Mythology and Conflict Resolution in Africa: The Political and Legal Imperatives

Çağdaş Afrika ulus-devletlerinin, gelişimlerini engelleyecek derecede güçleştiren farklı karakterlerde pek çok çatışmalarla yüz yüze oldukları kuşkusuz doğrudur. Söz konusu çatışmalara ilişkin önerilen yaklaşımların -iki taraflı ya da çok taraflı da olsa- kısmen başarılı oldukları da bir o kadar doğrudur. Bu nedenledir ki daha farklı yaklaşımlara, özellikle de, mitoloji gibi geleneksel kültürlerin işaret ettikleri yaklaşımlara bakma gereği ortaya çıkmaktadır. Bir kriz yönetimi ve çözüm önerisi olarak mitoloji, Ibadan Üniversitesi hocalarından olan Duro Adeleke tarafından, Journal of Asian and African Studies, 39 (3), 2004: 179- 191’de yayımlanmış olan “Lessons from Yoruba Mitology” başlıklı çalışmasında tekrar gündeme getirilmektedir. Çalışmamızın problematiği, her ne kadar mitler krizlerin aşılmasında gerçekçi bir yaklaşım sunsalar da, mitolojik yaklaşım, hangi toplumda olursa olsun, ne savunucuları ne de karşıtları açısından nesnel bir dayanağı olmamasından dolayı, ancak ve ancak normatif düzlemde işlerliği olmasından dolayı sınırlı kalmaktadır. Bizim önerimiz, mitolojik yaklaşımın, krizlerin aşılmasına yönelik getirdiği önerilerin daha ömürlü olması için siyasal ve hukuksal çerçevelere oturtularak tamamlanması ve güçlendirilmesidir. İnsanın ve sosyal düzenin gelişimi amacıyla söz konusu çatışmaların giderilmesi, soruna adalet ve eşitlik gibi hümaniter ve demokratik değerler açısından yaklaşmakla da gerçekleştirilebilir.

Afrika'da Çatışmaların Çözümü ve Mitoloji: Politik ve Hukuksal Gereklilikler

There is no doubt that contemporary African nation-states are embroiled in conflicts of multi-various nature, which have made development a daunting task. It is equally not less true that contemporary approaches at conflict resolution – whether bilateral or multilateral – have also succeeded partially. Hence, there is the need to look at other approaches, particularly that stipulated by traditional cultures, such as mythology. Mythology as an approach to conflict management and resolution has been re-emphasized by Duro Adeleke, a senior colleague at the University of Ibadan, in his article, “Lessons from Yoruba Mythology”, Journal of Asian And African Studies, 39(3), 2004:179-191. The focus of our paper is that even though myths provide a veritable approach at resolving conflicts, this approach is still limited as it can only operate at a normative level because it carries little or no sanction for defaulters and offenders in any social system. Our recommendation is that the mythological approach needs to be fortified and complemented with an adequate political and legal framework to make the resolution of conflict long lasting. The resolution of conflict, which has at its goals human development and social order, can also be realized if our system of conflict resolution is predicated on humanitarian and democratic values such as justice and equality.

___

  • Adeleke, Duro A. (2004), “Lessons from Yoruba mythology”, Journal of Asian And African Studies, 39(3): 179-191.
  • Bodunrin, P.O. (July, 1987), “Human Rights, Democracy and Africa”, African Philosophical Inquiry, Vol. I, No.2: 187 - 194.
  • Douglas, Mary (1991), Implicit Meanings: Essays in Anthropology, London: Routledge.
  • Frolov, I. (ed.), (1980), Dictionary of Philosophy, Moscow: Progress Publishers.
  • Idowu, E.B. (1976), African Traditional Religion, London: SCM Press.
  • Irele, Dipo (1998), “African Philosophy and Mythology”, Journal of Philosophy and Development, Vol.4, Nos. 1 & 2: 102-110.
  • Kalu, K.A. (March, 2005), “Echoes of Instability: Implications for State, Society and Democratic Consolidation in Nigeria”, The Constitution: A Journal of Constitutional Development, Vol.5, No.1: 1-36.
  • Kirkpatrick, E.M. (ed.), (1983), Chambers 20th Century Dictionary, Edinburgh: W & K Chambers Ltd.
  • Madu, R.O. (1996), African Symbols, Proverbs And Myths: the Hermeneutics of Destiny, New York: Peterlang.
  • Nersesyants, V.S. (1986), Political Thought of Ancient Greece, Moscow: Progress Publishers.
  • Oladipo, Olusegun (2002), “Rethinking Yoruba World-view and Ideals of Life” in O. Oladipo (ed.), The Third Way in African Philosophy: Essays in honour of Kwasi Wiredu, Ibadan: Hope Publications: 155- 167.
  • Toulmin, Stephen (Summer, 1988), “The Recovery of Practical Philosophy”, The American Scholar: 337-352.