Çocuk Resmi, İlkel Sanat ve 20. Yüzyılın Başındaki Öncü Sanat Anlayışları Arasındaki İlişki

20. yüzyılın başında bilim ve hayatın bir çok alanında olduğu gibi sanat alanında da kökten değişimler yaşanmaya başlamıştır. Sanatta” İzlenimcilik’le” başlayan değişim hareketi “İzlenimcilik Sonrası Hareket’le” hız, “Kübizm” ile de kimlik kazanarak yoluna devam etmiştir. Bu süreçte Gauguin, Klee ve Picasso gibi “Avan-Garde” (öncü) sanatçıların geleneksel anlatımdan uzaklaşarak doğaçlama yaklaşımlara yöneldikleri görülmektedir. 20. yüzyılın başında bir çok yenilikçi sanatçının teknolojik gelişmelerle birlikte ortaya çıkan son derece gürültülü, karmaşık, makineleşmiş ve hızlı bir yaşam tarzına tepki olarak sadeliğe doğru bir arayışa girdikleri düşünülmektedir. Bu bağlamda bazı erken dönem modern sanatçıların “hareket noktası” ya da “uyarım” olarak ilkel sanat ve çocuk resminden esinlendikleri söylenebilir. Bu durumun en olası nedeni aradıkları yalınlığın hem çocuk hem de ilkel sanatın temel anlatım özellikleri olmasına dayandırılmaktadır. Ayrıca ilkel sanatın çocuk resmi ile örtüşen “özgünlük”, “duygu yoğunluğu”, “doğrudanlık”, “anlam tasarrufu, “sembolik anlatım” ve “canlılık” gibi özellikleri yenilikçi sanatçıların da dünyayı görme ve ifade etme mantığının temelini oluşturması her üç olgunun etkileşim içinde olduğu düşüncesini destekler görünmektedir. Bu çalışmada konu ilgili literatürün taranması ile elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi ile ulaşılan bulgular çocuk sanatı, ilkel sanat ve 20. yüzyılın başlarındaki yenilikçi sanat anlayışı arasındaki olası etkileşimi farklı yanlarıyla açıklama doğrultusunda her üç olgunun ifade ve biçim özellikleri karşılaştırılarak tartışılacaktır.

Relation Between Children's Art, Primitive Art and Avan-Garde Understanding in Early Period of 20. Century

Field of fine arts started to change as well as field of scientific and lifestyle of peoples in early period of 20. centruy. Reform movement started with Imressionism gained speed with Post-Impressionism then contiuned with Cubism getting a identity. A number of Avan-Garde artists such as Gauguin Klee and Picasso abandoned from their conventional artistic expression and tended to direct and spontaneus approachings in their process of artistic production. According to some researcher many Avan-Garde artists looked for simplicity and directness as a reaction toward more complicted, mechanized and very fast lifestyle arised from tecnological developments in 20. century. For that reason it is possible to suggest some Avan-Garde artsits to be inspired of children’s art and primitive art as a stimulation and motion point. It is possible to make a statement that simplicity and directness are shared features for each children’s art and primitive art. Also children’s art and primitive art have same qualities such as orginality, feeling density, directliness, economy in meaning, symbolic expression and liveliness and these qualities become essential basis for expression methods of many Avan-Garde artists in early period of 20. century too. Mentioned above some evidences have been strengthening the thesis of interaction between three fevents. Results that it provided from handled data will be discussed in terms of explaining interaction between children’s art, primitive art Avan-Garde understanding in art as comparing formal and informal qualities of each events have in early period of 20 century

___

  • Adam, L., “Primitive Art”, London: Cassel & Co., 1963, s.33.
  • Aman, P., “Paul Gauguin”, San Diego, CA: Padre Publishers, 1990.
  • Clifford, J. “The Predicament of Culture: Twentieth century etnography, literature and art”, Cambridge Mass: Harvard University Press, 1988.
  • Engel, Brenda, S., “Considering Children’s Art: Why and How to value Their Works”, Washington: NAEYC, D.C., 1995.
  • Fineberg, J., “The Innocent Eye: Children’s and Modern Artist”, Art News 94, (10), 1997, s. 46, s.56, s.125.
  • Goodrow, G.A., “Picasso and Children: His and Others”, Art News 94 (10), 1995, s.67.
  • Hiller, S., “The myth of primitivism: Perspecives on Art”, London, Routledge, 1991, s.2.
  • Klee, P., “The Diaries of Paul Klee 1998 – 1918”, University of Califarnia, Berkeley, 1964, s.147-151.
  • Miesel, V. (Ed), “Voices of German Expressionism”, New Jersey: Prentice Hall, 1970, s.34.
  • Ries, M., “The Hudson River Museum Bulletin”, 1962.
  • Robbinson, M.,” Henri Matisse: Working with Shapes”, Scholastic Art, Vol. 27, No.3, s. 6-7.
  • Rubin, William (Ed) “Primitivism in 20th Century Art.” Vol. 1. Museum of Modern Art, New York. 1984. s.2.)
  • Winner, Ellen, “Invented Worlds: The Psychologhy of the Arts”, Cambridge, MA, University Press, 1982.