Koeppen'in "Das Treibhaus" Romanı Örneğinde Savaş Sonrası Alman Edebiyatında "Politik Roman"

Avrupa ulusları ortak kültürel değerlere ve kökenlere sahip oldukları için, ortak bir sanat anlayışı geliştirebilmişlerdir. Bununla beraber her ulusun farklı karakterlere sahip olması ve uluslara özgü sosyal, ekonomik ve politik gelişmelerin boyutlarının benzer olmayışı, etkisini roman gibi yazınsal türlerde de göstermiş ve ortaya farklılıklar çıkmıştır. Bu farklılıklar, kendisini İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman politik romanında daha da çok gösterir.Politik ağırlıklı Alman romanları arasında ise Wolfgang Koeppen'in "Das Treibhaus" romanının farklı bir yeri vardır. Çünkü Koeppen bu eserinde savaş sonrası politik roman geleneğini sürdürmekle beraber, hiçbir geleneğe bağlı kalmamış, gerek ele aldığı siyasal sorunlar ve gerekse onların sanatsal boyutu bakımından vatandaşlarından farklı bir çizgi takip ederek, Alman politik romanını dünya edebiyatıyla bütünleştirmiştir. Bu çalışma, Savaş Sonrası Alman Romanı içinde Koeppen'in "Das Treibhaus" romanı örneğinde görülen bu farklı olguyu çeşitli düzlemlerde incelemeyi amaçlamaktadır. Konu politik roman olduğu için, çalışmada "Dış dünyaya ve Topluma Dönük Edebiyat Eleştirisi" yöntemiyle dönemin sosyal ve politik gerçekleri ve ayrıca Koeppen'in politik edebiyata yaklaşımı saptanmaya çalışıldı.

Political Novel in the Post-War German Literature in the Sample of Koeppen's Das Treibhaus

As known, the roots of the cultures of the European nations trace back to the Greek-Roman and Christian basic values. Besides, there are also different factors, which played important role with the emergence of a common European art and literature. Since they have lived for centuries in a common geographical area together, they had very close relations in history within all ranges of life Thus, it caused a common view of art to emerge. However, the literary works reflect the viewpoint of that the time in which they are written. Therefore, German political novel is affected by the political developments in the country after the second World War. In this new literary period the writers tried to bring about the socio-political issues. Particularly, novel, as a genre, came to be based on socio-political issues. Wolfgang Koeppen's novel "Das Treibhaus" is one of the best examples of that time. This study aims to show the developments in the political novel in terms of characters in the novel, Koeppen's political view and the novel itself.

___

ANDRE,G. (2000). Roman Yazınsal Tür Değildir. İçinde: Dört mevsim Dergisi. Sayı 11 Mayıs. Ankara: Bilkent Üni. Yayınlan.

BUCHHOLZ, H. (1982). Einige Wahrheit über Wolfgang Koeppens Romantrilogie. Frankfurt am Main.

CHRISTIAN, L. (1976). Schreiben als Zustand. Ein Gespraech mit Wolfgang Koeppen.. In: Über Wolfgang.

GREINER, U. (1976) Koeppen (Hrsg). Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag.

ECEVİT, Y. (1992). Kurmaca Bir Dünyadan. Ankara: Gündoğan Yayınları.

EYIGÜN, S. (2003) 'Kitle Yazını' İçinde Kari May'ın Roman Kahramanları veya Modern Çağın Don Kişotlan. (Edebiyat Didaktiği ve Sosyolojisi Açısından Eleştirel Bir Yorum) Fırat Üniversitesi. Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı. 1 Temmuz / 2003 Elazığ. F.Ü. Yayınları., s. 91-115.

KOCH, K.P. (1980) Über Moderne Literatür, Frankfurt am Main.

KOEPPEN, W. (1972). "Das Treibhaus" Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag.