FAİZ VE KARŞI OLDUĞU FAİZSİZ FİNANSAL SİSTEM: FAİZSİZ BANKACILIK

Faiz teorisi ekonomik literatürde herzaman zor bir alan olmuştur. Ancak bu çalışmada; “faiz” borçla getiri arasında, varlıkla getiri arasında bir araç olarak tanımlanmıştır. Eğer faiz bu anlamada yeniden tanımlanacaksa, faize bu yeni fonksiyonu yüklemeli kullanma prensiplerini belirlemeliyiz. Çünkü Para Otoritelerince ekonomiyi istikrara kavuşturmak için bir araç olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda, bu sihirli kelime “ faiz” ekonomik gösterge ve modeller yönelik bir ölçü birimidir. Ekonomide faiz oranları düşükse, bu durum ekonomide pozitif bir gösterge olarak kabul edilmekte, eğer yüksekse ilgili ülkede ekonomik yapıda problemlerin olduğunu ifade etmektedir. Yatırımcılar da bu göstergeye gör ilgili ülke piyasalarına girmek için akın etmekte ya da böylesi piyasalardan uzak durmayı tercih etmektedirler. Faiz oranının yüksek olduğu durumda, ekonomik istikrarın olmadığı gerekçesiyle ekonomiye güvenilmemekte, halk refah içinde değilse hükümetler zamanlarının çoğunu faiz ve enflasyon oranını temel faiz oranıyla dengelemeye çalışmaktadırlar. Bu açıdan bakıldığında; faizin sadece ekonomide çok önemli rol oynayıcı olduğu değil, tüm toplumların sosyal yaşamında da hayati önemde bir rol oynayıcı olduğu görülmektedir. Faiz borçlanma, yatırım ve neredeyse hemen tüm fonlama operasyonlarında farklı isimlerle anılan temel beliryecidir. Bu isimler; nominal faiz, birleşik faiz, tahakkuklar, yatırımın getirisi, iç getiri oranı, eldeki fonların getirisi ve daha birçok isimleri saymak mümkündür. Fakat şu da bir gerçektirki; fonlama aşamasında eğer süre belirtilmemişse faiz tek başına bir şey ifade etmemektedir. Dolayısıyla bu çalişmada, faiz ve süre ikilisi “muhteşem ikili” olarak derinlemesine ele alınacak ve faizsiz finansman kavramı açıklanacaktır. Aynı zamanda faizsiz finansmanın sınırlamaları da bu çalışmada ortaya konulacaktır. Çalışmada, faizsiz finansmanı mevcut bankacılık uygulamalarının yerine alternatif bir işlem önermiyorum. Çalışmanın kapsamı ancak yeni bir uygalama alanı olarak uluslararası boyutta ek bir işlem olarak uygulanabilir. Önemle vurgulamak istediğim şudurki; faizsiz finans konusunu teolojik açıdan ele almadığımdır. Çalışmada iki tür faiz ele alınmaktadır. Mevduatın getirisi olan “pozitif faiz” ve kredinin götürüsü olan “negatif faiz”. Burada yapılan, faizlerin kredi kullanıcı lehine nasıl nötürleştirilebildiğini, açıklanan sistemin bankacılık, finansman ve ekonomiye nasıl katkılar sağladığını ortaya koymaktan ibarettir.
Anahtar Kelimeler:

Faiz, Faizsiz Finansman, Finans,

INTEREST VERSUS NON-INTEREST FINANCIAL SYSTEM: INTEREST-FREE BANKING

The theory of interest has always been a very difficult area in economic literature. However in this study; “ Interest is an intermediary between debt and return or wealth and return. If interest is redefined in this meaning, we have to upload it new functions and a new way of usage principles. The monetary authorities use the interest rate as its instrument of control to stabilize the economy. The magic word “interest” is a measuring unit and important parameter for economic indicators and parameters. If the interest rates low in an economy, it is taken as a positive indicator for the economy, if it is high, it shows the problematic structure of the economy in that specific country. Accordingly, investors rush for investment or retain from investment. But in the case it is high, there is no economic stability, no trust in the economy, people are not in welfare and the governments spend most of their time to offset interest and inflation rates which led by fundamental interest rates. In this regard, interest is not an economic factor playing role in the only economy but also it plays a crucial role in the social life of all societies. It is a basic determinant in lending, investing and all funding operations with different names; nominal interest, compound interest, accruals, ROI, ROE, IRR, etc… However, without time in all computations, it does not mean a lot. So, in this study, this great duo will be taken on hand in deep, and their roles in interest- free banking/financing will be explained. Also, I will try to show the uses and limitations of interest-free applications in guiding financial decisions in practice. In this paper, I am sincerely interested in introducing a new system of interest-free banking not as a supplement to the prevalent system of banking but to substitute the same. But I am not taking the subject on hand from any theological point of view. In the study, there are two types of interest; positive interest and negative interest. Here I am neutralizing the negative interest ( credit interest = interest paid) with positive interest( deposit interest = interest yielded). The study is fully based on this reality.

___

  • Referans 1 : Benoit, J. Pierre V. (1986) United States Interest Rates and the Interest Rate Dilemma for Developing Countries. Westport, Connecticut: Quorum Books.
  • Referans 2 : Bidabad, B. and Allahyarifard, M. (2010). IT-based usury-free financial innovations. Proceeding of ECDC 2010, 5th International Conference on e-Commerce in Developing Countries: with focus on e-Banking & e-Insurance. ECDC 2010, 15-16 September.