MEHMET ÂKİF’İN UFKU: BATI’NIN DOĞU POLİTİKASINA ERKEN BİR BAKIŞ

Osmanlı Devleti’nin Tanzimat Fermanı’yla resmiyet kazanan “Batılılaşma” politikasının dönemin aydınları nezdinde çeşitli yansımaları olmuştur. Daha çok eleştirel bir nitelik taşıyan bu yansımalar, genellikle Batı’nın Doğu üzerindeki “ötekileştirici” tavrına yöneliktir fakat sistemli ve planlı bir eyleme dönüştürülemediğinden umulan etkiyi gösterememiştir. Etraflıca kavradığı sorunu yalnızca eleştirmekle yetinmeyerek çözüm önerisi sunması bakımından çağdaşlarından ayrılan isim ise Mehmet Âkif’tir. “İstiklâl Marşı” şairi gerek şiirlerinde gerekse makale ve vaazlarında hem sorunu tespit eder hem de önerilerini dile getirerek halkı uyarır. Mehmet Âkif, kendinden önceki aydınların itirazlarının neden etkisiz kaldığının farkında olduğu gibi fazladan Batı’nın -Edward Said’in sorunsallaştırarak “Şarkiyatçılık” adını vereceği- Doğu politikasını çözmüş ve bu politikayla nasıl mücadele edilebileceği yönündeki görüşlerini anlatmıştır. Bu açıdan bakıldığında ülkenin bağımsızlığında oynadığı sessiz ama etkili rol hesaba katılınca Mehmet Âkif’in, “İstiklal Marşı”nı yazmasının, bir başka anlamı daha ortaya çıkar. Bu çalışmada, Mehmet Âkif’in şiirlerinde, makale ve vaazlarında Avrupa’nın Doğu politikası bağlamında Osmanlı Devleti üzerindeki etkisini, Edward Said’den de önce nasıl isabetle tespit ettiği serimlenmiştir.

MEHMET ÂKİF’S HORIZON: AN EARLY VIEW OF WEST’S EASTERN POLICY

The “Westernization” policy formalized by the Ottoman Empire through the Tanzimat Decree (Tanzimat Fermanı) had various reflections among the era's intellectuals. These reflections, mostly of a critical nature, were often directed towards the “othering” attitude of the West towards the East. However, since they couldn’t be transformed into a systematic and planned action plan, they failed to achieve the desired impact. Mehmet Âkif’s distinctiveness among his contemporaries lies in his ability to not only grasp the problem comprehensively but also provide solutions instead of merely criticizing. Mehmet Âkif, the poet of the “National Anthem” not only identifies the issue in his poems, articles, and sermons but also presents his recommendations, thereby warning the public. Mehmet Âkif was well aware of why the objections made by intellectuals before him remained ineffective. Furthermore, he went beyond this awareness and comprehensively understood the Western policy towards the East, which Edward Said later coined as “Orientalism”. He explained his perspectives on how to confront this policy. From this standpoint, when considering the subdued yet influential role he played in the country’s independence, writing the “National Anthem” gains an additional layer of meaning. This study delves into how Mehmet Âkif accurately pinpointed the impact of Europe's Eastern policy on the Ottoman Empire in his poems, articles, and sermons, preceding Edward Said’s work on Orientalism.

___

  • Aksal, H. (2012). Japon ve Türk Modernleşmelerinin Karşılaştırmalı Tarihi Üzerine Bir Değerlendirme: Gerçekten ‘Japon Mucizesi’ vs. ‘Türk Usûlü’ mü? Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 27, 83-108.
  • Çelik, Z. (2020). Avrupa Şark’ı Bilmez: Eleştirel Bir Söylem (1872-1932). İstanbul: Koç.
  • Çiğdem, Ahmet (2007). Batılılaşma, Modernite ve Modernizasyon. Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: Modernleşme ve Batıcılık. (Ed. Uygur Kocabaşoğlu). İletişim. 68-81.
  • Ersoy, M. Â. (1973). Safahat. İstanbul: İnkılap ve Aka.
  • Ersoy, M. Â. (1987). Mehmed Âkif Ersoy’un Makaleleri: (Sırat-ı Müstakim ve Sebilü’r- Reşad Mecmuaları’nda Çıkan). (Haz. Abdulkerim Abdulkadiroğlu ve Nuran Abdulkadiroğlu). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
  • Ersoy, M. Â. (2011). Düzyazılar, Tefsirler, Vaazlar. (Haz. A. Vahap Akbaş). İstanbul: Beyan.
  • Eşref Edip (Fergan) (2011). Mehmed Âkif: Hayatı Eserleri ve Yetmiş Muharririn Yazıları. (Haz. Fahrettin Gün). İstanbul: Beyan.
  • Gökçek, F. (2013). Bir Medeniyetin Şari Mehmet Âkif. Ankara: Türk Dil Kurumu.
  • Göle, N. (2007). Batı Dışı Modernlik: Kavram Üzerine. Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: Modernleşme ve Batıcılık. (Ed. Uygur Kocabaşoğlu). 56-67. İstanbul: İletişim.
  • Jusdanis, G. (2015). Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür: Milli Edebiyatın İcat Edilişi. (Çev: Tuncay Birkan). İstanbul: Metis.
  • Kızıltoprak, S. (2010). Mısır’da İngiliz İşgali: Osmanlı’nın Diplomasi Savaşı (1882-1887). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt.
  • Said, E. W. (2017). Şarkiyatçılık: Batı’nın Şark Anlayışları. (Çev: Berna Yıldırım). İstanbul: Metis.
  • Tanpınar, A. H. (2017). On Dokuzuncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi. İstanbul: Dergâh.
Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Yusuf ARSLAN
Sayıdaki Diğer Makaleler

DESTİNASYON PAZARLAMA ARACI OLARAK GASTRONOMİ TURİZMİ: BİR LİTERATÜR İNCELEMESİ

İrfan YAŞAR, Mert Can TEKELER

EKZOJEN OBEZİTESİ OLAN ERGENLERE YÖNELİK PSİKO-EĞİTİM PROGRAMININ ETKİNLİĞİ: GELİŞTİRME VE PİLOT ÇALIŞMA

Mehmet Fatih ŞİRAZ, Ali ERYILMAZ

DİJİTAL KÜLTÜR ÇAĞINDA TEKNOPARKLARIN YERİ: ÇANAKKALE TEKNOPARK FİRMA ÇALIŞANLARININ GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Sibel ŞEN, Ali Emre BİLİS

HRİSTİYANLIKTA İSA’NIN ÖLÜMÜ DOGMATİZMİNDEN GÖSTERİ (PERFORMANS) SANATINA İZDÜŞÜMLER

Derya UZUN AYDIN

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BİR HARMANLANMIŞ MOOC MODELİ OLARAK SINIF YÖNTEMİNE İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARININ İNCELENMESİ

Bengi SONYEL, Mohammad Hosein Mehrzad SADAGHİANİ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞININ SOSYAL DIŞLANMA İLE İLİŞKİSİ

Candan TERZİOĞLU, Fatma AYHAN

İLKÖĞRETİM YÖNETİCİLERİNİN ÖZ-YETERLİK DÜZEYLERİ İLE OKUL LİDERLİK UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Serdal IŞIKTAŞ, Kübra ÖZSAT, Hülya ŞENOL, Recep ABAKAN

BAĞLANMA KURAMI VE SOSYAL HİZMET

Aykut Can DEMİREL, Hüseyin BATMAN

MÜELLİFİ BİLİNMEYEN MANZUM BİR SÂ’ATNÂME: ESRÂR-I EYYÂM

Berivan CAN EMMEZ, Zahir SÜSLÜ

DEPREME MARUZ KALMIŞ KİŞİLER ARASINDA TRAVMA SONRASI BÜYÜME ENVANTERİ-KISA FORMUNUN PSİKOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Aras TÜRKELİ, Nida Tayyibe KARAGÖZ, Emre Han ALPAY