Bilimsel Yayınları Takip Eden ve Teknoloji Kullanan İlköğretim Öğrencilerinin Fen Dersinde Öğrendiklerini Günlük Yaşamla İlişkilendirme Düzeyleri Bakımından Karşılaştırılması

Bu araştırmada, bilimsel içerikli yayınları takip eden ve teknoloji kullanan öğrenciler ile kullanmayanlar arasında, Fen Bilgisi dersinde öğrendiklerini günlük yaşamla ilişkilendirme düzeyleri bakımından fark olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Bursa ili Osmangazi İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 6 ilköğretim okulundan seçilen 357 (190 erkek/ 167 kız) 6. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bilgileri günlük yaşamla ilişkilendirme düzeyini tespit etmek için iki ölçek ile olgusal maddelerin yer aldığı bir anket kullanılmıştır. Veriler, betimsel istatistik ve t- testi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak bilimsel içerikli dergi, gazete okuyan ve televizyon programı seyredenler ile bilgisayara sahip olanların, bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirme düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir

Bilimsel Yayınları Takip Eden ve Teknoloji Kullanan İlköğretim Öğrencilerinin Fen Dersinde Öğrendiklerini Günlük Yaşamla İlişkilendirme Düzeyleri Bakımından Karşılaştırılması

Keywords:

-,

___

  • Arın, D. ve Deveci, H. 2008. Sosyal Bilgiler Dersinde Güncel Olayların Kullanımının Öğrenci Başarısına Ve Hatırda Tutma Düzeyine Etkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(26): 170-185.
  • Aydın, A. 2000. Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Baran Ş., Doğan S. ve Yalçın M. 2002. Üniversite Biyoloji Öğrencilerinin Öğrenimleri Sırasında Edindikleri Bilgileri Günlük Hayatla İlişkilendirme Düzeyleri. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1):89-96.
  • Ersoy,A ve Anagün, Ş. 2009. Sınıf Öğretmenlerinin Fen Ve Teknoloji Dersi Ödev Sürecine İlişkin Görüşleri. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen Ve Matematik Dergisi, 3(1): 58-79.
  • Cajas, F. 1999. Public understanding of science: Using technology to enhance school science in everyday life. International Journal of Science Education, 21(7): 765-773.
  • Campbell, B., Lubben, F. 2000. Learning Science Through Contexts: Helping Pupils Make Sense of Everyday Situations. International Journal of Science Education, 22(3):239-252.
  • Demirkaya-Gedik, H. 2008. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Güncel Olaylar. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Doğan, S., Kıvrak. ve Baran, Ş. 2004. Lise Öğrencilerinin Biyoloji Derslerinde Edindikleri Bilgileri Günlük Hayatla İlişkilendirme Düzeyleri. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1):57-63.
  • Enginar, İ., Saka, A. ve Ertuğrul, S. 2002. Lise 2 Öğrencilerinin Biyoloji Derslerinde Kazandıkları Bilgileri Güncel Olaylarla İlişkilendirebilme Düzeyleri. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Ankara. 24 Eylül 2007, http://www.fedu.metu.edu.tr/ufbmek- 5/b_kitabi/b_kitabi.htm#.
  • Gürses, A., Akrabaoğlu, F., Açıkyıldız, M., Bayrak, R., Yalçın, M. ve Doğar, Ç. 2004. Orta Öğretimde Bazı Kimya Kavramlarının Günlük Hayatla İlişkilendirilebilme Düzeylerinin Belirlenmesi. XII. Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiriler Cilt IV, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, ss:2173-2197.
  • İlkörücü Göçmençelebi, Ş. 2007. İlköğretim Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersinde Verilen Biyoloji Bilgilerini Kullanma ve Günlük Yaşamla İlişkilendirme Düzeyleri. Yayınlanmamış Doktora tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Jarman, R. ve Mclune, B. 2001. “Use The News: A Study of Secondary Teachers’ Use of Newspapers in The Science Classroom”. Journal of Biological Education 35(2): 69-74.
  • Karagölge, Z. ve Ceyhun İ. 2002. Öğrencilerin Bazı Kimyasal Kavramları Günlük Hayatta Kullanma Becerilerinin Tespiti. Kastamonu Eğitim Dergisi, 10(2):287-290, Ekim.
  • Kıncal, R. Y., Ulutaş, M. 2009. İlköğretim 8. Sınıf Bilgisayar Dersi Amaçlarının Gerçekleşme Düzeyinin Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22(1):293-312.
  • Milli Eğitim Bakanlığı 2000. Fen Bilgisi Dersi (4., 5., 6., 7., 8. sınıf) Öğretim Programı. Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi, Kasım 2000- 2518.
  • Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı. 2005. Fen Ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı Ve Kılavuzu (6-7-8. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Özden, Y. 2003. Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Özmen, H. 2003. Kimya Öğretmen Adaylarının Asit ve Baz Kavramlarıyla İlgili Bilgilerini Günlük Olaylarla İlişkilendirebilme Düzeyleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, 11(2):317-324.
  • Pınarbaşı, T., Doymuş, K., Canpolat, N. ve Bayrakçeken, S. 1998. Üniversite Kimya Bölümü Öğrencilerinin Bilgilerini Günlük Hayatla İlişkilendirebilme Düzeyleri. III. Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, Trabzon, s:268-271.
  • Senemoğlu, N. 1998. Gelişim ve Öğretme: Kuramdan Uygulamaya. Süleyman Demirel Üniversitesi, Burdur Eğitim Fakültesi.
  • Talu, R. 1957. İlkokullarda Gazete Ve Uygulanmış Duvar Gazeteleri. İstanbul: Öğretmen Kitapları: 63.
  • Taşdemir, A., Demirbaş, M. 2010. İlköğretim Öğrencilerinin Fen Ve Teknoloji Dersinde Gördükleri Konulardaki Kavramları Günlük Yaşamla İlişkilendirebilme Düzeyleri. Uluslar arası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1).
  • Topses, G. 1997. Eğitim Psikolojisi: Kuramlar, Gelişim, Öğrenme, Öğretme,
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gevşek Yapılı Sistemler Olarak İlköğretim Okullarında Karar Verme, Liderlik ve Çatışma: Nitel Bir Araştırma

