ÖRGÜTSEL ADALET VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ: İSTANBUL’DA 4 ve 5 YILDIZLI OTEL ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu araştırmanın amacı İstanbul’da faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık ilişkisini incelemektir. Örgütsel adaleti, “adil ve ahlaki uygulama ve işlemlerin örgüt içerisinde nasıl algılandıkları ve bu algılamalar sonucunda örgütün nasıl etkilendiğini içeren bir kavram” olarak tanımlayabilmek mümkündür. Örgütsel bağlılık ise kişinin çalıştığı kurum ile kendisi arasında çeşitli gerekçeler üzerinden kurduğu bağdır. Bugüne değin örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık teorik anlamda birbirleriyle ilişkili iki kavram olarak görülmüşlerdir. Bu araştırmada örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık ilişkisi, 426 katılımcıya uygulanan iki ölçekli bir anket vasıtasıyla incelenmeye çalışılmıştır. Toplanan veriler SPSS 22 programında analiz edilmiş ve hipotezler test edilmiştir. Analizler sonucunda örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığın demografik değişkenler karşısında farklılaştıkları; ve kendi aralarında pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye sahip oldukları görülmektedir. Bu araştırma raporu, üç kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda örgütsel adalet kavramı; ikinci kısımda ise örgütsel bağlılık kavramı tüm yönleriyle ele alınmakta ve tartışılmaktadır.

ORGANIZATIONAL JUSTICE AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT RELATIONSHIP: A RESEARCH ON 4 AND 5 STAR HOTEL EMPLOYEES IN ISTANBUL

The purpose of this research is to examine the relationship between organizational justice and organizational commitment in four- and five-star hotel businesses operating in Istanbul. It is possible to define organizational justice as “a concept that includes how fair and moral practices and transactions are perceived within the organization and how the organization is affected as a result of these perceptions”. Organizational commitment is the bond that a person establishes between the institution he / she works for and on various grounds. To date, organizational justice and organizational commitment have been regarded as two interrelated concepts theoretically. In this study, the relationship between organizational justice and organizational commitment was tried to be examined through a two-scale questionnaire applied to 426 participants. The collected data were analyzed in SPSS 22 program and hypotheses were tested. As a result of the analyzes, organizational justice and organizational commitment differed across demographic variables; and it seems that they have a positive meaningful relationship among themselves.

___

  • Colquitt, J.A., Donald E.C., Michael J.W, Christopher O.L.H.P, Yee Ng., (2001), “Justice at the Millennium: A Meta-Analytic Review of 25 Years of Organizational Justice Research”, Journal of Applied Psyhology, Vol.86, No.3, p. 425-445.
  • Çakmur, H. (2012). Araştırmalarda Ölçme-Güvenilirlik-Geçerlilik. TAF Preventive Medicine Bulletin, 11 (3).
  • Greenberg, J, McCArty, C. L., (1990), “Comparable Worth: A Matter of Justice”, In G.R. Ferris & K.M. Rowland (Eds.), Research in personel and human resources management”, Vol. 8, p. 265-301.