İstanbul İlinde Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları

Bu çalışmanın amacı İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim ve tercihlerini analiz etmektir. Bu amaçla değişik sosyoekonomik demografik gruplardaki 400 aileden elde edilen veriler kullanılmıştır. Tüketicilerin açık süt ve ambalajlı süt tüketim miktarı ve tercihlerini etkileyen sosyoekonomik ve demografik faktörlerin etkilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı istatistikler, varyans analizlerinden ve Ki kare testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ailelerin %26,5’i açık süt, %26.2’si pastörize süt ve %87,7’si ise sterilize süt tüketmektedir. Aileler toplam gelirlerinin %22,5’ini gıda harcamalarına ayırırken, süt ve süt ürünleri harcamaları ise toplam gıda harcamalarının %18,6’sını oluşturmaktadır.

Consumer Consumption Habits Of Milk and Milk Products in Istanbul Province

The purpose of this study was to analyze the consumers’ milk and milk products consumption preferences by using data from 400 households in different socioeconomic and demographic groups in the province of Istanbul. Descriptive statistics, variance analyses and Chi- square test were used to investigate the selected socioeconomic and demographic characteristics of consumers that determine households’ consumption preferences between unpacked milk and packaged milk consumption amount and choices. According to results, 26.5 percent of consumers consumed unpacked, while 26.2 percent consumed pasteurized and 87.7 percent consumed sterilized milk. Households spend 22.5% of their total budget on food, and share of the milk and milk products in total food expenditures was found to be 18.6%.

___

  • Akbay, C., Tiryaki, Y, G. 2007. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Kahramanmaraş Örneği KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1): 89–96.
  • Akbay, C., Tiryaki, Y, G. 2008. Unpacked and Packed Fluid Milk Consumption Patterns and Preferences in Turkey. Agricultural Economics, 38: 9-20.
  • Anonim, 2009a. '21–28 Mayıs Dünya Süt Günü' Kutlamaları Karamanlı Devrim İlköğretim okulunda yapıldı’. (http://www.burdur-tarim.gov.tr/sayfa.php?id=261).
  • Anonim, 2009b. Tetra Pak Küresel Süt Endeksi (http://www.lpghaber.com/Tetra-Pak-Kuresel-Sut- Endeksi--Kuresel-Sut-Tuketimi-Yilda–258-Milyar-Litre--haberi–222046.html)
  • Anonim, 2009c. Türkiye`de Süt Tüketimi Avrupa`nın Dörtte Biri. (http://www.lpghaber.com/Turkiye%60de-Sut-Tuketimi-Avrupa%60nin-Dortte-Biri--haberi– 214012.html).
  • Anonim, 2009d. Tetra Pak Küresel Süt Endeksi (http://www.lpghaber.com/Tetra-Pak-Kuresel-Sut- Endeksi--Kuresel-Sut-Tuketimi-Yilda–258-Milyar-Litre--haberi–222046.html).
  • Aybek, E., 2011. Kahramanmaraş İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Ve Tercihleri. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. Kahramanmaraş 2011.
  • Collins, M., 1986, Sampling (Editör: R. Worcester ve ark. 1986), Consumer Market Research Handbook.
  • FAO, 2007. FAOSTAT, Statistical Database. www.fao.org (Erişim Tarihi:
  • Şimşek ve ark., 2005 2(1). İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi/Journal of Tekirdag AgriculturalFaculty.
  • Tiryaki, Y, G., Akbay, C., 2009. Consumers' Fluid Milk Consumption Behaviors in Turkey: An Application of Multinomial Logit Model. Quality and Quantity, 44(1): 87-98.
  • TÜİK, 2011. www.tuik.gov.tr. Hayvansal Üretim İstatistikleri (Erişim Tarihi:23.08.2011)
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Tuzluluk Ortamlarının, Göz Saplı ve Göz Sapı Kesik Yumuşak Kabuklu Kerevitlerin (Astacus leptodactylus Eshscholtz, 1823) Besinsel Kompozisyonu Üzerine Etkileri

BAYBARS SAĞLAMTİMUR

Eskişehir ve Konya'daki Üç Lokasyonda Farklı Dikim Mesafelerinin Dört Kanatlı Tuz Çalısının (Atriplex canescens Pursh Nutt.) Bazı Yem Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi

İlker ERDOĞDU, A. Levent SEVER, A. Kadir ATALAY, Celalettin AYGÜN, Süleyman AKKAYA, Şaban IŞIK, Feti KİRTİŞ

Kastamonu Taşköprü Yöresinde Yetiştirilen Sarımsak Bitkisinin Selenyum İçerikleri ve Bazı Toprak Özellikleri Arasındaki İlişkiler

SÜLEYMAN TABAN, MURAT ALİ TURAN, Satı Mehmet SEZER, NİLÜFER TÜRKMEN

Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi

MURAT ALİ TURAN, SÜLEYMAN TABAN, Satı Mehmet SEZER, NİLÜFER TÜRKMEN

Ülkemiz Islahçı Çeşitlerinden Remzibey- 05 Aspir (Carthamus tinctorius L.) Tohumlarından Üretilen Biyodizelin Yakıt Özelliklerinin İncelenmesi

HÜLYA KARABAŞ

Atık Su Arıtma Çamurlarının Süs Bitkisi Yetiştiriciliğinde Kullanımı

HÜLYA AKAT, Gülbin DEMİRKAN ÇETİNKALE, İBRAHİM YOKAŞ

Muğla ili Fethiye İlçesinde Fasulye Alanlarında Önemli Bazı Virüs Hastalıklarının Araştırılması

HANDAN ÇULAL KILIÇ, NEJLA YARDIMCI, Gözde ÜRGEN

Müziğin Balık Gelişimi ve Stres Üzerine Etkileri

BAYBARS SAĞLAMTİMUR, OĞUZHAN DEMİR

Tahıl İçerikli Süt Ürünlerinin Geliştirilmesinde Β-GlukanKullanımı

TÜLAY ÖZCAN, Okan KURTULDU, BERRAK DELİKANLI KIYAK

Effect of Different Growing Area on Triacylglycerol Composition of cv. Gemlik Olive Oil in Turkey

Didar SEVİM, Oya KÖSEOĞLU, Ferişte GÜNGÖR ÖZTÜRK