ŞİİR MECMUALARININ BİYOGRAFİK DEĞERİNE DAİR ARAŞTIRMALARA EK

Edebiyat araştırmacısının başvuru kaynakları arasında yer alan biyografiler, tanınmış kişilerin hayatlarından bahseden eserlerdir. Klasik Türk edebiyatı söz konusu olduğunda tezkireler başta olmak üzere çeşitli umumi tarihler, Şaka’ik türündeki eserler biyografinin temel kaynakları olarak bilinirler. Ancak bunların dışında yardımcı kaynaklar olarak değerlendirilebilecek olan eserler de söz konusudur. Bu bağlamda, şairler hakkında çeşitli bilgiler barındırmaları dolayısıyla mecmualar da biyografik değere sahiptir. Mecmuaların hem biyografi amaçlı hazırlanmamış olmaları hem de içerdikleri bilgilerin doğruluklarının tartışmalı değerlendirilmesine yol açmıştır. Bu yazıda “Mecmûa-i Letâif” adlı şiir mecmuasının biyografik değeri hakkında bilgi verilerek mecmuaların biyografik yönü üzerine yapılmış olan çalışmalara eklemeler yapılacaktır

Şiir Mecmualarının Biyografik Değerine Dair Araştırmalara Ek

Keywords:

-,

___

  • AKSOYAK, İsmail Hakkı (2011), “Tezkirelerden Kefeli Hüseyin’in Sevânih Adlı Fal Kitabına Osmanlı Yazılı Kaynaklarında Biyografi Tutkusu”, Prof. Dr. Mustafa İsen Adına Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu Bildirileri Kitabı, Grafiker Yayınları, Ankara, s. 15-55.
  • ATİK GÜRBÜZ, İncinur (2011/1), “Bir Şiir Mecmuasındaki Hicivli Söyleyişler”, Turkish Studies, Volume 6, Issue 2, s. 87-94.
  • ATİK GÜRBÜZ, İncinur (2011/2), Mecmû‘a-i Letâif, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • AYDEMİR, Yaşar (2011), “Biyografi Kaynağı Olarak Mecmualar”, Prof. Dr. Mustafa İsen Adına Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu Bildirileri Kitabı, Grafiker Yayınları, Ankara, s. 87-100.
  • GÜMÜŞ, Nevin (2005), “Türk Tarih ve Edebiyatına Dair Değerlendirilmemiş Kaynaklardan Bir Mecmua Örneği: Tuhfe-i İsmâiliye”, Türklük Bilimi Araştırmaları, S. 18, s. 129-162.
  • GÜRBÜZ, Mehmet (2011), “Biyografik Değer Bakımından Şiir Mecmuaları”, Prof. Dr. Mustafa İsen Adına Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu Bildirileri Kitabı, Grafiker Yayınları, Ankara, s.315-328.
  • İSEN, Mustafa (1997/1), “XVI. Yüzyıl Sonuna Kadar Osmanlılarda Biyografi Geleneği”, Ötelerden Bir Ses–Divan Edebiyatı ve Balkanlarda Türk Edebiyatı Üzerine Makaleler, Akçağ Yayınları, Ankara, s.1-27.
  • İSEN, Mustafa (1997/2), “Tezkire”, Ötelerden Bir Ses–Divan Edebiyatı ve Balkanlarda Türk Edebiyatı Üzerine Makaleler, Ankara, s. 28-36.
  • KÖKSAL, M. Fatih (2011), “Biyografik Kaynak Olarak Şiir Mecmuaları ve Kastamonulu İshâk-zâde Fevzi Mecmuası”, Prof. Dr. Mustafa İsen Adına Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu Bildirileri Kitabı, Grafiker Yayınları, Ankara, s. 449-468.
  • KUT, Günay (1986), “Mecmua”, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, Dergâh Yayınları, C. 6, s.170-174.
  • ZÜLFE, Ömer (2011), “Biyografik Bilgiler Açısından İki Nazire Mecmuası”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, C. 4, S. 18, s. 151-169.