Tarımsal Artıklardan Biyopelet Üretimi

Tarımsal artıkların, hem dünyada hem de ülkemizde enerji kaynağı olarak katı yakıt formunda değerlendirilmesi büyük önem kazanmaktadır. Tarımsal artıklardan enerji üretmek için en kolay ve etkin yöntemlerden birisi, bu artıkları katı yakıt olarak kullanmaktır. Bu amaçla, bitkisel artıkları enerji üretmek amacıyla etkin ve kolay bir şekilde kullanabilmek için uygulanacak yöntemlerden birisi de, bu artıkları kurutup, öğüttükten sonra presleyerek pelet haline getirmektir. Biyokütle materyalin peletlemesi ile hacimsel ısı değeri artar, taşıma ve depolama maliyetleri azalır, yanma özellikleri iyileşir, atmosfere salınan parçacık emisyonları azalır ve aynı boyut/şekilde daha üstün özelliklere sahip bir biyoyakıt elde edilmektedir. Bu çalışmada; biyopeletlerin özellikleri, peletleme işleminin yararları, peletleme uygulamalarında işlem akışı, peletleme teknolojisi ve peletleme işleminde etkili materyal özellikleri incelenmiştir.

___

  • BEBKA, 2014, Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı 2014-2023.
  • Chang, I.S., J. Zhao, X. Yin, J. Wu, Z. Jia, L. Wang. 2011. Comprehensive utilizations of biogas in Inner Mongolia. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15: 442-1453.
  • http://www.bursa.bel.tr/hamitler-coplugu-koku-degil-isik-saciyor/haber/10363 Peavy, H.S., D.R. Rowe, G. Tchobanoglous. 1985. Environmental Engineering, Mc Graw Hill Book Company, New York.
  • Toklu, E., M.S. Güney, M. Isik, O. Comaklı, K. Kaygusuz. 2010. Energy production, consumption, policies and recent developments in Turkey. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 14: 1172-1186
  • Ulukardeşler, A.H., Y. Ulusoy, Z. Tümsavaş. 2010. Marmara Bölgesi'ndeki Zeytin Atığı ve Zeytin Karasuyundan Anaerobik Fermentasyon ile Biyogaz Üretimi, 22-25 Haziran 2010, Ankara, 9. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi.
  • Ulusoy, Y., A.H. Ulukardesler, H. Unal, K. Alibas. 2009. Analysis of Biogas Production in Turkey Utilising Three Different Materials and Two Scenarios, African Journal of Agricultural Research, 4(10): 996-1003.
  • Ulusoy, Y., A.H. Ulukardesler, R. Arslan, R. Arslan. 2013. Biogas production from agricultural wastes in Turkey- A case study, 5th International Conference on Trends in Agricultural Engineering Proceedings Book, 3-6 September 2013, Prague, Czech Republic, 627-631.
  • Weiland P. 2010. Biogas production: current state and perspectives. Applied Microbiology and Biotechnology, 85:849-860.
  • White, A.J., D.W. Kirk, J.W. Graydon. 2011. Analysis of small-scale biogas utilization systems on Ontario cattle farms. Renewable Energy, 36:1019-1025.
  • Yadvika, T.R. Santosh, S. Sreekrishnan, V. Rana Kohli, 2004. Enhancement of biogas production from solid substrates using different techniques- a review. Bioresource Technology, 95: 1-10.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yakıt Peleti ve Briketi İçin Güncellenmiş Avrupa Birliği Standartları ve İlgili Parametreler

GÜRKAN ALP KAĞAN GÜRDİL, Yunus Özcan BAZ, Çimen DEMİREL, BAHADIR DEMİREL

Exotic vegetables, Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica), Mizuna (Brassica rapa var. japonica), nitrogen, vitamin C, Protein, some agronomic characteristics

Ülgen İlknur KONAK, FUNDAGÜL EREM, Gülçin ALTINDAĞ, Muharrem CERTEL

Dünya'da ve Türkiye'de Biyoyakıtların Durumu

Gökhan Ekrem ÜSTÜN, Bengi GENÇ

Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi

Azime ÖZKAN KARABACAK, GÜLŞAH ÖZCAN SİNİR, SENEM SUNA

Hatay İli Pirina Atık Miktarının ve Enerji Potansiyelinin Haritalanması

CENGİZ KARACA, Burcu BOZOĞLU, Onur POLAT

AVG Uygulamalarının 'Jersey Mac' Elma Çeşidinde Hasat Önü Meyve Dökümü, Hasat Zamanı ile Meyve Verim ve Kalitesine Etkileri

Sinan BUTAR, HALİL GÜNER SEFEROĞLU, Meli̇ke ÇETİNBAŞ

AVG Uygulamalarının 'Jersey Mac' Elma Çeşidinde Hasat Önü Meyve Dökümü, Hasat Zamanı ile Meyve Verim ve Kalitesine Etkileri

Güner SEFEROĞLU, Melike ÇETİNBAŞ, Sinan BUTAR

Tarımsal Artıklardan Biyopelet Üretimi

Gürsel KÜSEK, Cahit GÜNGÖR, H. Hüseyin ÖZTÜRK, Şinasi AKDEMİR

Kahramanmaraş İlinde Bazı Tarımsal Atıkların Biyogaz Enerji Potansiyelinin Belirlenerek Sayısal Haritalarının Oluşturulması

Ali AYBEK, Serdar ÜÇOK, M. Emin Bilgili, M. Ali İSPİR

Gıda İşleme Yöntemlerinin Gıda Alerjenitesi Üzerine Etkisi

TÜLAY ÖZCAN, BERRAK DELİKANLI KIYAK, Eda YILDIZ