Türk Histoloji Tarihinde Prof.Dr. Şermin Paker ve Histolojiye Katkıları

Kız öğrencilerin tıp fakültesinde eğitim almaya başlamaları, uzun soluklu ve zorlu bir süreç sonucunda 1922 yılında mümkün olabilmiş, bu tarihten itibaren pek çok kadın hekim Türk tıp tarihine adını yazdırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte sosyal, hukuk, eğitim, sağlık gibi pek çok alanda yenilikler ile değişime gidilmiştir. Bu değişimler, tıp eğitiminde de kendini göstermiş, meslek hayatına atılan hekimler tıbbın gelişimi için özverili çalışmalarda bulunmuşlardır. Hekimlerin özverili çalışmaları içinde kadın hekimlerin yeri, Türk tıp tarihi açısından özel bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda Prof. Dr. Şermin Paker’in histoloji tarihindeki yeri ve histoloji anabilim dalına katkılarının incelenmesi amaçlanmıştır.Prof. Dr. Şermin Paker hakkında bilgi edinmek amacı ile gazete ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi dosya arşivleri taranmış, ilk asistanı ve eğitim verdiği fakülte öğrencilerinden biri ile gerçekleştirilen röportaj ile sözlü tarih çalışması yapılmıştır.Elde edilen bilgiler ışığında Dr. Paker hakkında bir biyografi çalışması yapılarak kişisel ve akademik özellikleri ile alana katkıları değerlen-dirilmiştir.

Prof. Dr. Şermin Paker in the History of Turkish Histology and Her Contributions to Histology

Female students were able to start medical education in 1922, with a long and difficult process. Since then, many female physicians have written their names to history of Turkish medicine. With the foundation of the Republic of Turkey, many innovations in the field such as social, legal, education and health have been changed. These changes have also taken place in medical education and physicians have worked devotedly for the development of medicine. The place of female physicians in the dedication of physicians has been of special importance in terms of Turkish medical history. In this context, it is aimed to examine Prof. Dr. Şermin Paker’s place in the history of histology and contri-butions to histology.In order to obtain information about Dr. Paker, an archive research on newspapers and Uludag University Faculty of Medicine files and an oral history study with an interview conducted with her first assistant and one of the faculty students has been conducted.With the results obtained, a biographical study about Dr. Paker has been made and with her personal and academic characteristics her contri-butions to the field have been evaluated.

