The ideal Turkish youth and teacher in Mehmet Akif Ersoy's poems

Mehmet Akif Ersoy, sanatını toplumun hizmetine adamış, içinde yaşadığı toplumu her anlamda eğitmeye çalışmış bir şair ve yol göstericidir. Sanatta gerçekçi olmayı ve topluma faydayı hedefleyen şair, her eserinde farklı bir konuya değinmiştir. Bu konu çeşitliliği içinde şairin eserlerinde değişmeyen şey ise okuyucusuna gönderdiği ince mesajlardır. Sosyal konulara bu kadar duyarlı bir şairin toplumun temeli sayılabilecek gençler ve onların yetiştiricisi öğretmenler üzerinde durması kaçınılmazdır. Mehmet Akif, şiirlerinde bir yandan gençliğin içinde bulunduğu durumu anlatırken diğer yandan özlediği Türk gencinin vasıflarını şiirlerine yerleştirerek günümüz gençliğine yol göstermiştir. Şair, bir yandan şiirine olumsuz öğretmenin vasıflarını yerleştirirken diğer yandan ideal öğretmenin özelliklerini işaret etmektedir. Kendisi de öğretmenlik yapmış olan Mehmet Akif’in gençliğe ve öğretmenlere dair görüşleri günümüze ve geleceğe ışık tutacak niteliktedir

Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinde İdeal Türk genci ve öğretmen

Mehmet Akif Ersoy is a poet and an intellectual who dedicated his literary works to public and tried to educate them by all means. Aiming at realism in art and usefulness to society, the poet touched upon a different subject matter in his every work of art. Within the variety of subject matters, the only invariable thing in his works is the messages he gives to his readers. It is inevitable for a poet, so sensitive on social matters, to emphasize youth, who is considered as the leading part of the society, and teachers who educate them. Mehmet Akif, as he described the state of the youth on one hand and indicated the qualities of a youth he longed for on the other in his poems, conducted the contemporary youth. The poet, not only indicates the qualities of an ideal teacher, but also disposes the unfavorable qualities of a teacher in his poems. Having been a teacher himself, the views of Mehmet Akif on youth and teachers, are of high-quality to shed light on present and future.

___

  • ABDULKADIROĞLU, Abdulkerim-Abdulkadiroğlu, Nuran, (1987) Mehmed Akif Ersoy’un Makaleleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • AKTAŞ, Şerif, (2007) “Mehmet Akif ve İnsan”, Karakter Abidesi ve Bir Çığlık Olarak Mehmet Akif, Hece Dergisi Özel Sayısı, Öncü Basımevi, Ankara.
  • ENGİNÜN, İnci, (2001) “Mehmed Akif’in Şiiri”, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • ENGİNÜN, İnci, (2006) Yeni Türk Edebiyatı Tanzimat’tan Cumhuriyet’e, Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • ERİŞİRGİL, Mehmet Emin, (1986) İslâmcı Bir Şairin Romanı, Haz: Aykut Kazancıgil, Cem Alpar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,Ankara.
  • ERSOY, Mehmed Akif, (1975) Safahat, Hazırlayan: Ertuğrul Düzdağ, İnkılap ve Aka Yayınları, 10. Baskı, İstanbul.
  • KAPLAN, Mehmet, (1987) “Mehmed Akif’e Göre İlim ve Din”, Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar 2, Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • KAPLAN, Sadettin, (2005) 20. Yüzyıl Türk Şiirinde Beş Şair, Saka Yayınları, İstanbul.
  • MALKOÇ ÖZTÜRKMEN, Neriman, (1969) Mehmet Akif ve Dünyası, Altınok Matbaası, Ankara.
  • ÖZER, Ali, (1986) “Mehmet Akif’in Eğitim Görüşleri”, Ölümünün 50. Yılında Mehmet Akif Ersoy, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul.