, çevreye zarar verenlere ekstra bir maliyet unsuru oluşturmaktadır. Bu çalışmada iklim değişikliği faktörü ele alınarak, ortaya çıkardığı sorunlarla mücadele yöntemlerine değinilmiş, sürdürülebilir kalkınmadaki yeri ve önemi vurgulanmıştır. 

___

  • Doğan, S. ve Tüzer, M. “Küresel İklim Değişikliği ile Mücadele: Genel Yaklaşımlar ve Uluslararası Çabalar”. https://dergipark.org.tr/download/article-file/101292. (12.05.2019)
  • Hotunluoğlu, H. Ve Tekeli, R. (2007). “Karbon Vergisinin Ekonomik Analizi ve Etkileri: Karbon Vergisinin Emisyon Azaltıcı Etkisi Var Mı?”. Sosyoekonomi Dergisi. Temmuz-Aralık
  • Karakaya, E. ve Özçağ, M. “Sürdürülebilir Kalkınma ve İklim Değişikliği: Uygulanabilecek İktisadi Araçların Analizi”. http://www.econturk.org/Turkiyeekonomisi/manas.pdf. (12.05.2019)
  • Kılıç, C. (2009). “Küresel İklim Değişikliği Çerçevesinde Sürdürülebilir Kalkınma Çabaları ve Türkiye”. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 10(2):19-41.
  • Kovancılar, B. (2001). “Küresel Isınma Sorunun Çözümünde Karbon Vergisi ve Etkinliği”. Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi, 8(2)
  • Organ, İ. ve Çiftçi, T.E. (2013). “Karbon Vergisi”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1): 81-95.
  • Tekin, A. ve Vural, İ.Y. (2004). “Global Kamusal Malların Finansman Aracı Olarak Global Vergi Önerileri”.http://debis.deu.edu.tr/userweb//hilmi.coban/%C3%B6devler/k%C3%BCresel%20%C4%B1s%C4%B1nma%20ve%20vergi/01global%20vergi%20%C3%B6nerileri.pdf (12.05.2019)
  • Vural, Ç. (2018). “Küresel İklim Değişikliği ve Güvenlik”. Güvenlik Bilimler Dergisi, 7(1): 57-85.