Bursa ili un fabrika ve değirmenlerinde zararlı böcek türleri

Bu çalışma Bursa ilinde bulunan un fabrikaları ve değirmenlerinde zararlı böcek türlerinin belirlenmesi amacıyla 1998-1999 yıllarında yapılmıştır. Türlerin saptanması için un fabrika ve değirmenlerinde Haziran-Aralık aylarında haftada bir gözlemler yapılmış un, buğday, kepek ve döküntülerden örnekler alınmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, Coleoptera takımı Curculionidae, Cucujidae, Tenebrionidae, Trogossitidae, Bostrichidae ve Ptinidae familyalarına ait sırasıyla 2,2,5,1,1 ve l tür, Lepidoptera takımı Pyralidae ve Gelechiidae familyalarına ait yine sırasıyla 2 ve l tür olmak üzere toplam 15 tür tespit edilmiştir. Diğer yandan, incelenen un fabrika ve değirmenlerinin tamamının zararlılarla bulaşık olduğu ve en yaygın ve yoğun bulunan türlerin Kırma biti, Tribolium confusum Duv.(Coleoptera:Tenebrionidae) ve Değirmen güvesi, Ephestia kuehnieüa Zell. (Lepidoptera: Pyralidae) olduğu belirlenmiştir.

Stored product insect pests in flour factory and mills in Bursa province

Stored Product Insect Pests in Flour Factory and Mills in Bursa Province This study was conducted to determine insect species occured in flour factory and mills in Bursa during 1998-1999. Visual observation and sampling method were used for collection of insect species. Surveys were performed weekly from June to December. A total of 15 species were determined in flour factory and mills in Bursa. These included 2,2,5,1,1 and 1 species belong to Curculionidae, Cucujidae, Tenebrionidae, Trogossitidae, Bostrichidae and Ptinidae families of Coleo'ptera respectively, 2 and 1 species belong to Pyralidae and Gelechiidae families of Lepidoptera respectively. These surveys showed that all of the flour factories and mills were infested by insect species. According to the results, Confused flour beetle, Tribolium confusum Duv.(Coleoptera: Tenebrionidae) and Mediterranean flour moth, Ephestia kuehniella Zell.( Lepidoptera: Pyralidae) were more common and dense species in Bursa Province.

