Sağlık Kurumlarında Tedarik Zinciri Yönetimi Kapsamında Stok Yönetiminin İncelenmesi: Bir Alan Araştırması

Tedarik zinciri, ürün ve hizmet üretimi için ihtiyaç duyulan tüm girdilerin organize edildiği bir ağdır. Sağlık işletmelerinin sundukları hizmet kalitesini standardize etmeleri için bu ağı etkin kullanmaları gerekir. Bu halkaların etkili organize edilememesi ise istenilen sonuçlara ulaşmayı engelleyecek ya da daha hayati sorunlar doğurabilecektir. Sağlık sektöründe kullanılan girdiler çoğu zaman çok pahalıdır ve kalite bakımından çok dikkatli bir takibe muhtaçtır. Yine bu sektörde kullanılan mal ve hizmetlerin bir kısmı piyasa şartlarında hemen bulunamayabilen malzemelerdir. Özellikle spesifik konularda yurt ya da kıta çapında bazı malzemelerin üretimi çok sınırlı olabilmektedir, hatta bazı malzemeler için tek bir tedarikçi bulunmaktadır. Yine bu malzemelerin kullanılması yasa ve yönetmeliklerle sınırlandırılmıştır. Örneğin, bazı sertifikalar, kalibrasyonlar gerekli olabilmektedir, özel takip altında kullanılması gerekebilmekte ya da özel depolarda, özel şartlar altında stoklanması istenebilmektedir.Yasa ve yönetmeliklerle kullanım ve saklanma şartları düzenlenmiş olan malzemelerin mevcudu dikkatli bir şekilde ve sürdürülebilir metotla takip altında bulundurulmalıdır. Bu takip için pek çok yöntem ABC, VED vd. bulunmaktadır. Aynı zamanda işletmenin önemli bilanço kalemlerinden biriolan stok mevcudunu güncel ve gerçekçi bir şekilde değerleyebileceğimiz yöntemlere ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunun için de geliştirilmiş Has Maliyet, Piyasa Fiyatı vd. yöntemler bulunmaktadır.Bu çalışmayı yapmaktaki amacımız, sağlık kurumlarının stok yönetimi politikalarını, karşılaştıkları güçlükleri ve çözümleri araştırmaktır. Bunun için sağlık kurumları yöneticileriyle yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile görüşülmüştür. Görüşmeler sonucu kod, kategori ve frekanslar çıkarılıp, yorumlanmıştır

Sağlık Kurumlarında Tedarik Zinciri Yönetimi Kapsamında Stok Yönetiminin İncelenmesi: Bir Alan Araştırması

Supply chain is a network in which all the inputs needed for the production of the products and services are organized. Healthcare companies are in need to use this network effectively to standardize the quality of the service they offer. Failure to organize these rings effectively will prevent achieving the desired results or create more vital problems. The inputs used in the healthcare field are often very expensive and need very careful monitoring in terms of quality. Again, some of the goods and services used in this field are materials that cannot be found immediately under market conditions. Especially in specific subjects, the production of some materials across the country or continent may be very limited; even, there is a single supplier for some materials. The availability of materials, whose conditions of use and retention have been regulated by laws and regulations, must be carefully followed by a sustainable method. There are many methods ABC and VED for this monitoring

___

  • Ağırbaş, İsmail. (2013). Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Finansal Analiz ve Denetim, Eskişehir, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2863.
  • Aydın, Cemil. (2004). Hastane İşletmelerinde Stok Yönetimi ve Bir Örnek Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi.
  • Aydın, Derya. (2006). Sağlık İşletmelerinde Stoklarla İlgili İç Kontrol Sistemlerinin İncelenmesi; Gazi Üniversitesi Açık Arşiv.
  • Aydın, Sonay Zeki. (2005). Tedarik Zinciri Yönetiminde Stratejik İttifak Olarak Üçüncü Parti Lojistik, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Bağcı, Hasan. (2005). Hastanelerde Stok Yönetimi Uygulama Esasları ve Bir Model Araştırması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi.
  • Başyazıcı, Burhan Bilge. (2010). Stok Yönetimi ve Stratejik Satınalma, Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi.
  • Bayar, İlkay. (2008). Kamu Hastanelerinde Tedarik Zinciri Yönetimi ve Örnek Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Bolat, Alperen. (2014). Kamu Kurumlarında Satın Alma Sürecinde Malzeme Yönetimi ve Tedarik Zinciri, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi.
  • Burns, L. R. (2002). The Healthcare Value Chains. Producers, Purchasers and Providers. San Francisco, s. Jossey Bass, A Wiley Company Print.
  • Büker, Semih. (2014). Aşıkoğlu Rıza, Sevil Güven; Finansal Yönetim, Sözkesen Matbaacılık.
  • Center for Innovation in Healthcare Logistics. (2011). The state of healthcare logistic: cost and quality improvement opportunities.
  • Chen D. Preston and D. Xia W. (2013). Enhancing hospital supply chain performance: A relational view and empiricial test, Journal of Operations Management.
  • Chopra S. and Meindl P. (2005). Supply Chain Management: Strategy, Planning, and Operation, 6e.
  • Demir, M. Hulusi ve Gümüşoğlu, Şevkinaz, (2009), Üretim Yönetimi, Beta Basım Yayım.
  • DeScioli, D. T. (2005). Differentiating the Hospital Supply Chain For Enhanced Performance. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi), New Jersey s. Massachusetts Institute of Technology.
  • Devnani M, Gupta Ak and Nigah R. (2010). ABC and VED analysis of the pharmacy store of a tertiary care teaching, research and referral healthcare institute of India, J. Young Pharmacists.
  • Dönmez, Filiz. (2012). Kamu Hastanelerinde Tedarik Zinciri Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi.
  • F. Robert Jacobs and Richard B. Chase. (2011). Operations and Supply Chain Management.
  • Gupta, R.C., Gupta, K.K.C., Jain, B.R.B. and Garg, R.K.M. (2010). “ABC and VED Analysis in Medical Stores inventory Control”, Medical Journal Armed Forces India.
  • H., Landry, S. and Beaulieu, M. (2002). “Hybrid stockless s. A case study s. Lessons for health-care supply chain integration”. McGraw-Hill Higher Education.Rivard-Royer, International Journal of Operations and Production Management.
  • Kaptanoğlu, Ayşegül Yıldırım. (2013). Sağlık İşletmelerinde Depo,Stok ve Envanter Yönetimi, Beşir Kitabevi.
  • Karagöz, Fırat ve Yıldız, Selami. (2015). Hastane İşletmelerinde Stok Yönetimi için ABC ve VED Analizlerinin Uygulanması, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi.
  • Karayalçın, İ. İlhami. (1986). Endüstri Mühendisliği ve Üretim Yönetimi El Kitabı, 2.Cilt, İstanbul, Çağlayan Basımevi.
  • Keskin, Zeynur. (2007). Hastane İşletmelerinde Stok Maliyeti ve Optimum Stok Bulundurma Açısından incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi.