YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON AMAÇLI VİDEO KULLANIMI

Yabancılara Türkçe öğretimi sahasında motivasyon aracı olarak video kullanımının sınırlı da olsa artış gösteriyor olması teknolojinin dil öğretiminde kullanımının bu sahada da yaygınlık kazandığını göstermesi açısından önemlidir. Dil öğretimi sahasında Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilen Derin Yaklaşım ( Deep Aproach ) yöntemi videoyu etkili şekilde kullanmakta, yöntemin temel unsuru haline getirmektedir. İkinci dil olarak Türkçe öğretiminin de bu yöntem tarafından desteklendiği ve hatta pilot proje olarak uygulamasının başlatıldığı bilinmektedir. Derin Yaklaşım henüz temel seviyelerde video modülü kullanımını destekleyemezken, serbest kullanımı teşvik eden, motivasyon amaçlı videolar her seviyede kullanılabilir görünmektedir. Bu serbest yaklaşımda öğrenicilerin öncelikle bir video çalışması konusunda motive edilmeleri gerekmektedir. Onlardan beklenen basitleştirilerek anlatıldığında ve beklentinin yüksek olmadığına ikna edildiklerinde başarılı sonuçlara ulaşılabildiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmada bir ana unsur olarak değil, yardımcı ders materyali olarak düşünülen video çalışmaları, öğrencileri sosyal çevreleri ile ilgilenmeye, bulundukları yerde kendi varlıklarını hissetmelerine ve ön hazırlıkla ya da ön hazırlıksız olarak konuşmaya teşvik etmektedir. Powerpoint ve benzeri sunumlarda bilgiler kısa not ve resimlerle aktarılırken ve mutlak bir eğitim unsuru beklenirken, basit video çalışmalarında beklenti kişinin kendisine bağlı olmakta, bu da bir noktada verimi artırmaktadır. İstanbul Kültür Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Türkçe öğrenen yabancı öğrencilere uygulanan bu deneysel yaklaşım başarılı sonuçlar vermiştir. Bu çalışmada öğrenci videolarından örnekler sunulacak ve bu yeni yaklaşımın daha verimli hale getirilmesi konusu tartışılacaktır

USE OF VIDEO WITH THE PURPOSE OF MOTIVATION IN TURKISH TEACHING TO FOREIGNERS

Showing an increase, even being limited, in the use of video as a motivation tool in the field of Turkish teaching to foreigners is important in terms of showing that use of technology in teaching of language has gained wide currency also in this field. In the field of language teaching, Deep Approach method, which has been developed in United States, use effectually the video and makes it the main factor of method. It’s known that Turkish teaching, as the second language, is supported by this method and even it has been begun to practice as pilot project. Even Deep Approach still can’t support use of video module at basic levels; videos that incite the free use and having the purpose of motivation seem like useable at every level. In this approach, first of all, it’s required to motivate the students about a video study. It has been observed that successful results could be acquired when it’s told by simplifying and they are convinced to expectation is not high. Video studies, which are not seen as a key element but a supplementary textbook, incite students to pay attention to their social environment, to feel their own entities at where they have been and to speak with preliminary or without preliminary. As the information is transferred with short notes and pictures in PowerPoint or similar presentations and an absolute education factor is expected, expectation depends on the person in simple video studies and this situation increase efficiency at one point. This experimental approach that is practiced to foreigner students who learn Turkish in İstanbul Kültür University and İstanbul Şehir University has given successful results. In this study, examples from videos of students will be presented and subject about making more efficient this new approach will be discussed.

___

  • Akbaba, Sırrı, ( 2006 ) Eğitimde Motivasyon, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı 13, s. 343 - 361
  • Aydoğdu, Cihan, ( 2009 ) Yabancı Dil Öğretiminde Otonom Öğrenme: Neden ve Nasıl ?, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume 2 / 8 Summer. s. 68-74
  • Çetin, M., (2010), Foreign Student Kit - Yabancı Öğrenci Kiti, İstanbul, İstanbul Kültür Üniversitesi Yay,.
  • Çetin, M., (2010), Foreign Student Kit-Yabancı Öğrenci Kiti, İstanbul Kültür Üniversitesi,
  • İstanbul. ( Ağ versiyonu ) http://fsk.iku.edu.tr/index.html ( a. t. 03. O5. 2013 )
  • Dunmade, Israel, (2013) Effectiveness of Term Projects in Helping Students to Connect Theory with Practice: an Evaluation of Students’ Perspectives. Education Journal. Vol. 2, No. 1, 2013, pp. 1-6. doi: 10.11648/j.edu.20130201.11.
  • Kartal, Erdoğan, ( 2005 ) Bilişim-İletişim Teknolojileri ve Dil Öğretim Endüstrisi, TOJET October, Volume 4, Issue 4, Article 11.
  • Richards, C. J. ( 2006 ), Comunicative Language Teaching Today, Newyork, Cambridge University Press.
  • Selçuk, Ziya, ( 2001 ) Gelişim ve Öğrenme, 8. Baskı Ankara, Nobel Yay.,
  • Tochon, F. V., ( 2010), Deep Motivation, http://www.deepapproach.com/topics/deepmotivation.html ( a. t. 02. 05. 2013 ) Tochon, F. V., A Deep Approach to Language Multimedia and Evulation: For a more Colorful Future. Invited Keynote Speech. Proceeding of the Fourteenth International Conference of Apamall amd Rocmelia ( pp. 73 - 92 ) Kaohsiung, Taiwan: National Kaohsiung Normal University.
  • Tochon, F. V., Karaman, A. C., Ökten, C. E. ( 2011 ) Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğrenimi’nde Derin Yaklaşım İçin Öğretimsel Düzenleyiciler, 9. Uluslararası Dünyada Türkçe Öğretimi Sempozyumu, Bişkek, Kırgızistan, 13. 05. 2011. http://dm.education.wisc.edu/fvtochon/present/Tochon-Karaman- Okten-bildiri-May31-2011findraft-1.pdf ( a. t. 26. 04. 2013 )