___

  • 1. Ortuğ G. Osmanlı-Türk tıbbında histoloji (İlm-i ensaç) öğretim ve eğitimi hakkında bir ön çalışma. V. Türk Tıp Tarihi Kongre-si Bildirileri. Ankara 1998; 91-8.
  • 2. Unat EK, Samastı M. Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye (Sivil Tıb Mektebi) 1867-1909. İstanbul: İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları; 1990
  • 3. Şirin YÖ. Osmanlı Sâlnâmelerinde 1908 Tarihine Kadar Tıp Eğitimi (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi; 1999.
  • 4. Hatiboğlu MT. Türkiye’de Histoloji ve Embriyoloji. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi; 2004.
  • 5. Hatiboğlu MT. Türkiye’de Histoloji ve Embriyoloji. Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği. 2. Baskı Ankara: Hatiboğlu Yayınevi; 2012.
  • 6. Oğuz Y, Erdemli EA, Tekelioğlu M. Türkiye’nin ilk kadın tıp profesörü: Kâmile Şevki Mutlu (1906-1987). In: Sağlık Alanın-da Türk Kadını. Cumhuriyetin ve Tıp Fakültesine Öğrenci Ka- bulünün 75. Yılı. İstanbul: Form Reklam Hizmetleri; 1999. 83-9
  • 7. Erbengi T. Histoloji. Ed: Unat EK. Dünya’da ve Türkiye’de 1850 Yılından Sonra Tıp Dallarındaki İlerlemelerin Tarihi. İs-tanbul: Gürtaş Matbaası; 1998. 208-20
  • 8. Yıldırım N, Bozkurt S. Başlangıcından günümüze İstanbul Tıp Fakültesi’nin kadın öğretim üyeleri. In: Sağlık Alanında Türk Kadını. Cumhuriyetin ve Tıp Fakültesine Öğrenci Kabulünün 75. Yılı. İstanbul: Form Reklam Hizmetleri; 1999. 167-86.
  • 9. Ülman YI. Kuruluşundan günümüze Cerrahpaşa Tıp Fakülte-si’nin kadın öğretim üyeleri. In: Sağlık Alanında Türk Kadını. Cumhuriyetin ve Tıp Fakültesine Öğrenci Kabulünün 75. Yılı. İstanbul: Form Reklam Hizmetleri; 1999. 187-97.
  • 10. Öncel Ö. Sağlık alanında ilk kadınlarımız. Dirim 1976; 9: 355-65.
  • 11. Demirhan A. Kadın haklarının 50. yılında ülkemizin en genç profesörü: Prof. Dr. Şermin Kalaycı ve tıp tarihimizdeki yeri. Tıp Dünyası 1984; 57(11-12): 279-83.
  • 12. Prof. Dr. Şahin Sırmalı ve Nedim Şimşek Cankur ile yapılan sözlü görüşme. 25 Kasım 2016, U.Ü.T.F. Histoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Odası.
  • 13. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Anabilim Dalı Arşivi.
  • 14. https://www.medimagazin.com.tr/medimagazin/tr-uludag8217dan-ogretim-uyesine-vefa-1-377-5860.html (Erişim Tarihi: 9 Ekim 2017).
  • 15. 15.Atıcı E, Erer S. Türk Kadınlarının Tıp Eğitimine Başlama Süreçleri ve İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi’nden Mezun Olan İlk Kadın Hekimler. UÜTF Derg 2009; 35(2): 107-111.
  • 16. Etker Ş, Dinç G. Cumhuriyetin İlk Kadın Cerrahları. In: Sağlık Alanında Türk Kadını. Cumhuriyetin ve Tıp Fakültesine Öğ-renci Kabulünün 75. Yılı. İstanbul: Form Reklam Hizmetleri; 1999. 48-59.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-414X
  • Başlangıç: 1975
  • Yayıncı: Seyhan Miğal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Presigmoid Yaklaşımda Cerrahi Anatomi ve Klinik Komplikasyonlar

Rövşen BAGİROV, Mevlüt Özgür TAŞKAPILIOĞLU, Selçuk YILMAZLAR

Renal Anjiomiyolipomaların Klinik ve Histopatolojik Özellikleri: 21 Olguluk Seri

Berna VURUŞKAN, Sevda AKYOL, Hakan VURUŞKAN

Meme Kanseri, Uyku ve Müzik Tedavisi

Diğdem LAFCI

Acil Servise Göz Yakınmaları ile Başvuran Hastaların Demografik Analizi

Özlem KARASU, Vahide Aslıhan DURAK, Erol ARMAĞAN

Yürüme Güçlüğü ile Başvuran Hastada Normal Basınçlı Hidrosefali

Ataman KÖSE, Seyran BOZKURT, Seçil KARTAL, İbrahim TOKER, Arda YILMAZ

Romatolojik Hastalıklarda Sosyal Destek ve Bakım Veren Yükü

Seda PEHLİVAN, Yıldız Fethiye ÖZGÜR, Hicran YILDIZ, Hüseyin Ediz DALKILIÇ, Yavuz PEHLİVAN

Behçet Hastalığı Dışındaki Sebeplerle Oluşan Non-Enfeksiyöz Posterior Üveite Sekonder Makula Ödeminde Deksametazon İmplantın Etkinliği

Özgür YALÇINBAYIR, Gamze UÇAN, Öner GELİŞKEN, Berkant KADERLİ, Ahmet Ali YÜCEL, Enver ÇALIŞKAN, Mustafa RİGAN

Türk Histoloji Tarihinde Prof.Dr. Şermin Paker ve Histolojiye Katkıları

Güler KAYABAŞLI, Sezer ERER KAFA

Düşük Over Rezervli Hastalarda GnRH Antagonist/Letrozol Stimülasyon Protokolünün Kullanılmasının İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu Siklus Sonuçlarına Etkisi

İşıl KASAPOĞLU, Pınar TÜRK, Cihan ÇAKIR, Esra ŞEN, Berrin AVCI, Gürkan UNCU

Cerrahi Olarak Tedavi Edilen Beyin Apselerinin Retrospektif Analizi: Tek Merkez Deneyimi

Zühtü ÖZBEK