___

  • Anonim, 1996. Zirai ve İktisadi Rapor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Yayın no:178, Ankara, s. 330-335.
  • Anonim, 2000. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü Brifing Raporu.
  • Campbell, W. V. 1962. Stored Grain Insects and their Control in the Middle Atlantic States. Southern cooperative series, Bulletin no. 75, United States, s.12-14.
  • Cravedi, P., B. Petrolini, S. Quaroni ve D. Fogliazza, 1992. Insettı e Muffe Dei MolınıLa Dıfesa Antıparassıtaria Nella Industrie Ahmentan E La Protezıone Deglı Alımentı. Attı Del 5 Simposio, Piacenza Italia, s. 549-563.
  • Erakay, S. 1967. İzmir Vilayeti Un ve Mamullerinde Zarar Yapan En Önemli Coleoptera Türlerinin Morfolojisi, Biyolojisi ve Mücadeleleri. Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü, no:562, İzmir. s. 8-25.
  • Erakay, S. 1974. Ege Bölgesinde Un ve Undan Mamul Maddelerde Bulunan Zararlı Böcekler Üzerinde Araştırmalar. İstiklal Matbaası, Teknik bülten no:23 İzmir. s. 34-35.
  • Esin, T. 1971. Hububat ve Bakliyat Ambar Zararlıları Mücadele Talimatı. Ayyıldız Matbaası, Ankara. 144 s.
  • Faber, B. 1982. Important Prophylactic Measures for the Recognition and Prevention of Pest Infestation in Stored Grain. Wichtige Vorbeugende Massnahmen zur Erkennung und Verhinderung von Schâdlingsbefall in Getreidevorraten Pflanzenarzt, 35(5):46-49.
  • Fogliazza, D. ve M. Pagani 1993. Insect Pests in Stored Foodstuffs in Italy Part 1: Coleoptera. Institute of Entomology and Plant Pathology, Faculty of Agriculture, Piacenza Italy, pp. 937-951.
  • Ghizdavu, I. ve V. A. Deac 1994. Cercetri Privind Fauna de Artropode Duntoare Produselor Agricole Depozitate în Zona Central a Cmpiei de Vest a Romniei. Buletinul Universittii de Stiinte Cluj-Napoca. Seria Agricultura si Horticultur, 48(2): 119-126.
  • Halstead, D. G. H. 1986. Keys for the Identification of Beetles Associated with Stored Products I- Introduction and Key to Families. Journal of Stored Products Research, 22(4): 192.
  • Kansu, İ.A., 1994. Genel Entomoloji. Kıvanç basımevi, 425 s., Ankara.
  • Mound, L. A. 1989. Common Insect Pests of Stored Food Products. British Museum Economic Series No. 15, London. 68 p.
  • Munro, J. W. 1966. Pests of stored products. Hutehinson of London. 234 p.
  • Özar, A. İ. ve A. Yücel 1982. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Ambarlanan Hububat Ürün Zararlıları Üzerinde Survey Çalışmaları. Bitki Koruma Bülteni. 22 (2): 89-88.
  • Özer, M. 1957. Türkiye'de Depo, Ambar, Fabrika ve Silolarda Muhtelif Hububat Taneleri, Un ve Mamulleri ile Kuru Meyvalar ve Tütünlerde Önemli Zarar Yapan Böcek Türlerinin Morfolojileri, Kısa Biyolojileri ve Yayılış¬ları Üzerinde Araştırmalar. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 125, Ankara. 136 s.
  • Rotundo, G., A. Cristofaro ve A. Chierchia 1995. Entomocenosi e Condizioni İgienico-Sanitarie di un Molino-Pastificio Sito Nel Comune di Campobasso. Tecnica Molitoria, 46(5): 465-484.
  • Rozman V. ve I. Kalinovi 2001. Stetnici u Tvornicama Stocne Hrane i Njihovo Suzbijanje. Krmiva, 43(2): 69-73.
  • Seifelnasr, Y. E. 1992. Stored Grain Insects Found in Sorgum Stored in Central Production Belt of Sudan and Losses Caused. Tropical Science, 32 (3): 223-230.
  • Tarıkahya, N. 1991. Un Fabrikalarında Verimlilik Karşılaştırmaları. Milli Prodük¬tivite Yayınları: 446, Ankara, s. 8-22.
  • Thorne, J. E. ve L. D. Cline 1994. Seasonal Flight Activity and Seasonal Abundance of Selected Stored-Product Coleoptera Around Grain Storages in South Carolina. Journal of Agricultural Entomology, 11(4): 321-338.
  • Wilbur, D. A. ve G. Halazon 1955. Pests of Farm Stored Wheat and Their Control. Agricultural Experiment Station, Bulletin 371, Manhattan. 28 p.
  • Yücel, A. 1988. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Un fabrikaları ve Un Değirmenlerinde Bulunan Zararlılar ve Zarar Durumları Üzerine Ön Çalışmalar. Bitki Koruma Bülteni, 28(1-2): 57-77.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bursa koşullarında atdişi mısırda (Zea mays indentata Sturt.) en uygun çiçek tozu verme zamanlarının belirlenmesi

Ahmet DUMAN, İLHAN TURGUT

Bursa koşullarında geliştirilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının bazı kalite özelliklerinin araştırılması

KÖKSAL YAĞDI

Bursa koşullarında bazı kuru fasulye çeşitlerinde (Phaseolus vulgaris L.) bakteri aşılama ve değişik azot dozlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi

OYA KAÇAR, Fevzi ÇAKMAK, Nazan ÇÖPLÜ, Nedime AZKAN

Mısırda (Zea mays indentata Sturt.) kombinasyon yeteneği ve melez gücü üzerine araştırmalar

İLHAN TURGUT, Ahmet DUMAN

Stoklanmış hıyarlardan farklı uygulamalarla turşu üretimi

VİLDAN UYLAŞER, AYFER FERDA ERDEM

Canıtez çeşidi nohutta aynı yükleme hızında ezilme direnci değişiminin neme bağlı olarak belirlenmesi

Eşref IŞIK, Taner GÜLER

Sayısal yükseklik modelinden yararlanılarak bazı havza karakteristiklerinin belirlenmesi: Bursa Karacabey İnkaya Göleti Havzası örneği

Akkaya Ş. Tülin ASLAN, Kemal S. GÜNDOĞDU, A. Osman DEMİR

Bursa koşullarında geliştirilen makarnalık buğday hatlarının (Triticum turgidum var.durum L.) bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi

Ramazan DOĞAN

Siyah Alaca sığırlarda kuruda kalma süresi, servis periyodu ve ilkine buzağılama yaşı ile bazı süt verim özellikleri arasındaki ilşkiler

SERDAR DURU, Erdoğan TUNCEL

Uzaktan algılama ve CBS teknikleri kullanılarak Uludağ Üniversitesi yerleşkesi arazilerinde arazi kullanım haritalaması

ERTUĞRUL AKSOY, GÖKHAN ÖZSOY