HEYKEL DÖKÜMÜNDE MUM YOK ETME TEKNİĞİ’NE GELENEKSEL ve SAYISAL YAKLAŞIMLAR

Bilgisayar destekli tasarım, büyük bir hızla gelişen modelleme programları ve buna paralel olarak yeni materyallerle sayısal ortamda tasarlanan tasarımların gerçek dünyada basılabilmesi, yaşama geçirilmesi heykel sanatında yeni olanaklar sağlamaktadır. Bu olanakları kullanan sanatçılar tarafından üretilen eserlerin büyük ölçeklerde, yeni teknolojilerle uygulanmasına olanak sağlayan endüstriyel donanımlara sahip işletmelerin sayısı da hızla artmaktadır. Heykel alanında özellikle döküm çalışmaların ortaya konmasına yönelik yollardan birisi olan “mum yok etme tekniği” de geleneksel olarak heykel sanatında yüzyıllardır belirli standartlarda uygulanagelen bir yöntemdir. Bu çalışmada, 2020 yılında Pekin’de, “mum yok etme tekniği”nin sayısal teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen güncel bir örneğine ilişkin üretim aşamaları ve bu yöntemin geleneksel yöntem ile karşılaştırılması değerlendirilmiştir.

___

  • Akçadoğan, I. İ. (2006). Temel Sanat Eğitimi ve Dijital Ortam. Epsilon Yayıncılık.
  • Langland, T. (1999). From Clay to Bronze: A studio Guide to Figurative Sculpture. Watson-Guptill Publications.
  • Sönmez, S., Kesen, U. ve Dalgıç, C. (2018). 3 Boyutlu Yazıcılar. 6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu. İstanbul Üniversitesi.
  • Rossignac Jarek, R. ve Requicha, A. A. G. (1999). Solid Modeling. J. Webster (Ed.) Encyclopedia of Electrical and Electronics Engineering içinde. John Wiley&Sons.
  • Tunalı, İ. (2004). Tasarım Felsefesine Giriş. Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları.
  • Ünsal, Ö. (2010). Teknoloji ve Sanatın Buluşması: Digital Art. http://lebriz.com/pages/lsd.aspx?lang=TR§ionID=0&articleID=825&bhcp=1
  • Yüksel, H. (2014). Heykel Döküm Tekniklerinden Mum Yok Etme Tekniği İle Bronz Döküm. Akdeniz Sanat Dergisi, 7(14), 73.