DİZİ MÜZİKLERİNDEKİ KARAKTER- TEMA İLİŞKİSİNİN “UYANIŞ: BÜYÜK SELÇUKLU” DİZİ MÜZİKLERİ ÖZELİNDE ANALİZİ

Bu makalenin amacı, dizi müziklerinin yapımında karakter ve temanın ilişkisini ve önemini araştırmaktır. Müzik, görüntünün akıcılığının yanı sıra karakter ve tema tahlilinin yapılmasına, böylece görüntünün anlamlandırılmasına da yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada, dizilerde tema ve dizi karakterlerinde müzik kullanımı Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi üzerinden incelenmiş ve dizi müzikleri üzerinde betimsel, müzikal incelemeler ve analizler yapılmıştır. Yapılan incelemelerde betimsel analiz ve içerik analiz yöntemleri kullanılmıştır. İnceleme yapılırken dönemin tarihi, coğrafyası, çalgıları ve müzik anlayışı üzerinde durulmuş ve bu parametrelerin dizinin atmosferine olan etkisi incelenmiştir. Dizi müziği için görüntü dokusunu oluşturan tarihsel, coğrafi ve sosyolojik doku, dinamik yapı, metin ve oyunculuk gibi parametrelerin detaylı analiz edilerek dizi müziğinin yapıldığı görülmüştür. Araştırmalar sonucunda bir görüntüye müzik yapılırken dikkat edilen tüm unsurların “Uyanış: Büyük Selçuklu” dizisinde var olduğu görülmektedir. Bununla birlikte dizi müziklerinin, dizinin teması ve karakterinden bağımsız yapılamayacağı anlaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

dizi, sinema, müzik, televizyon, tarih

ANALYSIS OF TV SERIES MUSIC’S CHARACTER-THEME RELATION SPESIFIC TO AWAKENING: GREAT SELJUKS TV SERIES’ MUSICS

Purpose of this article is researching the importance of characters and theme at music making in TV series. Music helps analyzing character and theme besides the image’s fluency, thereby it helps giving a meaning to image. In this article descriptive, musical research and analyze has been made about theme in TV series and using music on TV characters on the basis of Awakening Great Seljuks TV series. In researches descriptive analysis and content analysis methods has been used. While doing the researches urged upon epoch’sera, geography, instruments and understanding of music and effects of those parameters on TV series’ atmosphere has ben studied. The historical, geographical and sociological texture, dynamic structure, text and acting, which make up the image texture for the TV series music, to analyz in detail and it was seen that the TV series music was made. On the conclusion of the researches Awakening Great Seljuks TV series includes all the elements that are paid attention while making a music to an image. That said it’s been understood that TV series’ music’s can’t be made independent from series’ theme and chatacter.

___

  • Avcı, Nabi; “Görsel İşitsel Miras Sinema ile Başlar”. Görsel İşitsel Miras Alanı ve Korunması. Konferans Metinleri.Özel Basım, İstanbul, 2017
  • Bayrakdar, Deniz; “Bu Senin Hikâyen, Onu Kaybetme Ya da Keşfet, Paylaş, Hatırla” Görsel İşitsel Miras Alanı ve Korunması. Konferans Metinleri. Özel Basım. İstanbul, 2017.
  • Carroll, Noel; Mystifying Movies. Fads and Fallacies in Contemporary Film Theory, Columbia University Press.
  • Çelikcan, Peyami. Müziği Seyretmek. Ankara, Yansıma Yayınları, 1996.
  • Göher Vural, F. (2011, İlkbahar). Asya Hun İmparatorluğu'nda Müzik. Turan Stratejik Araştırmaları Dergisi, 3(10), 15- 21.
  • Göher Vural, F. (2018). Çeng Çalgısının Selçuklu Seramiklerine Yansıması. Belleten, 82(293), 159- 184. Retrieved 06 03, 2021, from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ttkbelleten/issue/52441/687819
  • Kara, S. (2014). Selçuklu Türkiye’sinde Eğlence Türü Olarak Bezm ve Musiki. Bilig- Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, (68), 169- 182.
  • Karolyi, O. (1996). Müziğe Giriş. Pan Yayıncılık.
  • Kayın, A. (Ağustos, 2020). Selçuklu Sarayında Gezegen ve Burç Tasvirlerinde Müzik ve Dans. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 493- 518.
  • Kılıçbay, Barış; “Televizyon Müziği: Bir Eklemlenme Öyküsü”. Görüntünün Müziği Müziğin Görüntüsü. İstanbul, Pan Yayıncılık, 2004.
  • Ramaut- Chevassus, B. Müzikte Postmodernlik. Pan Yayıncılık. 2002.
  • Onaran, Oğuz; “Sinemada Müzik Kullanımı ve Bir Örnek: Uzak” Görüntünün Müziği Müziğin Görüntüsü. İstanbul, Pan Yayıncılık, 2004.
  • Özer, Yetkin; “Modern Tınılar, Geleneksel Görüntüler: Halk Müziğinde Günümüz Yönelimleri ve Bir Video Çözümlemesi”. Müzikoloji Derneği Simpozyum Bildirileri. Özel Basım. İstanbul, 2001.
  • Say, A. Müzik Nedir, Nasıl Bir Sanattır?”. Evrensel Basım Yayın, 2010.
  • Somakcı, P. (2016). GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ’NE ÖZGÜ ÇALGILARIN ORGANOLOJİK GELİŞİMİ. konservaturyum, 3(1), 15- 39. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/419448
  • Topuzkanamış, Engin; “Musıkı İnkılabıyla Toplum İnşası: Müzik Toplum ve Cumhuriyet”. I. Uluslararası Felsefe Kongresi Bildiriler 14-16 Ekim. Editör: İsmail Serin. Bursa, Asa Yayınları, 2010
  • Türkyılmaz, F. (2020, 09 03). TRT 1'in yeni dizisi 'Uyanış: Büyük Selçuklu' 28 Eylül'de izleyiciyle buluşacak. https://web.archive.org. Retrieved 03 03, 2021, from https://web.archive.org/web/20200910224749/https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/trt-1in-yeni-dizisi-uyanis-buyuk-selcuklu-28-eylulde-izleyiciyle-bulusacak/1962481
  • Uslu, R. (2016, 06 13). Selçuklularda Müzik ve Literatürü. https://www.altayli.net. Retrieved 04 13, 2021, from https://www.altayli.net/selcuklularda-muzik-ve-literaturu.html#:~:text=Bununla%20birlikte%20yukarda%20değindiğimiz%20gibi,mevlevilerin%20ney%2C%20rebab%20çaldıkları%20bilinmektedir.
  • Yazıcıoğlu, M. Film Müziği Teknikleri. Gece Kitaplığı Yayınevi. 2016.
  • Yıldırım, Vural; İstanbul’da Plastik Sanatlar ve Müzik. İstanbul, Bahariye Sanat Galerisi Yayınları, 2008.
  • Yıldız, Özge, and Cem Kağan Uzunöz. “Mekân ve Mekân Tasarımının Ses Derinliğine Etkisi Üzerine Deneysel Bir Çalışma.” İletişim Çalışmaları Dergisi, vol. 5, no. 2, 2019, pp. 201- 218.