AYDINLATMA, TERMAL KONFOR, KİŞİSEL GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMLERİ: TEKSTİL FABRİKALARI ÖRNEĞİ

İş Sağlığı ve Güvenliği terimlerinin risk faktörü ölçümleri ile tanımlanması şirketler için daha önemli hale gelmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili verilerinin toplanması, bazı sektörlerdeki koşulları değerlendirmek için ilk adımdır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş güvenliği açısından işverenin risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda özellikle fiziksel ve kimyasal risk etmenlerinin ölçümü yapılmadan riskin değerlendirilmesini yapmak mümkün değildir. Dolayısı ile bir firmada öncelikli olarak ortam ölçüm çalışmaları yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada tekstil sektörleri seçilmiştir. Fiziksel risk etmenlerinin ölçümleri İstanbul’da bulunan iki adet tekstil firmasında yapılmıştır. Bu ölçümlerin sonuçları şirket bazında karşılaştırılmıştır. Sonuçlara dayanarak, şirketlere işyeri ortamı için iyileştirme önerileri sunulmuştur. İki tekstil firmasında toplam 14 aydınlatma ölçümü, 6 termal konfor ölçümü ve 6 kişisel gürültü ölçümü gerçekleştirilmiştir. Tekstil şirketlerindeki ölçümler, bu firmaların çalışma ortamlarının yönetmeliklere ve standartlara uygun olduğunu göstermiştir. Fakat bazı değerler standartlarda istenen değerlere çok yakın çıkmıştır. Bu nedenle, bu sorunların giderilmesine yönelik önlemler ile ilgili öneriler sorumlu taraflara belirtilmiştir.

Lighting, Thermal Comfort, Personal Noise Measurements: Example Of Textile Factories

According to the Occupational Health and Safety Law No. 6331, the employer has to make a risk assessment in terms of occupational safety. In this context, it is not possible to evaluate the risk without measuring physical and chemical risk factors. Therefore, environment measurement studies should be carried out primarily in a company. Textile sector is selected in this study. Measurements of physical risk factors were made in two textile companies in Istanbul. The results of these measurements were compared on company basis. Based on the results, companies were presented with recommendations for improvement in the workplace environment. A total of 14 lighting measurements, 6 thermal comfort measurements and 6 personal noise measurements were carried out in two textile companies. Measurements in textile companies have shown that the working environments of these companies comply with regulations and standards. However, some values are very close to the desired values in standards. For this reason, recommendations regarding the measures to eliminate these problems have been given to the responsible parties. 

___

  • Altıntaş, E. (2008). Termal Konfor Duyarlılık Ölçeğine Göre İlköğretim Dersliklerinin Termal Konfor Açısından Değerlendirilmesi. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi; Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Bozkurt, M. İ. (2018). Halı İşletmelerinde Gürültü Maruziyet Analizi: Gaziantep Örneği. Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi; Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik. (2013). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130728-11.htm adresinden alındı
  • Dedeler, H. (2008). Bir İşletmede İşyeri Fiziksel Risk Etmenlerinin Çalışanların Sağlığına Olan Etkisinin Saptanması Ve Değerlendirilmesi. Edirne: Trakya Üniversitesi; Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Delta Ohm, (2019). Delta Ohm Cihazlar: Erişim Adresi: http://www.deltaohm.com/ver2012/index.php?main_page=product_info&products_id=80 (Erişim Tarihi: 14.02.2020)
  • Ege, F., Sümer, S. K., & Sabancı, A. (2003). Tekstil Fabrikalarında Gürültü Düzeyi ve Etkileri. Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 4(15).
  • Ergin, H. (2016). Hazır Giyim Mağazacılık Sektöründe İşKazaları ve Çözüm Önerileri: Örnek Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu. (2012, Haziran 30). Resmi Gazete (Sayı No:28339 (Mükerrer)), Erişim Adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6331.pdf (Erişim Tarihi: 25.02.2020)
  • Konuklar, B. (2016). Dokuma Fabrikalarında Çalışanların Gürültü Maruziyetlerinin İncelenmesi, Uzmanlık Tezi, ÇSGB, Ankara.
  • Öz, İ. O. (2019). Tekstil Sektöründe Termal Konfor, Aydınlatma, Gürültü Ölçümleri Ve Alınacak Önlemlerin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • Öz, İ. O., Korcan, S. E., & Bulduk, İ. (2018, Aralık). Tekstil Sektöründe Termal Konfor Ölçümleri ve Alınacak Önlemlerin Değerlendirilmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, 21-34.
  • Özel, E. (2006). Ergonomik Açıdan Gürültü Problemi Ve Kütahya İlinde İşletmeler (Tekstil) Düzeyinde Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Özüm, F. S. (2014). Kumaş Boyama Ve Apre Sanayisinde İş Güvenlı̇ğı̇ Önlemlerı̇ Ve Rı̇sk Değerlendı̇rmesı, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ.
  • TS 2607 ISO 1999 . (2005). Akustik - İş Yerinde Maruz Kalınan Gürültünün Tayini ve Bu Gürültünün Sebep Olduğu İşitme Kaybının Tahmini, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • TS EN 12464-1 . (2013). Işık ve Aydınlatma - Çalışma Yerlerinin Aydınlatılması - Bölüm 1: Kapalı Çalışma Alanları, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • TS EN 27243 . (2002). Sıcak Ortamlar - WBGT (Yaş - Hazne Küre Sıcaklığı) İndeksine Göre Isının Çalışan Üzerindeki Baskısının Tahmini, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • TS EN ISO 7730. (2006). Orta Dereceli Termal Ortamlar - PMV ve PPD İndislerinin Tayini Termal Rahatlık İçin Şartların Belirlenmesi, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara.
  • Yiğitalp Rençber, S. (2019). Bir Tekstil Fabrikasında Çalışan İşçilerin İş Sağlığı Ve Güvenliği Konusundaki Bilgi Düzeyleri Ve Sağlık Risklerinin Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır.
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-4147
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ > MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