AN ETYMOLOGICAL DICTIONARY of PRE-THIRTEENTH CENTURY TURKISH’IN TERS DİZİMİ

Ters dizim, kelimelerin son seslerinden başlamak üzere onları abece sırasına göre sıralamayı ifade eden bir kavramdır. Bir bütüncedeki kelimeleri sondan başa doğru yeniden sıralama esasına dayanan bu yöntemle hazırlanan eserlere ters dizim/dizin sözlükleri adı verilmektedir. Bu uygulamanın Türkiyedeki geçmişi yarım yüzyıllık bir dönemi içine almaktadır. Bununla birlikte son zamanlarda bu yöntemle hazırlanan eserlerin sayısında bir artış gözlenmektedir. Dünyada ise çok daha eski dönemlerden itibaren bu yöntemle hazırlanan eserlerin varlığı bilinmektedir. Kendine mahsus bir tertip tarzıyla Türk dilinin 13. yüzyıla kadarki söz varlığını içeren An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish (EDPT) adlı etimoloji sözlüğü Türkoloji sahasında sıklıkla başvurulan bir eserdir. Bu yazıda EDPT’de geçen madde başı kelimeler, Türk dilindeki hâkim ekleşme kültürü hakkında fikir vermesi bakımından, önce isimler sonra fiiller olmak üzere son seslerine göre sıralanmıştır. Bu yolla hangi eklerin ne tür kelimeler türettiği bilgisinin denetlenmesinin yanında kural dışı olarak görülen örneklerin de bir arada görülmesine imkân verilerek ekleşme bilgisine ait inceliklerin tespit edilmesi ve araştırmalarda önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir.

___

  • Clauson, Gerard, An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish, Oxford University Press, 1972.
  • Koçoğlu, Vildan, “An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish (EDPT)’nin Söz Dizini”, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, C: VI, S:1, 111-149, İzmir, 2006.
  • Kuş, Bahri, An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish’in Düz ve Ters Dizimi, Yayımlanmamış Seminer Eseri, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, 2011.
  • Kuş, Bahri, “Ters Dizim Sözlüklerinin Türk Dili Çalışmalarındaki Yeri ve Önemi”, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 54, 103-115, 2015.