Multipl Kranial Nöropatiyle Prezente Olan Rinoserebral Mukormikoz Olgusu

Rinoserebral mukormikoz, mukormikozun en sık görülen formu olup, fatal seyreden fulminan bir enfeksiyondur. Sıklıkla immunsüprese vediabeti olup ketoasidoz gelişen hastalarda görülmektedir. Hastalık primer olarak paranazal sinüslerde olup direk yolla yada damar duvarıinvazyonu ile intrakranial yayılım gösterir. Rinoserebral mukormikoz, ateş, pürülan burun akıntısı, baş ağrısı, yüz ağrısı gibi akut sinüzitbulguları ile gelebilir. Mortal seyirli bir hastalık olduğu için diabet tanılı, ketoasidozu olan ve akut sinüzit bulguları gelişen hastalarda mukormikoz tanısının dışlanması önemlidir. Tedavisi zor bir hastalıktır. Tanı ne kadar erken konulup tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarışansı o kadar yükselmektedir. Nekrotik dokunun debritmanı ve yüksek doz amfoterisin B kullanımı tedavinin ana prensibini oluşturmaktadır.Burada multipl kranial nöropatisi gelişerek takipte mukormikoz tanısı alan ve ilk görüntülemelerinde hafif akut sinüzit bulguları olan hastasunulmuştur. Bu vakada diabetik ketosidozu ve akut sinüziti olan hastalarda mukormikozun ayırıcı tanıda ilk ekarte edilmesi gereken hastalıkolması gerektiği vurgulanmak istenmiştir.

Rhinocerebral mucormycosis is the most common form of mucormycosis and is a fatal fulminant infection. It is frequently seen in patients with immunosuppression and diabetes who develop ketoacidosis. The disease is primarily located in the paranasal sinuses and shows intracranial spread by direct or vessel wall invasion. Rhinocerebral mucormycosis may present with signs of acute sinusitis such as fever, purulent nasal discharge, headache, and facial pain. It is important to exclude the diagnosis of mucormycosis that is a mortal disease in patients with diabetes, ketoacidosis and acute sinusitis. It is a difficult disease to treat. The earlier the diagnosis is made and the sooner the treatment is started, the higher the chance of success. Debridement of necrotic tissue and the use of high-dose amphotericin B are the main principles of treatment. We present a patient with multiple cranial neuropathies who was diagnosed as mucormycosis at follow-up and had mild acute sinusitis on initial imaging. In this case, it is emphasized that mucormycosis should be the first disease to be ruled out in the differential diagnosis in patients with diabetic ketoacidosis and acute sinusitis.

___

  • 1. Kauffman CA, Malani AN. Zygomycosis: an emerging fungal infection with new options for management. Curr Infect Dis Rep 2007;9:435–40.
  • 2. Safar A, Marsan J, Marglani O, et al. Early identification of rhinocerebral mucormycosis. J Otolaryngol. 2005;34:166–71.
  • 3. Islam MN, Cohen DM, Celestina LJ, et al. Rhinocerebral zygomycosis: An increasingly frequent challenge: Update and favorable outcomes in two cases. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2007;104:28–34.
  • 4. Chakrabarti A, Denning DW, Ferguson BJ, et al. Laryngoscope. Current medical mycology; Fungal rhinosinusitis: a categorization and definitional schema addressing current controversies; 2009;119:1809–18.
  • 5. Spellberg B. Mucormycosis pathogenesis: beyond rhizopus. Virulence. 2017;8:1481–82.
  • 6. Hershey BL, Roth TC. Orbital infections. Semin Ultrasound CT MR 1997; 18: 448-59.
  • 7. Reynolds DJ, Kodsi SR, Rubin SE, Rodgers IR. Intracranial infection associated with preseptal and orbital cellulitis in the pediatric patient. J AAPOS 2003; 7: 413-17.
  • 8. Skiada A, Lass-Floerl C, Klimko N, et al. Challenges in the diagnosis and treatment of mucormycosis. Med Mycol. 2018;56:93–101.
  • 9. Kontoyiannis DP, Lewis RE. How I treat mucormycosis. Blood. 2011;118:1216–24.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-414X
  • Başlangıç: 1975
  • Yayıncı: Seyhan Miğal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Benign Mediastinal/Hiler Lenfadenopatilerde Etyoloji

Müge ERBAY, Tevfik ÖZLÜ, Yılmaz BÜLBÜL, Funda ÖZTUNA, Savaş ÖZSU, Celal TEKİNBAŞ

Fibromiyaljili Hastalarda D vitamini Düzeyi Hastalık Şiddeti ve Enflamatuar Göstergeler ile İlişkili midir?

Türkan TURGAY, Pınar GÜNEL KARADENİZ

Rosmarinik Asidin Cisplatine Karşı Antisitotoksik ve Antigenotoksik Etkisinin A549 ve Beas-2B Hücre Hatlarında Araştırılması

Özgür VATAN

Multipl Kranial Nöropati ile Prezente olan Rinoserebral Mukormikoz Olgusu

Fatma ŞİMŞEK, Nazım KIZILDAĞ, Hasan KARAMAN, Yunus Emre AKTAŞ

Gebe Kadınların Gebelikte Yoganın Faydaları Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri

Zeliha YURTSAL, Vasviye EROĞLU

Acil Serviste Kan Transfüzyonu Yapılan Hastaların Özellikleri

Yeşim İŞLER, Halil KAYA, Şükrü İŞLER, Melih YÜKSEL

Multipl Kranial Nöropatiyle Prezente Olan Rinoserebral Mukormikoz Olgusu

Hasan KARAMAN, Yunus Emre AKTAŞ, Fatma ŞİMŞEK, Nazım KIZILDAĞ

Laparoskopik Matür Kistik Teratom Eksizyonu Sonrası Kistin Büyüklüğü ile İçerdiği Farklı Mezodermal ve Ektodermal Doku Komponentleri Arasındaki İlişki

Adnan ORHAN, İşıl KASAPOĞLU, Şeyda ARIK, Fatma ÖZ ATALAY, Kemal ÖZERKAN, Bilge ÇETİNKAYA DEMİR, Hamza Furkan ŞEN, Gürkan UNCU

Acil Servise Başvuran Hasta ve Yakınlarının Sosyokültürel ve Sosyoekonomik Düzeylerinin Ambulans Kullanımına Etkisinin Araştırılması

Yıldız Ulkat ONGUN, Vahide Aslıhan DURAK, Halil İbrahim ÇIKRIKLAR

Tip 2 Diyabetli Hastalarda Dapagliflozin Tedavisinin Trombosit Fonksiyonları ve İnflamasyon Üzerine Etkisi

Mehmet Ali EREN, Çiğdem CİNDOĞLU, Burcu DİKEÇ GÖKÇE, Ali GÖKÇE, Tevfik SABUNCU