Burhanettin DÖNMEZ, Celal Teyyar UĞURLU, Melike CÖMERT

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayarın Yabancı Dil Öğretim ve Öğreniminde Kullanımı Hakkındaki Görüşleri

Muhammet DEMİRBİLEK, Zeliha YÜCEL

Fen ve Teknoloji Öğretiminde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrenci Tutumuna Etkileri Üzerine Bir Çalışma

Sema Nur GÜNGÖR, Muhlis ÖZKAN

İlköğretimde Akran Zorbalığı

İbrahim ÇANKAYA

Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına Dayalı Hazırlanan Çalışma Yaprağının Öğrenci Başarısına Etkisi (Pilot Uygulama)

Selami YEŞİLYURT, Şeyda GÜL

La compréhension écrite en langue étrangère et l’apprentissage coopératif 1

Zühre GÜNGÖR YILMAZ

Bilimsel Yayınları Takip Eden ve Teknoloji Kullanan İlköğretim Öğrencilerinin Fen Dersinde Öğrendiklerini Günlük Yaşamla İlişkilendirme Düzeyleri Bakımından Karşılaştırılması

Şirin İLKÖRÜCÜ GÖÇMENÇELEBİ, Muhlis ÖZKAN

Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü Öğretmen Adaylarının Biyoloji Konularındaki Akademik Başarılarına Etkisi

Dilek ZEREN ÖZER, Muhlis ÖZKAN

İlk okuma-yazma süreci için önemli bir beceri: fonolojik farkındalık

Özge ERDOĞAN

Web Tasarımlı Bir Fen ve Teknoloji Materyalinin Geliştirilmesi, Uygulanması ve Değerlendirilmesi

Erol TAŞ, Salih ÇEPNİ