Total Kalça Protezi Revizyonu Olgularında Femoral Kemik Defektlerinin Yapısal Şaft Allogreft İle Onarımı

Total kalça protezi uygulamalarındaki artış revizyonlarının da fazlalaşmasına sebep olmuştur. Revizyonlarda sıklıkla karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi femur diafiz ve distal metafize uzanan kemik korteks defektleridir. Bu tip problemlerin çözümünde sıklıkla başvurulan yöntem kemik grefti kullanılarak oluşan defektin onarımıdır. Araştırmamızda 1998-2007 yılları arasında çeşitli sebeplerle femoral revizyon kalça artroplastisi ve kortikal kemik allogrefti uyguladığımız 10 hastada preoperatif kemik defektleri değerlendirildi, postoperatif greft kaynama düzeyini ve revizyonun başarısı incelendi. Sonuç olarak ameliyat öncesinde ortalama 28 (18-34) olan Harris kalça puanı ameliyat sonrasında ortalama 74,8 (28-90)'e yükseldi. Hastaların direk grafileri radyolojik olarak Emerson ve arkadaşlarının kriterlerine göre değerlendirilip yedi hastada kaynama, bir hastada komple köprüleşme, iki hastada ise parsiyel köprüleşme sağlandığı tespit edildi. Femoral defektlerde kortikal yapısal allogreft kullanılarak uygulanan revizyonların primer artroplastinin sonuçlarına göre komplikasyon ve revizyon oranları daha yüksek olsa da; femoral kemik kayıplarını restore ettiği ve klinik olarak hastaların fonksiyonel durumlarını iyileştirdiği için gereken vakalarda kullanılmasının yararlı olacağı kanısındayız.

Revision Using Structural Shaft Allograft in Hip Arthroplasty Cases With Femoral Bone Loss

As the number of total joint arthroplasties increases so does the number of revison operations. A frequently encountered problem in revision surgery is bone cortex defects in the femoral diaphysis extending to the distal metaphysis. These type of problems are generally resolved with bone grafts. This study classified the preoperative bone defects then evaluated the degree of bone union and the success of the revision surgery in 10 patients who, for varous reasons, had undergone revision hip arthroplasty with cortical bone allograft. The preoperative mean Harris Hip Score of 28 (range 18-34) increased to postoperative mean 74.8 (range 28 -90). Evaluation of radiographs according to Emerson et al criteria showed union in 7 patients, full bridging in 1 patient and partial bridging in 2 patients. Although revision surgery using cortical structure allograft for femoral defects has a higher rate of complications and revision surgery than primary arthroplasty, we are of the opinion that it is beneficial in restoring femoral bone loss, giving an improved clinical and functional outcome.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-414X
  • Başlangıç: 1975
  • Yayıncı: Seyhan Miğal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Genç Erişkin Kalça Displazisinde Ganz Periasetabular Osteotomisi

M.sadık BİLGEN, Ömer Faruk BİLGEN, Tevfik ÖNCAN, Bülent ÖZDEMİR, Ahmet ÖZDEL

Tek Seans-Tek Giriş Perkütan Nefrolitotomi Deneyimlerimiz

Hakan KILIÇARSLAN, Mahmut Esat DANIŞOĞLU, Hasan Serkan DOĞAN, Yakup KORDAN

Krikoide Basınç Nasıl Öğretilmeli?

Hülya BİLGİN, Gürayten ÖZYURT, Hale AKSU, Ayhan KALYONCU, Gökhan OCAKOĞLU

10 Yıllık Feokromasitoma Deneyimi ve Literatüre Bakış

Sibel Ocak SERİN, Metin GÜÇLÜ, Canan ERSOY, Koray AYAR, Öznur BAL, Şazi İMAMOĞLU

Postoperatif Radyoterapi İle Eş Zamanlı Kapesitabin Uygulanan Lokal İleri Evre Rektum Kanserli Olgularda Etkinlik ve Tolerabilite Değerlendirilmesi

Sevilcan AYGÜN, Meral KURT, Sibel Kahraman ÇETİNTAŞ, Eda Bengi YILMAZ, Huriye ÖZTÜRK, Şenay KAPLAN, Lütfi ÖZKAN

Uludağ Üniversitesi Yenidoğan İşitme Taraması Sonuçları

Aylin ERYILMAZ, Özden İLERİ, Mine ÇAKIN, Göktuğ SARAYDAROĞLU, İbrahim HIZALAN, Selçuk ONART

Karabük Devlet Hastanesi'ne Başvuran Ürolojik Acil Olguların Analizi

Halim AKINCI

Perkütan Koroner Girişim Sırasında Sol Ön İnen Arter (LAD) Perforasyonu Gelişen Bir Olgu

Davran ÇİÇEK, Hasan PEKDEMİR, Yeşim HOŞCAN, Haldun MÜDERRİSOĞLU

Total Kalça Protezi Revizyonu Olgularında Femoral Kemik Defektlerinin Yapısal Şaft Allogreft İle Onarımı

M. Sadık BİLGEN*, Tevfik ÖNCAN**, Abdullah KÜÇÜKALP*, Hasan KARA*, Ömer Kays ÜNAL*, Ömer Faruk BİLGEN*

Portal Hipertansiyonla Birlikte Splenik Arter Anevrizması

Gökhan GÖKALP, Cüneyt ERDOĞAN, Bahattin HAKYEMEZ