BURSA MERKEZ BELEDİYELERİ BÜNYESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN MÜZİK VE ÇALGI EĞİTİMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Bu araştırma; Bursa Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri bünyesinde müzik ve çalgı eğitimi faaliyetlerinin uygulamadaki durumunu tespit ederek belirlenen problemlere ve iyileştirilmesine yönelik öneriler getirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada önce Bursa merkez belediyelerinde yapılan müzik ve çalgı eğitimi faaliyetlerinin geçmişi ve günümüze ait uygulamaları kısaca tanıtılmıştır. Daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi ve üç merkez ilçe belediyesi bünyesinde gerçekleştirilen müzik ve çalgı eğitiminin etkinliğini tespit etmeye yönelik olarak görevli öğretmenlerden mevcut durumun ve olması gereken durumun tespitine yönelik görüşleri alınarak ortaya çıkan bulgular yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda söz konusu kurumlarda gerçekleştirilen müzik ve çalgı eğitiminde amaçların belirlenmediği, içeriğin öğretmenler tarafından bireysel olarak oluşturulduğu, uygulamaların eğitimin amacını gerçekleştirecek şekilde düzenlenmediği anlaşılmış, verilen eğitimin daha verimli hale getirilebilmesi için önerilerde bulunulmuştur.

Teachers’ Opinion on Music and Instrument Training in the Central Municipalities of Bursa

This research is carried out to define the conditions of the practices of music and ınstrument education given by the Bursa Metropolitan Municipality and Central Districts and making suggestions to define the problems and improvements. At this research, the applications of today and past music and ınstrument education are briefly introduced. The instructors are asked about the state of and actions to be taken. Then to determine the music and instrument education carried out by the Bursa Metropolitan Municipality and three Central Districts, the findings of these interviews and interpreted. According to the findings of this research it is understood that; the aims of the music and instrument education at these instrututiens are not defined, content is designed personality by the instructors. And the practices are not organized to carry out the arms of education and some suggestions are given to make the education more fruitful.

___

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı Orkestra Şube Müdürlüğü - Hakkımızda, http://orkestra.bursa.bel.tr/hakkimizda (Erişim Tarihi: 05.03.2019)

BUSMEK - Tarihçe, http:/busmek.bursa.bel.tr/kurumsal/tarihçesi (Erişim Tarihi: 28.03.2019)

Coşkun, Murat (2019). Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Merkez İlçe Belediyeleri Bünyesinde Gerçekleştirilen Müzik ve Çalgı Eğitiminin Etkinliği. Yüksek Lisans Tezi. Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi.

Gazimihal, Mahmut R. (1943). Bursa’da Musıkî. Bursa: Halkevi Yayınları.

Göğüş, İsmail M. (1985). Toplu Ses Eğitimi Programlarının Değerlendirilmesi - Müzik Eğitimi Bölümlerinde Bir İnceleme. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

OSMEK (Osmangazi Belediyesi Meslek Edindirme Kursları), http://osmek.osmangazi.bel.tr/ (Erişim Tarihi: 28.03.2019)

Tezcan, Mahmut (2011). Sanat Sosyolojisi - Giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.

TDK (Türk Dil Kurumu), http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=comgts&arama=gts&guid=TD K. GTS. (Erişim Tarihi: 06.04.2019)

Uçan, Ali (1994). Müzik Eğitimi: Temel Kavramlar- İlkelerYaklaşımlar. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

YIL-MEK (Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları), https://www.yildirim.bel.tr// (Erişim Tarihi: 28.03.2019)